Lucrul in echipa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Munca in echipa este capacitatea de a munci impreuna pentru a realiza o idee comuna, capacitatea de a directiona realizarile individuale spre obiectivele organizationale. Este sursa ce le permite oamenilor obisnuiti sa atinga rezultate neobisnuite." Andrew Carnegie - cel mai bogat om din lume in 1901

In ziua de azi observam tot mai des cerintele angajatorilor cu privire la calitatile lucrului in echipa. Aceasta intrebare nu lipseste aproape niciodata dintr-un interviu, acestia interesandu-se daca am mai facut parte dintr-o echipa, de cunostiintele si experientele dobandite si de disponibilitatea de a mai face parte dintr-o echipa.

Totusi, echipa nu este o solutie universala, ba mai mult, alcatuirea unei echipe este mult mai dificila decat ar parea. Trebuie construita astfel incat sa permita membrilor sai sa se concentreze fiecare pe valorificarea propriilor talente si competente, astfel incat eficienta creste foarte mult. Un alt lucru care trebuie luat in calcul la alcatuirea unei echipe il reprezinta numarul membrilor. Specialistii sustin ca o echipa poate fi mai unita si poate da rezultate mai bune daca numarul membrilor este mai scazut. Pentru a face acest lucru posibil, trebuie stabilite clar, de la inceput, sarcinile fiecaruia, in functie de ceea ce stie sa faca mai bine. Apoi, pe tot timpul proiectului desfasurat in echipa trebuie ca membrii sa comunice foarte bine, astfel incat sa nu apara divergente care pot afecta rezultatul final al proiectului

Meredith Belbin spunea ca oamenii nu sunt perfecti, dar ca o echipa poate fi, asadar echipa prezinta o multitudine de avantaje.

Un prim avantaj este dat de sentimentul de incredere, de siguranta reciproca. Antrenare reciproca a membrilor duce la disparitia fricii de esec si incurajeaza membrii de a-si asuma riscul. De asemenea interactiunea colectiva are ca efect si educarea stapanirii de sine, acceptarea gandirii colective si infrangerea subiectivismului.

Munca in echipa te invata ce inseamna sa ajuti si sa fii ajutat. Intr-un proiect unde sunt implicate mai multe persoane, fiecare are nevoie de ajutorul celuilalt. Comunicarea si ajutorul in echipa garanteaza succesul proiectului. Daca munca este impartita in mod egal tuturor membrilor acest lucru poate reduce oboseala.

Pe de alta parte incepatorii vor avea sansa sa acumuleze cunostinte noi de la ceilalti membrii avansati, experimentati.

Lucrul in echipa incurajeaza fiecare membru sa isi folosasca propriul talent si abilitatile pentru a asigura rezultate de calitate.

Munca in echipa dezvolta competitivitatea. Desi este vorba despre un scop comun, niciunul dintre membri nu va dori sa fie mai prejos decat ceilalti, asa ca va face tot posibilul sa se descurce cat mai bine cu sarcinile pe care le-a primit.

Aveti sansa sa fiti promovat. Un proiect reusit va ajunge la urechile sefului, iar daca v-ati facut remarcat cu o idee mai deosebita cu siguranta veti fi remarcat de sef.

Pe de alta parte munca in echipa isi poate avea si reversul sau, in cazul in care echipa e fost prost construita ori exista conflicte.

Un prim dezavantaj il reprezinta posibilul dezinteres al anumitor membrii, acestia fiind mai preocupati de interesele si obiectivele personale.

Acest lucru duce la al doilea dezavantaj intampinat in momentul desfasurarii lucrului in echipa, si anume meritele obtinute. Sunt anumite cazuri in care ti se poate parea, sau poate fi exact situatia reala, ca ai depus mai multa munca in cadrul unui proiect si te-ai implicat mai mult decat alte persoane iar faptul ca la final, fiind un proiect de grup, meritele tale vor fi la fel si cu ale celorlalti, acest lucru iti poate provoca un sentiment de nedreptate si frustrare.

Unul dintre cele mai intalnite dezavantaje este faptul ca lucrul in echipa restrange ocazia de afirmare individuala deoarece fiecare decizie sau actiune luata, necesita aprobarea majoritatii. Acest lucru poate duce la un proces haotic si indelungat.

Un alt dezavantaj care intervine poate fi concurenta ce poate aparea intre membrii echipei, acestia dorind sa-si demonstreze superioritatea.

Teama de implicare si asumare a anumitor membrii reprezinta si el un dezavantaj. Sunt anumite persoane care din frica de a da gres, prefera sa nu se implice si sa-i lase pe ceilalti sa ia deciziile importante.

Sunt foarte multe metode care te pot ajuta sa dezvolti lucrul in echipa chiar si pe timpul facultatii.

Un prim pas pe care il poti face este sa inveti din proiecte. Poti participa la scoli de vara, evenimente, conferinte organizate de facultate, companii sau asociatii studentesti. Cauta sa inveti din fiecare experienta de grup. Insa nu trebuie sa te opresti aici; Constientizeaza ce ai dobandit, accepta noi provocari si responsabilitati care sa-ti permita sa-ti imbunatatesti activitatile prin forte proprii. Iar daca initial ai inceput ca un simplu membru, pe viitor, incearca sa tintesti cat mai sus si sa alegi o pozitie de coordonator.

Bibliografie:

- https://blogatu.eu/avantaje-si-dezavantaje-ale-lucrului-in-echipa/

- http://www.scritub.com/sociologie/resurse-umane/munca-in-echipa103172222.php

- https://www.campuscluj.ro/campus/618-avantajele-si-riscurile-muncii-in-echipa.html

- http://bunadimineata.ro/lifestyle/sapte-avantaje-ale-muncii-echipa/

- http://promep.softwin.ro/promep/news/show/1397

- https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/577/Lucrul-in-echipa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 071 cuvinte
Nr caractere:
5 296 caractere
Marime:
15.47 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Management
Data publicare:
18.05.2017
Structură de fișiere:
  • Lucrul in echipa.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Lucrul in echipa este mijlocul prin care oamenii obisnuiti obtin rezultate neobisnuite. Ce este...
Viata, munca si jocul in societatea umana presupun cooperarea cu ceilalti. In cardul grupurilor...
Un proverb chinezesc spune: "In spatele unui om capabil se afla intotdeauna alti oameni...
Introducere De ce s-a inventat munca in echipa- Nu e nevoie sa insistam. Putine activitati se...
I. CONCEPTELE DE GRUP SI ECHIPA 1.1 Generalitati Prin notiunea generala de grup uman desemnam...
Sus!