Manager vs Leader

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Managerul
3. Leaderul
4. Diferențe între manageri și leaderi
5. Concluzii

Extras din referat:

1.Introducere

Leadership-ul si management-ul sunt doua sisteme de acțiune distincte si complementare. Fiecare are funcția proprie si activitatea caracteristice. Ambele sunt necesare pentru succes intr-un mediu de afaceri volatil si din ce in ce mai complex.

Majoritatea companiilor de astăzi sunt mai mult gestionate (manager) si mai puțin conduse (lead). Ele au nevoie sa-si dezvolte capacitatea de a-si exercita leadership-ul. Companiile de succes nu așteaptă ca liderii sa vina spre ele. Ele caută in mod activ persoane cu potențial de a deveni lideri si,in timpul carierei lor ii pun in situații proiectate pentru ale dezvolta potențialul. Într-adevăr cu o selecție atenta, dezvoltare si încurajare, zeci de persoane pot juca roluri importante de lideri intr-o organizație. In timp ce își îmbunătățesc abilitățile de a conduce, companiile nu trebuie sa piardă din vedere faptul ca o situație de leadership puternic si management slab este mai rea decât reversul. Adevărata provocare este combinarea abilităților de leadership cu abilitățile de management, folosindu-le pentru a o echilibrare reciproca. Bineînțeles nimeni nu este in același timp un foarte bun lider si un foarte bun manager. Unele persoane au capacitatea de a deveni excelenți manageri dar nu sunt la fel de buni ca lideri. Altele au un mare potențial de leadership dar pentru o varietate de motive au mari dificultăți in a deveni manageri capabili. Companiile inteligente pun in valoarea ambele tipuri de persoane si se străduiesc sa le facă sa conlucreze in echipa. Când este vorba despre pregătirea de persoane care vor avea sarcini executive, multe dintre companii ignora literatura recenta in care se spune ca o persoana nu poate sa si gestioneze (manage) si sa si conducă (lead) eficient.

Aceste companii încearcă sa dezvolte lideri-manageri. Managementul se preocupa îndeosebi de complexitate. Practicile si procedurile sale sunt de fapt un răspuns la una dintre cele mai semnificative dezvoltări ale secolului XX: apariția marilor organizații. Fără un bun management întreprinderile complexe tind sa devina haotice intr-un grad ce le poate amenința însăși existenta. Un management bun aduce ordine si consistenta in domenii cheie precum calitatea si profitabilitatea produselor. Leadership-ul prin contrast se lupta cu schimbarea. Unul dintre motivele pentru care a devenit atât de important in ultimii ani este faptul ca lumea afacerilor a devenit din ce in ce mai competitiva si mai volatila. Schimbările tehnologice rapide, competiția internaționala in creștere, modificările demografice sunt unii dintre factorii ce au contribuit la aceasta evoluție. Rezultatul net se refera la faptul ca ceea ce se făcea ieri sau ceea ce se face azi cu 5% mai bine decât ieri nu mai este deloc o formula de succes. Schimbările majore sunt din ce in ce mai necesare pentru a supraviețui si concura cu eficacitate intr-un mediu nou. Cu cat schimbările sunt mai mari, cu atât e nevoie de mai mult leadership. Aceste funcții diferite - lupta cu complexitatea si lupta cu schimbarea - stabilesc activitățile specifice pentru leadership si management. Fiecare sistem de acțiune implica decizii referitoare la nevoile ce trebuie satisfăcute, crearea de rețele de persoane si relații ce pot realiza un program (agenda); un astfel de sistem implica apoi si încercarea de a asigura ca aceste persoane pot pune in aplicare toate aceste acțiuni. Dar fiecare realizează acest lucru in moduri diferite. Companiile care se lupta cu complexitatea mai întâi planifica - stabilesc obiective pentru viitor, apoi stabilesc pași detaliați pentru a atinge aceste obiective si in cele din urma aloca resurse pentru realizarea planurilor. Prin contrast, conducerea unei organizații in direcția unor schimbări constructive începe prin stabilirea unei direcții - dezvoltarea unei viziuni împreuna cu strategiile pentru realizarea unor schimbări necesare pentru a atinge acea viziune.

Managementul dezvolta aceasta capacitate de atinge planurile prin organizare si coordonare - crearea unei structuri organizatorice si a unui set de posturi pentru a îndeplini cerințele planurilor, angajarea de persoane calificate, comunicarea planurilor către angajați, delegarea responsabilităților si realizarea de sisteme pentru a supraveghea implementarea. Activitatea echivalenta a leadership-ului este de a ghida oamenii. Aceasta înseamnă sa comunice noua direcție pentru cei care pot crea grupuri ce înțeleg viziunea si sunt dedicați transpunerii acesteia in realitate. In final managementul asigura îndeplinirea planurilor prin control si rezolvarea problemelor - monitorizarea rezultatelor prin rapoarte, întâlniri si alte instrumente; identificarea abaterilor; apoi planificarea si organizarea pentru rezolvarea problemelor. Pentru leadership, realizarea unei viziuni cere atât motivarea cat si însuflețirea oamenilor - reunirea lor pentru a se deplasa în aceeași direcție, în ciuda obstacolelor majore în fața schimbării.

2. Managerul

Cel mai important personaj în exercitarea managementului, a proceselor de management, este managerul. Managerul este o persoană care, în virtutea sarcinilor, competenţelor şi responsabilităţilor circumscrise postului ocupat, exercită procese de management, deci adoptă decizii şi iniţiază acţiuni prin care influenţează comportamentul decizional şi operaţional al altor persoane.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manager vs Leader.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 307 cuvinte
Nr caractere:
17 530 caractere
Marime:
331.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Prof.univ.dr. Ilies Liviu
Sus!