Migrația Forței de Muncă din România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I. 3
Migratia- concept si evolutie 3
1.Concept si clasificare 3
2. Tendinte 4
3. Efecte 6
Capitolul II 9
Impactul migratiei fortei de munca din Romania asupra sectorului public 9
Capitolul III 13
Scenarii optimiste/pesimiste 13
1. Scenariul de evolutie optimist: 13
2. Scenariul pesimist: 14
Concluzii 15
Bibliografie 16

Extras din referat:

Capitolul I. Migratia- concept si evolutie

1. Concept si clasificare

Din categoria problemelor economice, sociale si politice cu impact negativ cu care se confrunta societatea romaneasca si lumea intreaga de asemenea, migratia este una dintre cele mai importante, ea reprezinta fenomenul de lunga durata care a adus mai multe pierderi decat castiguri societatii romanesti. Pentru a intra in profunzimea termenului si a identifica momentul aparitiei, modul in care s-a manifestat si consecintele provocate de acest fenomen, trebuie facute mai intai cateva precizari referitoare la definitiile date acestui concept.

Migratia reprezinta deplasari in masa ale unor populatii de pe un teritoriu pe altul datorita unor factori economici, sociali, politici sau naturali . Migratia poate fi de asemenea definita si ca situatie in care ,,populatia se deplaseaza intr-o tara, alta decat cea proprie, pe o perioada de cel putin un an, astfel incat tara de destinatie devine in mod efectiv pentru acestea noua tara de resedinta" . Mai concret am putea spune ca migratia presupune nu doar deplasari ci mai degraba stabiliri (fie temporare, fie definitive) pe un teritoriu ce prezinta anumite avantaje fata de cel parasit.

Migratia poate fi, atat interna, atunci cand deplasarile populatiei se produc in interiorul unei tari, dintr-o zona in alta, cat si externa, atunci cand deplasarile au ca destinatie teritoriul altor state. In proiectul nostru, vom insista asupra migratiei externe a romanilor catre tarile Europei si ale altor continente.

Fiind un fenomen de mare amploare, de-a lungul timpului migratia a cunoscut mai multe abordari teoretice care s-au concretizat din doua perspective, si anume: teorii care explica aparitia fenomenului (teoria economiei neoclasice, noua economie a migratiei, piata fortei de munca duale, teoria dependentei si teoria sistemelor mondiale) si teorii care urmaresc desfasurarea acestuia (teoria retelelor, teoria institutionala si a capitalului social).

Pornind de la teoriile enumerate anterior putem identifica mai multe cauze care au dus la amplificarea fenomenului migrationist precum si nivelul la care acestea se manifesta: macroconomic, individual si la nivelul tarii noastre.

Nivelul macroeconomic cuprinde probleme existente la nivel global care au aparut in urma destabilizarii pietei de munca, astfel incat in unele zone se inregistreaza un excedent de forta de munca, iar in altele deficit.

La nivel individual intalnim pe de o parte aspecte pozitive privind cresterea nivelului de trai si a stabilitatii locului de munca, iar pe de alta parte migratia, amplifica un sentiment negativ de dezradacinare fata de tara de provenienta.

La nivelul Romaniei, cauzele principale care duc la emigrarea populatiei sunt: nivelul de trai scazut cauzat de venituri mici, lipsa locurilor de munca pentru cei specializati pe anumite domenii, in special pentru cei din administratia publica.

2. Tendinte

In Romania, fenomenul migratiei s-a manifestat sub incidenta a trei tendinte:

o Prima tendinta s-a conturat cu precadere in perioada regimului comunist si a cunoscut doua forme: emigratia definitiva care a avut o motivatie politica si un caracter etnic si emigratia temporara care s-a concretizat in urma acordurilor incheiate de Romania cu alte state in domeniul tranferului si a schimbului temporar de forta de munca;

o Dupa anul 1989, cand Romania si-a deschis granitele, permitand libera circulatie a cetatenilor sai, s-a manifestat cea de-a doua tendinta; cel mai mare numar de cetateni care au parasit Romania s-a inregistrat in anul 1990 dintre care 75% au emigrat definitv, iar restul de 25% a fost reprezentat de trecerile frauduloase ale frontierei, calatoriile turistice sau oficiale si exodul temporar pentru ocuparea unui loc de munca in strainatate;

o Ulterior, cea de-a treia tendinta s-a manifestat din anul 1990 pana in prezent, in conditiile in care atat emigratia temporara cat si cea definitiva au capatat un caracter aproape exclusiv economic .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Migratia Fortei de Munca din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 069 cuvinte
Nr caractere:
30 238 caractere
Marime:
596.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
forta de munca, migratie, circulatie, cetatean, piata, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!