Management clasic și contemporan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Managementul este rezultatul evolutiei gandirii manageriale conturata cu foarte multi ani in urma. O perspectiva istorica a evolutiei managementului creaza posibilitatea intelegerii problemelor de management care se regasesc in toate domeniilor vietii economice si sociale.

2.1. Etapele evolutiei managementului pe plan mondial

Primele informatii despre unele actiuni practice de management si chiar ale gandirii manageriale au fost evidentiate ca apartinand civilizatiei sumeriane incepand cu anul 5000 i.e.n., sub forma unor documente scrise necesare la efectuarea operatiilor comerciale. Actiuni apartinand managementului autentic, s-au identificat la egipteni, care au facut eforturi considerabile pentru organizarea muncii celor peste 100.000 de oameni folositi la construirea piramidelor. De asemenea, babilonienii prin cunoscutul "Cod a lui Hammurabi" stabileau o serie de standarde pentru salarii, precizand obligatiile partilor contractante inclusiv penalizarile care se aplicau daca intelegerile prealabile nu erau respectate. La romani, intre anii 300 I.H si 300 D.H., in mod curent era folosit un sistem de comunicatii eficient atat pentru conducerea imperiului, cat si pentru nevoile de control la nivel centralizat. In fine la venetieni, in jurul anilor 300 intalnim elemente concrete in stabilirea cadrului legal pentru operatiunile comerciale.

Progresele cele mai importante au fost inregistrate incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand preocuparile privind managementul au captat atentia a numerosi oameni de stiinta.

Adam Smith (1723-1790) economist si filozof englez, considerat fondatorul economiei politice ca stiinta, aprecia ca diviziunea muncii constituie cheia productivitatii intr-o intreprindere.

Robert Owen (1771-1858) este unul dintre acei manageri din aceea epoca, care acorda o importanta deosebita crearii si asigurarii unor conditii bune de munca si viata salariatilor sai. Owen are convingerea ca este mai rentabil sa acorzi mai multa atentie "masinilor vii" decat "masinilor neinsufletite".

Datorita acestor principii, Robert Owen poate fi considerat pe buna dreptate "parintele administrarii personalului".

Charles Babbage (1792-1871), cunoscut matematician englez, inventatorul primei masini de calcul ce functiona pe baza unui program, s-a evidentiat prin faptul ca acorda procesului de diviziunea muncii un rang inalt de care depinde economia unei intreprinderi. 14

Henry Metcalfe (1847-1917), director pentru o indelungata perioada al unui arsenal militar, a abordat multe probleme de administratie in domeniul militar. Tot Metcalfe a imaginat un sistem foarte modern de control al preturilor.

Frederick Wilson Taylor (1856-1915), este promotorul curentelor de rationalizare a muncii in vederea realizarii intensificarii acesteia. In domeniul salarizarii, Taylor este cel care a introdus doua trepte de salarizare, diferentiind plata pentru piesele normate de plata pentru piesele realizate peste norma.

Conceptiile sale in privinta managementului intreprinderii s-au dovedit in timp foarte solide, constituind ceea ce literatura de specialitate numeste si recunoaste ca fiind "Sistemul Taylor", sistem care analizeaza probleme de management referitoare la:

- managementul muncitorilor bazat pe studiul detaliat al miscarilor;

- metode de contabilitate si salarizare;

- organizarea stiintifica a muncii.

Toate investigatiile lui Taylor pleaca de la atelierele de productie, considerate de acesta celule elementare ale unitatilor de productie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management clasic si contemporan.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 127 cuvinte
Nr caractere:
17 716 caractere
Marime:
227.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, organizare
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!