Lucrare de sinteză S.C. Azomures S.A.

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatea Comerciala AZOMURES SA are sediul in Tg.Mures, judetul Mures, strada Gheorghe Doja nr.300.

AZOMURES - Tg.Mures este o societate pe actiuni infiintata conform Legii nr.15/1990 si prin Hotararea Guvernului nr.1200 din 12 noiembrie 1990.

A fost inregistrata ca membra la Camera de Comert si Industrie a Judetului Mures cu numarul de inregistrare J26/1/1991 la 14 ianuarie 1991.

Societatea este considerata ca lider indiscutabil al industriei de ingrasaminte chimice din Romania, fiind unicul producator de melamina.

Unitatea a cunoscut in existenta sa de peste 45 de ani mai multe etape de dezvoltare, fiind printre primele combinate din tara de mare capacitate in domeniu.

Combinatul de Ingrasaminte Azotoase Tg-Mures-actual SC AZOMURES SA a luat fiinta in anul 1962 ca si unitate cu personalitate juridica, profilata pe fabricarea de ingrasaminte azotoase, avand 3 sectii de productie de baza (amoniac, acid azotic, azotat de amoniu) si 5 subunitati auxiliare pentru deservirea sectiilor de productie cu apa de racire, apa demineralizata, abur, energie electrica, piese de schimb si utilaje.De-a lungul anilor s-a dezvoltat in mai multe etape, dupa cum urmeaza:

Etapa I - in anul 1966 se realizeaza extinderea combinatului cu cate o instalatie de amoniac, acid azotic si azotat de amoniu; tot in aceasta etapa in anul 1969 se preia de la Combinatul Chimic din Tarnaveni atelierul de hartie foto, sub denumirea de "ARFO"avand capacitatea de 1.800.000 mp/an hartie fotografica alb-negru.

Etapa II - in anul 1970 se dezvolta combinatul cu o fabrica de amoniac de mare capacitate (amoniac III), acid azotic III, azotat de amoniu III si uree.

Etapa III - in anul 1971 combinatul de diversifica cu o unitate de ingrasaminte complexe si incepe si construirea unei fabrici de argon.

Etapa IV - in anul 1972 de pun bazele unei noi fabrici de amoniac, de mare capacitate (Amoniac IV) si a unei fabrici de acid azotic (Acid IV), care vin sa armonizeze capacitatile de productie a ingrasamintelor cu cele de producere a acidului azotic si amoniacului.

Etapa V - in anul 1977 se dezvolta combinatul prin construirea unei instalatii de melamina si a uzinei de materiale fotosensibile.

Importanta acestei societati rezida nu numai din cresterea capacitatilor de productie ci si prin faptul ca se deosebeste radical de celelate prin nivelul tehnic superior al instalatiilor, utilajelor moderne, cu procese continue si inalt grad de mecanizare, de valorificare superioara si diversificarea productiei obtinute.

SC Azomures SA Tg-Mures este membra a Asociatiei Producatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania realizand cca 45% din productia interna de ingrasaminte chimice si este unic producator intern pentru melamina

De asemenea societatea desfasoara activitati de relatii internationale ca: import-export, participa la targuri - expozitii, relatii cu organisme internationale. Pentru transpunerea in practica a programului de modernizare si retehnologizare sunt necesare diverse materiale, utilaje, piese de schimb si subansamble din import.In ceea ce priveste activitatea de export, SC Azomures SA are relatii traditionale pe diverse piete in toata lumea. In cadrul relatiilor cu organismele internationale trebuie mentionata participarea specialistilor de la Azomures la conferintele anuale IFA(International Fertilizer Association).

Obiectul de activitate al societatii in conformitate cu statutul acesteia il constituie:

-producerea si comercializarea ingrasamintelor chimice cu azot, fosfor si potasiu, melaminei, ,;

-prestarii de servicii:

-activitatea de import-export si comert intern;

-prestarii de servicii specifice alimentatiei publice precum si producerea,comercializarea marfurilor si a produselor agroalimentare si industriale provenite din productia proprie si de la terti, din tara si din import;

-activitatea de comisionar in vama;

Principalele produse ale societatii sunt: amoniac, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree, ingrasaminte complexe, melamina, oxigen, argon, materiale fotosensibile.

Societatea detine o suprafata de teren de 147 ha.

Platforma chimica si sediul central al societatii sunt amplasate in extremitatea de vest a zonei industriale a municipiului Targu Mures , la o distanta de 5 km de centrul orasului.

Azomures desfasoara si alte activitati industriale si comerciale , in zone diferite, toate functionand ca centre de profit independent.

Combinatul de ingrasaminte chimice este unul dintre cele mai mari combinate din Europa , care are o capacitate de productie anuala de : 1,80 milioane tone fizice intr-o gama larga de substante chimice, 0,25 milioane tone ingrasaminte lichide, 15.000 tone melamina si gaze industriale.

Capitalul emis initial a fost de 6.689.248 mii lei, capital ce s-a modificat in conformitate cu diferite legi romanesti ramase in domeniu.

Capitalul social al Azomures este de 230.458.309 mii lei , constand intr-un numar total de 230.458.309 actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei fiecare.

Azomures a trecut prin procesul de privatizare initiat de statul roman , in perioada decembrie 1996-decembrie 1997. Ca rezultat al unui lung proces de licitare competitionala si a contractului de privatizare incheiat la 24 decembrie 1997, Transworld Fertiliyers Holding SA , o companie cu sediul in Luxemburg , cu o vasta experienta in comertul international cu ingrasaminte , a devenit proprietarul startegic al societatii Azomures , cu optiunea de a fi proprietar majoritar.

Din 1998 , Transword detine controlul asupra societatii Azomures

Impulsionat de privatizarea din 1998, SC AZOMURES SA s-a adaptat rapid la regulile concurentei libere si corecte, in climatul economic al pietei romanesti in continua liberalizare.

Intr-o scurta perioada de timp ,societatea si-a constituit cea mai bine organizata retea de distributie a comerciantilor de ingrasaminte chimice din Romania ,constand din:

-6 directii regionale pentru coordonarea si controlul vanzarilor la intern si extern;

-circa 150 distribuitori cu marfa in consignatie, raspanditi in intrega tara;

SC Azomures SA se numara printre primele 12 societatii comerciale inscrise la cota Bursei de Valori Bucuresti.

SC Azomures SA detine actiuni la cinci societati din Romania, ale caror produse si servicii le foloseste ocazional, numai in conditii viabile din punct de vedere comercial: SC Transocep Terminal SA, societate care este prestator de servicii portuare in Constanta si prin care se deruleaza majoritatea exportului Azomures, SC Pelican Bags SRL, producator de saci pentru ambalare, cu sediul in Tulcea, care furnizeaza saci la cererea societatii Azomures, SC Broker SA , Banca Internationala a Religiilor, cu sediul in Bucuresti , SC Azofert SA, societate mixta de comert din Bucuresti

Principalii indicatori economico-financiari sunt:

I.Indicatori de lichiditate

1.Lichiditatea globala

L.g. = Active circulante/ Datorii curente = 1,75%

Se apreciaza o lichiditate globala favorabila cand are o marime supraunitara intre 2 si 2,5.

2.Lichiditatea redusa

L.redusa =Active circulante - stocuri/ Datorii curente = 0,69%

Lichiditatea redusa trebuie sa tinda spre o marime unitara intre 0,5 si 1

3.Solvabilitatea patrimoniala

S.p. = Capitaluri proprii /Total pasiv = 52,50 %

Solvabilitatea patrimoniala este buna cand rezultatul obtinut depaseste 30% , indicand ponderea resurselor proprii in totalul pasivului.

II. Indicatori de echilibru financiar

1.Rata de finantare a stocurilor

R.f.s.=Fond de rulment/Stocuri=58,60%

Fondul de rulment exprima acoperirea integrala a imobilizarilor din fondul propriu si in plus posibilitatea acoperirii unei parti din activele circulante.

2. Rata datoriilor

R.d.=Datorii totale/Active totale=88,93%

3.Rata capitalului propriu fata de activele imobilizate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrare de sinteza S.C. Azomures S.A..doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 470 cuvinte
Nr caractere:
26 223 caractere
Marime:
25.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
firma, practica, management, organizare
Predat:
la facultate , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Materie:
Management
An de studiu:
II
Sus!