Managementul resurselor umane în Marea Britanie

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE IN EUROPA 1
2. DIFERENTE REGIONALE ALE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE IN EUROPA 1
2.1. RECRUTAREA SI SELECTIA IN STATELE DIN EUROPA 2
2.2. FORMULARUL DE ANGAJARE 2
2.3. INTERVIUL PENTRU ANGAJARE 3
2.4. CRITERII DE SELECTIE A CANDIDATILOR 4
2.5. COLABORAREA INTRE SINDICATE, PATRONATE SI GUVERN IN EUROPA 4
3. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE IN MAREA BRITANIE 5
BIBLIOGRAFIE 6

Extras din referat:

Managementul european al resurselor umane este foarte complex. Nu exista in lume o alta regiune care sa inglobeze atat de multe diferente din punct de istoric, cultural si lingvistic, precum spatiul european. Fiecare tara din Europa are propriul sau sistem de angajare, propriile legi si institutii, propriul sistem educational si o cultura manageriala puternic individualizata. In unele state europene, aceste diferente se regasesc chiar la nivel local. Si, de asemenea, trebuie mentionat, ca toate aceste diferente sunt guvernate si reglementate de legislatia Uniunii Europene.

Ingatovic M. si Svetlik identifica patru modele distincte de management al resurselor umane, acestea fiind:

- modelul orientat spre conducerea organizatiilor, specific tarilor din estul Europei;

- modelul orientat spre conducerea resurselor umane, care caracterizeaza tarile nordice;

- modelul profesional de management al resurselor umane, aplicabil la nivelul tarilor din Europa de Vest;

- modelul de management participativ, specific tarilor din Europa Centrala si de Sud.

Participarea salariatilor reprezinta o particularitate comuna tuturor tarilor din Europa. In tari precum Olanda si Germania reprezentantii salariatilor pot actiona in instanta conducerea companiilor, in scopul de a diminua efectele negative ale unor decizii manageriale privind recrutarea, angajarea si concedierea angajatilor si asigurarea conditiilor de munca. Astfel de practici sunt in contradictie cu modelul american de management al resurselor umane. Mai mult, in companiile europene, implicarea reprezentantilor salariatilor in procesul decizional este o practica foarte des intalnita. Astfel de practici sunt incurajate la nivelul Uniunii Europene.

2. DIFERENTE REGIONALE ALE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE IN EUROPA

La nivelul Europei pot fi constituite patru grupe de tari: tarile nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda,), tarile anglo-saxone (Marea Britanie si Irlanda), tarile germane (Germania, Elvetia, Austria) si tarile latine (Franta, Spania, Italia, Belgia, Portugalia). In opinia autorilor, tarile anglo-saxone prezinta o serie de particularitati specifice modelului american de management al resurselor umane, diferentiindu-se din acest punct de vedere de celelalte tari europene.

Intre tarile din Europa exista numeroase diferente si din punctul de vedere al resurselor alocate activitatii de training si dezvoltare a resurselor umane. Organizatiile din Suedia (36%) si Franta (33%) manifesta cel mai mare grad de preocupare pentru pregatirea si perfectionarea resurselor umane, comparativ cu situatia inregistrata in tari precum Marea Britanie (18%), Spania (9%) si Germania (19%).

2.1. RECRUTAREA SI SELECTIA IN STATELE DIN EUROPA

Recrutarea si selectia resurselor umane in Europa prezinta o serie de particularitati de la otara la alta, iar cunoasterea acestora de catre persoanele care doresc sa isi dezvolte o experienta la nivel international sau companiile multinationale care doresc sa angajeze persoane noi prezinta oimportanta sporita.

In ceea ce priveste continutul procesului de recrutare si selectie in Europa, se impune a fimentionat faptul ca, incepand cu anul 2003, la nivelul Uniunii Europene a fost introdus un modelunic de CV, cunoscut sub titulatura de CV european. CV-ul european ii va ajuta pe cei care dorescsa lucreze in tarile Uniunii Europene sa isi prezinte intr-un mod mult mai eficient abilitatile sicalificarile si le va facilita acestora accesul la programele de training si locurile de munca existentein Uniunea Europeana. In opinia membrilor, Comisiei Europene, CV-ul european reprezinta unprim pas in eliminarea unor obstacole referitoare la recunoasterea armonizarea calificarilor Uniunea Europeana[3].Modelul de CV european a fost elaborat in urma consultarilor cu guverneletarilor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, la nivelul tarilor europene exista o serie de diferente in ceea ce priveste procesul de recrutare si selectie a resurselor umane.

2.2. FORMULARUL DE ANGAJARE

Utilizarea CV-ului ca principal instrument de selectie nu este obligatorie, principala alternativa la care companiile pot apela reprezentand-o formularul de angajare. In Marea Britanie si Irlanda, 93% dintre companii utilizeaza formularul de angajare ca principal instrument in procesul de selectie a resurselor umane

Intre tarile europene exista diferente si din punctul de vedere al titulaturii formularului de angajare. In Marea Britanie, denumirea uzuala a formularului de angajare este standard application form (SAF) si este folosit in proportie de 50% de catre absolventii institutiilor deinvatamant superior, fiind pus la dispozitia acestora de catre birourile de consiliere acarierei care functioneaza in cadrul

Bibliografie:

[1] Budhwar P. S. - op. cit., pag. 151

http://www.scrigroup.com/management/MANAGEMENTUL-COMPARAT-AL-RESUR52737.php

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul resurselor umane in Marea Britanie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 839 cuvinte
Nr caractere:
12 553 caractere
Marime:
27.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Specializare:
Inginerie Si Stiinte Aplicate
Materie:
Management
Profesorului:
Roșca-Sadurschi Liudmila
Sus!