Managementul strategic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Managementul Strategic ..pag. 1-3
Strategii de informatizare a firmei .. pag. 3-5
Strategii de perfectionare a tehnologiilor... pag. 5-9
STUDIU DE CAZ .. pag. 9-15
Bibliografie ..pag. 15

Extras din referat:

MANAGEMENTUL STRATEGIC

Managementul strategic reprezinta un ansamblu de decizii si actiuni care duce la dezvoltarea unei strategii ce ajuta la realizarea obiectivelor organizatiei, asigurand realizarea unei formulari atente, a unei implementari corecte si a unei continue evaluari a strategiei. In cadrul unei organizatii, managerii stabilesc anumite modalitati pentru atingerea intr-un mod adecvat a obiectivelor propuse ale afacerii, tinand cont de circumstante interne si externe, aceste modalitati fiind inglobate in cadrul managementului strategic de la locul de munca.

Altfel spus, managementul strategic este atunci cand o companie isi gestioneaza resursele pentru a atinge cat mai eficient obiectivele, tinand cont de circumstantele interne si externe care pot influenta atingerea dezideratului propus, impunand companiei sa stabileasca obiective concrete, sa evalueze concurenta, sa analizeze modul in care se desfasoara organizatia interna, sa identifice si sa analizeze strategiile si sa se asigure ca noile strategii se incorporeaza in intreaga organizatie.

In acest sens, managementul strategic este axat pe utilizarea strategica a resurselor unei companii si necesita o buna intelegere a procedurilor si proceselor din cadrul companiei, avand beneficii pe termen lung care, in cele din urma, pot ajuta o companie sa creasca.

Incorporarea managementului strategic intr-o organizatie necesita companiei sa elaboreze o declaratie strategica care sa descrie clar obiectivele pe termen lung, procedurile si politicile organizatiei (spre exemplu, aducerea unor noi profesionisti in echipa), declaratie ce ar trebui sa includa urmatoarele componente:

- Intentie - respectiv scopul companiei cu privire la motivul pentru care se afla in afaceri si de ce ar trebui sa fie in continuare in afaceri, precum si de ce are nevoie organizatia pentru a-si atinge obiectivele;

- Declaratie de misiune - respectiv modul in care compania intentioneaza sa livreze partilor interesate. Declaratia misiunii ar trebui sa fie clara, unica, realizabila si credibila.

- Viziune - presupune faptul ca o companie identifica locul in care doreste sa se afle in viitor pentru a satisface cel mai bine nevoile partilor interesate.

- Obiective si obiective - obiective specifice, precise si masurabile ar trebui, de asemenea, sa fie incluse in declaratia strategiei pentru a ajuta la mentinerea organizatiei pe drumul cel bun.

Procesul de management strategic implica realizarea mai multor pasi, care includ:

- Stabilirea obiectivelor - Este primul pas in managementul strategic si presupune faptul ca misiunea organizatiei si obiectivele acesteia trebuie sa fie clare, concrete. Aceste obiective ar trebui sa includa atat obiective pe termen scurt si pe termen lung, cat si ceea ce va fi necesar pentru a le atinge. De asemenea, ar trebui sa existe o intelegere clara cu privire la ce angajati si manageri vor fi necesari pentru a implementa fiecare sarcina necesara pentru atingerea obiectivelor.

- Analiza - Odata ce obiectivele organizatiei au fost stabilite in mod clar, este necesara o evaluare a procedurilor si proceselor existente si a modului in care acestea trebuie sa se schimbe pentru a atinge noile obiective. De asemenea, trebuie luat in considerare ceea ce a functionat si ceea ce nu mai functioneaza pentru organizatie. Aceasta etapa ar trebui sa implice colectarea de informatii de la partile interesate, conducerea superioara si angajatii care sunt implicati direct in procesele analizate. In aceasta etapa pot fi utilizate mai multe instrumente, inclusiv o analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari).

- Formulare - Pesupune determinarea unei strategii pentru a obtine resursele necesare pentru a atinge obiectivele stabilite in primul pas. Formularea unei strategii pentru a obtine aceste obiective ar trebui sa fie prioritara si sa se lucreze pana cand toate resursele sunt disponibile pentru utilizare de catre organizatie cu intentia de a atinge un obiectiv.

- Implementare - Odata ce resursele au fost atinse, trebuie implementata strategia pentru a propulsa organizatia catre obiectivele sale. Acest pas al procesului de management strategic necesita ca toti angajatii si ceilalti membri ai organizatiei sa fie pe aceeasi pagina si sa inteleaga procesele care vor fi puse in aplicare. De asemenea, ar trebui sa inteleaga pe deplin rolul lor direct in strategia de realizare a unui obiectiv comun.

- Control si evaluare - Dupa ce strategia a fost pusa in functiune pentru o perioada de timp stabilita, trebuie evaluat periodic modul in care aceasta functioneaza, cat de departe este organizatia fata de obiectivele sale si ce functioneaza si ce nu. Daca exista anumiti factori ai strategiei care nu functioneaza, acestia vor trebui evaluati si modificati pentru ca procesele sa fie cat mai eficiente posibil. Actiunile corective sunt o componenta comuna a managementului strategic, evaluarile periodice asigurand ca organizatia stie cand trebuie sa le implementeze cel mai bine.

In ceea ce priveste tipurile de management strategic, cel mai frecvent la locul de munca sunt abordate doua tipuri de management strategic, respectiv managementul prescriptiv si managementul descriptiv.

Managementul prescriptiv - are loc atunci cand organizatia stabileste modul in care ar trebui dezvoltate strategiile. Acest lucru se face inainte de aparitia unei probleme organizationale si ajuta la prevenirea aparitiei problemelor datorita strategiilor deja in vigoare.

Managementul descriptiv - se refera la momentul in care o organizatie implementeaza strategii in functie de necesitati, cum ar fi atunci cand apare o problema.

In majoritatea cazurilor, conducerea superioara este responsabila pentru dezvoltarea si implementarea strategiilor in intreaga organizatie. Organizatiile flexibile gasesc adesea mult mai usor sa-si schimbe strategiile actuale pentru a indeplini noua strategie, in timp ce companiile inflexibile tind sa se lupte mai mult cu schimbarea mediului de afaceri. Cultura afacerii, structura organizationala, abilitatile si cunostintele angajatilor afecteaza toate modul in care o organizatie se adapteaza la o noua strategie.

Exista mai multe avantaje/beneficii pe care managementul strategic le poate oferi companiilor, printre acestea fiind evidentiate urmatoarele:

- Crestere: managementul strategic poate creste performanta si productivitatea la locul de munca, precum si eficientizarea proceselor, toate acestea contribuind la cresterea durabila a organizatiei.

- Realizarea obiectivelor: implementarea managementului strategic face mai usor atingerea obiectivelor prin incorporarea unui proces clar si concis in care aceste obiective pot fi indeplinite.

- Un pas in fata concurentei: utilizarea managementului strategic la locul de munca ofera un pas in fata concurentei datorita naturii proactive pe care o promoveaza. Atunci cand o companie este constant proactiva, ea este, de asemenea, constant constienta de piata in schimbare si capabila sa se adapteze rapid pentru a satisface nevoile pietei.

- Rezultate proactive: utilizarea managementului strategic inseamna ca o companie gandeste in mod constant in viitor pentru a se pregati pentru provocarile potentiale si schimbarile din industrie. Prin adoptarea unei abordari proactive, companiile sunt mai capabile sa faca fata acestor provocari cu succes.

- O organizatie unita: acest tip de management necesita o comunicare constanta si toti membrii companiei lucreaza spre un scop comun. Aceasta inseamna ca organizatia in ansamblu se afla pe aceeasi pagina si, ca urmare, este mai probabil sa atinga obiectivele propuse.

Bibliografie:

Strategii manageriale de firma, NICOLAE V. TUDORESCU

https://prowines.ru/ro/taxes-and-fees/strategiya-razvitiya-informacionnyh-tehnologii-na-predpriyatii.html

https://harta-romaniei.org/ce-este-managementul-strategic.html

https://ro.scribd.com/doc/128090065/CAPITOLUL-3-Strategii-tehnologice

http://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/7790/Conf_TIEM_2012_pg232_235.pdf?sequence=1&isAllowed=y

www.hotelmajesticbucuresti.ro

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
7 942 cuvinte
Nr caractere:
44 722 caractere
Marime:
65.74 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Data publicare:
08.01.2023
Structură de fișiere:
  • Managementul strategic.docx
Predat:
la master
Te-ar putea interesa și:
Baza obiectiva a managementului o constituie activitatea umana, managementul fiind un proces de...
Cursul de fata este destinat pentru studentii institutiilor superiore, cat si pentru conducatorii...
Doval E., Analiza strategica a mediului concurential, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2009...
Capitolul I. Esenta managementului strategic Pentru a intelege esenta managementului strategic...
CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL STRATEGIC SI STRATEGIA FIRMEI 1.1. Conceptul de management strategic...
Sus!