Inovația în firma Coca-Cola

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
2) Capitolul I
Definitia inovatiei
Tipuri de inovatie
Surse pentru realizarea inovatiei
Inovatia, o strategie necesară
În ce se materializează inovatia in Coca-Cola
3) Capitolul II
Istoricul firmei Coca-Cola
Prezentare generală
Organigrama
Misiunea
Obiective
Analiza PEST
Modelul Porter
Analiza SOWT
Analiza VRIO
Analiza BCG

Extras din referat:

INTRODUCERE

Compania Coca-Cola HBC Romania a fost inclusa, pentru al doilea an consecutiv, intre primele 20% cele mai responsabile companii din Europa si primele 10% cele mai responsabile companii din lume, de catre SAM Indexes GmbH, in raportul Dow Jones Sustenability Indexes. Compania se plaseaza si in top 5 cele mai responsabile companii producatoare de bauturi racoritoare din lume, alaturi de The Coca-Cola Company.

Inovatia joaca un rol central pe piata racoritoarelor: este un avantaj competitiv, creeaza valoare adaugata pentru clienti si mentine interesul publicului. Sunt doar cateva dintre motivele ce explica eforturile depuse de catre furnizori pentru lansarea unor noi produse, noi arome, ambalaje competitive.

Inovatia, una dintre valorile companiei, este recompensata si ea. „Avem un astfel de sistem la Ploiesti, implementat acum doi ani, prin care angajatii vin cu idei referitoare la procesul de productie, la «saving-uri» pentru companie. Ideile cele mai bune sunt premiate, iar numele persoanelor castigatoare sunt publicate în newsletter. Avem si centrul de excelenta de la Ploiesti, pe partea de operatii, care deserveste cateva tari din Europa, din jurul nostru, vin specialisti care asista la procesul de productie, sunt prezentari”, povesteste Gabriela Micu.

Capitolul I va contine date referitoare la inovatiile firmei Coca-Cola, iar capitolul II analizeaza firma Coca-Cola.

Capitolul I

DEFINITIA INOVATIEI

Inovaţia a fost definită în multe moduri diferite de către diferiţi specialişti, fără să existe o definiţie general acceptată. În DEX se menţionează că inovaţia este:

1) o noutate, schimbare, prefacere,

2) rezolvarea unei probleme de tehnică sau de organizare a muncii cu scopul îmbunătăţirii (productivităţii) muncii, perfecţionării tehnice sau raţionalizării soluţiilor aplicate.

Dicţionarul Merriam-Webster prezintă o definiţie cu sens larg a inovaţiei:

1) introducerea a ceva nou,

2) o idee nouă, o metodă nouă sau un dispozitiv nou.

Inovarea este un proces (acţiunea de a inova), iar inovaţia este rezultatul unui proces de inovare. Există şi opinia că inovarea este atât un proces cât şi rezultatul acestui proces, adică există o polisemie a termenului.

Inovaţia nu se limitează la ştiinţă şi tehnologie.In sens larg, inovaţia poate fi şi socială (în sisteme sociale), artistică, în domeniul administrativ,în afaceri,în îngrijirea medicală etc. În sociologie, inovaţia este definită ca un proces de influenţă care conduce la o schimbare socială şi al cărei efect este respingerea normelor sociale existente şi adoptarea unor norme noi.

TIPURI DE INOVATIE

Tipul de inovaţie este un diferenţiator obişnuit utilizat în literatură. Manualul OSLO versiunea 3 din 2005 a propus clasificarea inovaţiilor în patru categorii:

1) inovaţia de produs;

2) inovaţia de proces;

3) inovaţia de marketing;

4) inovaţia organizaţională.

Manualul OSLO recomandă următoarea definiţie conceptuală a inovaţiei (tehnice): "O inovaţie este implementarea unui produs nou sau îmbunătăţit semnificativ (un bun sau serviciu), sau a unui proces, a unei metode noi de marketing, sau a unei metode de organizare noi în practica afacerilor, în organizarea locurilor de muncă sau în relaţiile externe". Cerinţa minimă pentru o inovaţie este aceea că produsul, procesul, metoda de marketing sau metoda de organizare trebuie să fie noi (sau semnificativ îmbunătăţite) pentru firmă.

O inovaţie de produs este "introducerea unui bun sau serviciu care sunt noi sau îmbunătăţite semnificativ în ceea ce priveşte caracteristicile lor sau utilizările intenţionate". Acestea includ îmbunătăţiri semnificative ale specificaţiilor tehnice,componentelor şi materialelor, ale software-ului încorporat, ale atitudinii prietenoase faţă de utilizatori sau ale altor caracteristici funcţionale. Inovaţiile de produs pot utiliza noi cunoştinţe sau tehnologii, sau se pot baza pe noi utilizări sau combinaţii ale cunoştinţelor şi tehnologiilor existente. Termenul produs se foloseşte pentru a acoperi atât bunuri cât şi servicii.

Inovaţia de proces este implementarea unei metode noi sau îmbunătăţite semnificativ de producţie (de exemplu noi procedee de fabricaţie sau fluxuri tehnologice) sau unei metode noi de livrare. Aceasta include schimbări semnificative în tehnici, echipamente şi/sau ale software-ului. Rezultatul inovării de proces trebuie să fie semnificativ în ceea ce priveşte: nivelul producţiei, calitatea produselor sau reducerea costurilor de producţie şi distribuţie.

Observații:

Universitatea Transilvania Braşov

Facultatea de Ştiinţe Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inovatia in Firma Coca-Cola.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 454 cuvinte
Nr caractere:
29 219 caractere
Marime:
340.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!