Metode și sisteme de management

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una din componentele, atat ale stiintei managementului, cat si a managementului stiintific, care dobandeste o importanta majora in conditiile actuale, o reprezinta metodele, tehnicile si instrumentele manageriale ale societatilor comerciale.

7.1. Conceptul de sistem, metoda si tehnici de conducere;

tipologia acestora

In management exista numeroase tehnici. Ele au aparut din necesitatea optimizarii deciziilor si vizeaza cresterea eficientei managementului societatii comerciale.

Rolul si utilitatea tehnicilor manageriale rezida in faptul ca cu ajutorul lor managerul, ajutoarele sale, personalul de specialitate isi practica profesiunea in cadrul unitatii economice.

Tehnica sau metoda are implicatii deosebite privind continutul si eficacitatea muncii de conducere. Atat tehnica cat si metoda de conducere presupune modificari in continutul si intensitatea relatiilor care apar intre diversele niveluri ale structurii organizatorice ale intreprinderii.

Metoda de conducere,asa cum este definita in "Enciclopedia conducerii intreprinderilor" reprezinta "o imbinare multipla si coerenta de principii,idei,orientari,procedee si studii de caz,in care gradul de formalizare procesuala este relativ redus,iar formularile nerigide".

O anumita metoda de conducere aplicata in cadrul unei intreprinderi solicita ca toti sau aproape toti managerii sa foloseasca procedeele si tehnicile specifice metodei,pentru a se putea cuantifica rezultatele,in vederea asigurarii cresterii eficientei economice a activitatii din unitatea in cauza.Aplicarea unei metode in procesul de conducere influenteaza caracteristicile relatiilor de conducere la nivelul unora dintre componentele intreprinderii.

Tehnicile de conducere pot fi definite ca o totalitate de procedee fundamentate pe notiuni stiintifice si utilizate in aplicarea cunostiintelor teoretice a stiintei conducerii.Ca tehnici manageriale pot fi considerate : cercetarea operationala,tehnici de modelare prin grafice-retea,tehnici stochastice, tehnici de simulare,etc.De mentionat ca o tehnica de conducere poate fi utilizata in cadrul mai multor metode.

Principalele tehnici si metode de conducere sunt:

- brainstormingul, care inseamna obtinerea de idei si solutii noi pentru procesul de conducere. Brainstormingul incurajeaza originalitatea in gandire care se poate regasi si manifesta la un individ. Originalitatea in gandire trebuie sa se refere la anumite aspecte ale mediului intern sau extern care prezinta interes pentru intreprindere;

102

- matricea descoperirilor are drept obiectiv principal obtinerea de idei noi si solutii noi pentru conducere prin realizarea unor combinatii intre diferitele determinari ale unui proces de conducere care este avut in vedere;

- metoda Monte-Carlo, care este o metoda bazata pe experimente statistice, urmareste determinarea probabilitatii de producere a unor evenimente de natura aleatoare care formeaza obiectul conducerii;

- analiza valorii, care in esenta consta in gruparea mai multor tehnici care se aplica in proiectarea produselor. Prin analiza valorii se abordeaza problema efortului economic care este antrenat in realizarea unui anumit produs;

- THM (tarif-ora-masina) care are in vedere planificarea si calculul costurilor de productie. Metoda THM se bazeaza pe rationalizarea organizarii colectivelor de munca din atelierele de productie.

Sistemele de conducere sunt mai cuprinzatoare decat tehnicile si metodele de conducere. In sistemele de conducere sunt incorporate sub o forma sau alta metodele si tehnicile de conducere.

Sistemele moderne de conducere trebuie privite ca ansambluri coerente de principii, metode si tehnici de conducere, proceduri decizionale, informationale si organizatorice, reguli prin care se executa in modalitati diferite si specifice procesul de conducere atat la nivelul intregii intreprinderi, cat si al principalelor componente ale acesteia. Sistemele de conducere sunt proiectate, realizate si functioneaza pentru a asigura o crestere a eficientei economice tuturor activitatilor dintr-o intreprindere.

Dintre metodele de conducere care s-au dezvoltat in special in ultimele decenii si care se folosesc cu frecventa mai mare in tarile industrializate, cele mai raspandite sunt: conducerea prin obiective (CPO), proiecte (CPP), exceptii (CPE), sisteme (CPS), bugete (CPB), pe baza de produs (CPPr), prin consens (CPC), prin rezultate (CPR).

In conditiile actuale, in care numarul si complexitatea problemelor de natura economica si sociala care apar intr-o intreprindere este mare sau foarte mare, metodele de conducere capata amploarea si continutul unor sisteme de conducere*.

7.1.1. Conducerea prin obiective - CPO

Managementul prin obiective a fost generat de nevoia ordonarii actiunilor pornind de la ideea ca succesul si dezvoltarea unei unitati depind de corelarea obiectivelor acestuia cu obiectivele subdiviziunilor organizatorice si cele personale ale lucratorilor.Orice unitate isi desfasoara activitatea intr-un mediu inconjurator,cu referire la piata,care se afla intr-o continua schimbare si in contextul acestor modificari unitatea nu poate fi condusa decat pe baza unor obiective precis determinate care,stand la baza elaborarii unor planuri,sa ofere posibilitati de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si sisteme de management.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 041 cuvinte
Nr caractere:
29 007 caractere
Marime:
226.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, sisteme, organizare
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!