Managementul motivării personalului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Definirea si structura motivatiei.3-5
2. Rolurile motivarii personalului.6
3. Principalele categorii de motivatii.7
4. Formula performantei.8
5. Chei pentru motivarea personalului.8-9
6. Studii de caz.10-11
6.1 Studiu de caz Orange.10
6.2 Studiu de caz Google.11-12
7. Bibliografie.13

Extras din referat:

Ce este motivatia?

Motivaţia reprezintă totalitatea motivelor sau mobilurilor (conştiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acţiune sau să tindă spre anumite scopuri.

Resursa umana este foarte importanta pentru firma, desi de multe ori este subapreciata de opinia generala, ea fiind “motorul” care pune in functiune activitatea unei organizatii, tocmai de aceea managerii trebuie sa se asigure de motivarea angajatilor, acest lucru fiind in stransa legatura cu productivitatea si performanta unei organizatii.

In primul rand, managerul trebuie sa se implice, nu trebuie sa se foloseasca numai de autoriatea sa si doar sa emita ordine, ci sa le insufle angajatilor dorinta de actiune, sa-i conduca la creativitate si la dezvoltarea lor profesionala , sa ii faca sa se simta bine la locul lor de munca. Deoarece, daca un angajat se va simti mai degraba prizioner la munca sau daca este indiferent fata de postul lui, el va tinde sa nu isi ia responsabilitati noi sau nu le va trata cu seriozitate pe cele care le are deja, astfel incat productivitatea angajatului va scadea si implicit va influenta in mod negativ organizatia din care face parte.

In al doilea rand, motivatia nu se refera numai la a convinge oamenii sa munceasca ci sa ii convinga sa munceasca mai bine, sa isi foloseasca integral resursele fizice si intelectuale, sa isi dezvolte anumite capacitati.

Asadar, scopul managerului este asigurarea ca fiecare angajat isi exploateaze experienta, energia si aptitudinele, iar la nivel de grup, angajatii trebuie sa alcatuiasca echipe eficiente, de prima mana, apte de a rezolva orice problema si de a identifica oportunitati. Si cum angajatii sunt prima sursa de productivitate a unei organizatii, daca managerul se asigura de buna continuitate a activitatii acestora si angajatii la randul lor se vor asigura de buna conduita a organizatiei, astfel toata lumea iesind castigatoare.

Care este structura motivatiei?

1.Trebuinţele sau nevoile sunt baza motivatiei reprezentand cel mai bine echilibrul individului in conditiile solicitarii mediului extern. Ele semnalizeaza cerinte de reechilibrare sub forma unor stari si imbolduri specifice. In functie de originea lor trebuintele pot fi clasificate in modul urmator:

• Primare- trebuinte innascute si tin de suprevietuirea organismului;

• Secundare – trebuinte ce s-au format in decursul vietii si pot fi nevoi sociale sau psihice ale individului.

2.Motivele apar atunci cand nevoile individului se transpun pe planul subiectiv ( spre exemplu daca unui individ ii este sete, acesta va merge sa bea apa, astfel nevoia devine un motiv)

Dar spre deosebire de nevoie, motivul declanseaza automat un comportament orientat spre satisfacere, astfel el provoaca si sustine energetic individul, orientandu-i actiunea. O alta diferenta o constituie faptul ca motivele pot fi si incostiente, cu un substrat care nu e bine delimitat, insa au o mare importanta in activitatea unui individ.

3.Interesele reprezintă orientări selective, relativ stabilite şi active spre anumite domenii de activitate, iar in structura lor psihică intră elemente cognitive, afective şi volitive. Interesul apare propriu-zis atunci cand este bine definit, spre exemplu daca un individ incepe mai multe activitati dar nu finalizeaza niciuna dintre ele, inseamna ca nu si-a format inca un interes. Acestea se numesc tendinte sau atractii deoarece nu urmaresc neaparat castigarea unor avantaje sau urmarirea unor folosinte fizice. Interesele sunt mai complexe decat motivele sau trebuintele deoarece implică organizare, constanţă şi eficienţă. În structura lor psihică intră elemente cognitive, afective şi volitive.

4.Convingerile reprezintă idei adânc implantate în structura personalităţii, puternic trăite afectiv, care împing, impulsionează spre acţiune. Ea se impune in comportamentul individului astfel incat ea il orienteaza permanent in actiunile sale tocmai de aceea este constant aparata si atunci cand este atacata ea devine o adevarata idee-forta. Fata de idei, convingerea reprezinta o valoare, o certitudine subiectiva, care ne ajuta sa stabilim ceea ce este optim sau necesar, ceea ce este valabil, frumos, adevarat si cel mai important sa deosebim ceea ce este rau de ceea ce este bine. Convingerea nu este decat o multitudine de idei, valori, dorinte si aspiratii care se imbina cu trasaturile de personalitate ale individului.

Ce tipuri de motivatii exista?

1.Motivaţia pozitivă şi motivaţia negativă

Motivaţia pozitivă se realizeaza prin laudă, încurajare şi are efecte benefice asupra activităţii sau relaţiilor interumane, cum ar fi angajarea în anumite activităţi sau preferinta pentru unele persoane, etc.

Motivaţia negativă se realizeaza prin folosirea ameninţării, blamării sau pedepsirii si genereaza efecte de abţinere, evitare, refuz. Ea se incadreaza printre cele mai primitive feluri de motivatie si poate fi folosita numai intr-o oarecare masura si cu precautii.

2.Motivaţia intrinsecă şi motivaţia extrinsecă

Motivatia intrinseca sau directa se realizeaza atunci cand sursa motivatiei se afla in trebuintele personale ale individului, fiind solidara cu procesul muncii deoarece izvoraste din continutul specific al acesteia. Munca nu mai este privita ca un mijloc pentru atingerea scopului ci este ea insasi un scop, ajungand sa fie o trebuinta.

Motivatia extrinseca sau indirecta se realizeaza atunci cand sursa motivatiei nu este proprie individului ci a fost sugerata sau chiar impusa de altcineva. Aici individul este motivat de competitie, de castig, lauda sau de evitarea unei pedepse sau mustrare, reactile individului fiind pozitive (satisfactie) si negative (teama).

Bibliografie:

1. Radu EMILIAN, Gabriela TIGU, Olimpia STATE, Claudia TUCLEA, „Managementul resurselor umane”, Ed.Bucuresti, 2003;

2. Dr. Arthur R. Pell, „Managementul resurselor umane”, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2007;

3. Anton Rotaru, Adriana Prodan, „Managementul resurselor umane” editia 4, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2006;

4. www.orange.ro

5. Cole G. A., Managementul personalului, CODECS, Bucuresti, 2000

6. http://www.myjob.ro/audit-organizational/employer-branding-orange-romania-o-companie-care-pune-angajatul-pe-primul-loc.html

7. http://www.orange.ro/about/principiidet-ro.html

8. http://doingbusiness.ro/financiar/raport/1398769/orange-romania-sa/

9. http://marketingportal.manager.ro/articole/ultima-ora-69/de-ce-e-bine-sa-lucrezi-la-google-7043.html

10. http://www.evz.ro/detalii/stiri/portretul-angajatului-roman-la-google-si-facebook-922428.html

11. http://hr.businesslive.ro/google-continua-sa-ii-rasplateasca-pe-angajati/

12. http://ro.scribd.com/doc/11377333/58/Rolurile-motiv%C4%83rii-personalului

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Motivarii Personalului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 270 cuvinte
Nr caractere:
24 836 caractere
Marime:
120.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!