Managementul strategic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Managementul Strategic ..pag. 1-3
Strategii de informatizare a firmei .. pag. 3-5
Strategii de perfecționare a tehnologiilor... pag. 5-9
STUDIU DE CAZ .. pag. 9-15
Bibliografie ..pag. 15

Extras din referat:

MANAGEMENTUL STRATEGIC

Managementul strategic reprezintă un ansamblu de decizii și acțiuni care duce la dezvoltarea unei strategii ce ajută la realizarea obiectivelor organizației, asigurând realizarea unei formulări atente, a unei implementări corecte și a unei continue evaluări a strategiei. În cadrul unei organizații, managerii stabilesc anumite modalități pentru atingerea într-un mod adecvat a obiectivelor propuse ale afacerii, ținând cont de circumstanțe interne și externe, aceste modalități fiind înglobate în cadrul managementului strategic de la locul de muncă.

Altfel spus, managementul strategic este atunci când o companie își gestionează resursele pentru a atinge cât mai eficient obiectivele, ținând cont de circumstanțele interne și externe care pot influența atingerea dezideratului propus, impunând companiei să stabilească obiective concrete, să evalueze concurența, să analizeze modul în care se desfășoară organizația internă, să identifice și să analizeze strategiile și să se asigure că noile strategii se încorporează în întreaga organizație.

În acest sens, managementul strategic este axat pe utilizarea strategică a resurselor unei companii și necesită o bună înțelegere a procedurilor și proceselor din cadrul companiei, având beneficii pe termen lung care, în cele din urma, pot ajuta o companie să crească.

Încorporarea managementului strategic într-o organizație necesită companiei să elaboreze o declarație strategică care să descrie clar obiectivele pe termen lung, procedurile si politicile organizației (spre exemplu, aducerea unor noi profesioniști în echipă), declarație ce ar trebui să includă următoarele componente:

- Intenție - respectiv scopul companiei cu privire la motivul pentru care se află în afaceri și de ce ar trebui să fie în continuare în afaceri, precum și de ce are nevoie organizația pentru a-și atinge obiectivele;

- Declaratie de misiune - respectiv modul în care compania intenționează să livreze părților interesate. Declarația misiunii ar trebui să fie clară, unică, realizabila și credibilă.

- Viziune - presupune faptul că o companie identifică locul în care dorește să se afle în viitor pentru a satisface cel mai bine nevoile părților interesate.

- Obiective si obiective - obiective specifice, precise și măsurabile ar trebui, de asemenea, să fie incluse în declarația strategiei pentru a ajuta la menținerea organizației pe drumul cel bun.

Procesul de management strategic implică realizarea mai multor pași, care includ:

- Stabilirea obiectivelor - Este primul pas în managementul strategic și presupune faptul că misiunea organizației și obiectivele acesteia trebuie să fie clare, concrete. Aceste obiective ar trebui să includă atât obiective pe termen scurt și pe termen lung, cât și ceea ce va fi necesar pentru a le atinge. De asemenea, ar trebui să existe o înțelegere clară cu privire la ce angajați și manageri vor fi necesari pentru a implementa fiecare sarcină necesară pentru atingerea obiectivelor.

- Analiza - Odata ce obiectivele organizației au fost stabilite în mod clar, este necesară o evaluare a procedurilor și proceselor existente și a modului în care acestea trebuie să se schimbe pentru a atinge noile obiective. De asemenea, trebuie luat în considerare ceea ce a funcționat și ceea ce nu mai functioneaza pentru organizatie. Aceasta etapă ar trebui să implice colectarea de informații de la părțile interesate, conducerea superioară și angajații care sunt implicati direct în procesele analizate. În această etapă pot fi utilizate mai multe instrumente, inclusiv o analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități si amenințări).

- Formulare - Pesupune determinarea unei strategii pentru a obține resursele necesare pentru a atinge obiectivele stabilite în primul pas. Formularea unei strategii pentru a obține aceste obiective ar trebui să fie prioritară și să se lucreze până când toate resursele sunt disponibile pentru utilizare de către organizație cu intenția de a atinge un obiectiv.

- Implementare - Odata ce resursele au fost atinse, trebuie implementată strategia pentru a propulsa organizația către obiectivele sale. Acest pas al procesului de management strategic necesită ca toți angajatii și ceilalti membri ai organizației să fie pe aceeași pagină și să înteleagă procesele care vor fi puse în aplicare. De asemenea, ar trebui să înteleagă pe deplin rolul lor direct în strategia de realizare a unui obiectiv comun.

- Control și evaluare - Dupa ce strategia a fost pusă în funcțiune pentru o perioada de timp stabilita, trebuie evaluat periodic modul în care aceasta funcționează, cât de departe este organizația față de obiectivele sale și ce functionează și ce nu. Dacă exista anumiți factori ai strategiei care nu functionează, acestia vor trebui evaluati și modificați pentru ca procesele să fie cât mai eficiente posibil. Acțiunile corective sunt o componenta comuna a managementului strategic, evaluările periodice asigurând ca organizația știe când trebuie să le implementeze cel mai bine.

În ceea ce privește tipurile de management strategic, cel mai frecvent la locul de muncă sunt abordate două tipuri de management strategic, respectiv managementul prescriptiv și managementul descriptiv.

Managementul prescriptiv - are loc atunci când organizația stabilește modul în care ar trebui dezvoltate strategiile. Acest lucru se face înainte de apariția unei probleme organizaționale și ajută la prevenirea apariției problemelor datorită strategiilor deja în vigoare.

Managementul descriptiv - se refera la momentul în care o organizație implementează strategii în funcție de necesități, cum ar fi atunci când apare o problemă.

În majoritatea cazurilor, conducerea superioară este responsabilă pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor în întreaga organizație. Organizațiile flexibile găsesc adesea mult mai ușor să-și schimbe strategiile actuale pentru a îndeplini noua strategie, în timp ce companiile inflexibile tind să se lupte mai mult cu schimbarea mediului de afaceri. Cultura afacerii, structura organizatională, abilitățile și cunoștințele angajaților afectează toate modul în care o organizație se adaptează la o nouă strategie.

Exista mai multe avantaje/beneficii pe care managementul strategic le poate oferi companiilor, printre acestea fiind evidențiate următoarele:

- Crestere: managementul strategic poate crește performanța și productivitatea la locul de muncă, precum și eficientizarea proceselor, toate acestea contribuind la creșterea durabilă a organizației.

- Realizarea obiectivelor: implementarea managementului strategic face mai ușor atingerea obiectivelor prin încorporarea unui proces clar și concis în care aceste obiective pot fi îndeplinite.

- Un pas în fața concurenței: utilizarea managementului strategic la locul de muncă oferă un pas în fața concurenței datorită naturii proactive pe care o promovează. Atunci când o companie este constant proactivă, ea este, de asemenea, constant conștientă de piața în schimbare și capabilă să se adapteze rapid pentru a satisface nevoile pieței.

- Rezultate proactive: utilizarea managementului strategic înseamnă că o companie gândeste în mod constant în viitor pentru a se pregăti pentru provocarile potențiale și schimbările din industrie. Prin adoptarea unei abordari proactive, companiile sunt mai capabile să facă față acestor provocări cu succes.

- O organizație unită: acest tip de management necesită o comunicare constantă și toți membrii companiei lucrează spre un scop comun. Aceasta înseamnă că organizația în ansamblu se află pe aceeași pagină și, ca urmare, este mai probabil să atingă obiectivele propuse.

Bibliografie:

Strategii manageriale de firmă, NICOLAE V. TUDORESCU

https://prowines.ru/ro/taxes-and-fees/strategiya-razvitiya-informacionnyh-tehnologii-na-predpriyatii.html

https://harta-romaniei.org/ce-este-managementul-strategic.html

https://ro.scribd.com/doc/128090065/CAPITOLUL-3-Strategii-tehnologice

http://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/7790/Conf_TIEM_2012_pg232_235.pdf?sequence=1&isAllowed=y

www.hotelmajesticbucuresti.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul strategic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
7 942 cuvinte
Nr caractere:
44 722 caractere
Marime:
65.74KB (arhivat)
Publicat de:
Ana N.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la master
Materie:
Management
Sus!