Previzualizare referat:

Cuprins referat:

va1. Locul deciziei in actul managerial
- Definitie
- Argumente
2. Continutul si tipologia deciziilor
- Decidentul
- Mediul ambiant decizional
- Caracteristici importante ale deciziei
- Cerinte in procesul decizional
- Tipologia deciziilor - clasificare
o Dupa natura obiectivelor si orizontul de timp la care se refera
o Dupa metodologia de elaborare si adoptare
o Dupa sfera de competente a cadrului de conducere
o Dupa frecventa de adoptare
3. Decizia administrativa
- Identificarea corecta a problemei aparute
- Culegerea si prelucrarea corecta a datelor si informatiilor relevante pentru situatia analizata
- Construirea alternativelor de decizie
- Adoptarea decizii propriu-zise
- Executarea deciziei si controlul indeplinirii ei
4. Instrumente utilizate in adoptarea deciziei
- Metode traditionale
- Metode comparative
- Metode de optimizare
5. Sfaturi pentru formarea opiniilor
6. Concluzii
7. Bibliografie

Extras din referat:

Un studiu aprofundat efectuat pe un numar mai mare de 25.000 de persoane, barbati si femei care au inregistrat insuccese, a relevat faptul ca lipsa de decizie era aproape intotdeauna in capul listei celor 30 de cauze principale ale esecului.

Decizia este un element esential al managementului, considerata de unii autori - cel mai important instrument specific de exprimare, iar de numerosi alti autori - insasi esenta actului de conducere. Oricum, decizia constituie piesa de rezistenta a managementului, expresia sa cea mai activa, cea mai dinamica, prin care isi exercita in mod plenar functiile. Prin demersul pe care il presupune si prin efectele ei, decizia este cel mai caracteristic mod de exprimare al managerilor, este insasi masura nivelului calitativ al pregatirii si al "talentului" lor. O parte a literaturii de specialitate o considera o functie de prima importanta a activitatii de conducere.

Argumente care demonstreaza importanta si locul deciziei in procesul de conducere: " organizatia este creata, exista, nu ca scop in sine, ci ea reprezinta doar mijlocul pe care il are la dispozitie managerul pentru atingerea anumitor obiective. Conducerea organizatiei are tocmai rolul de a asigura atingerea obiectivelor, prin corecturi aduse activitatii, ori de cate ori aceasta se "abate" de la drumul pe care il are de urmat, fapt realizat printr-un sir continuu de decizii si comenzi aferente de dirijare a eforturilor organizatiei spre scopul sau final.

Daca acceptam conducerea ca fiind activitatea desfasurata in circuit, prin care circula in permanenta mesaje de comanda si mesaje de verificare a modului cum au fost transpuse in practica, atunci, in esenta sa, activitatea de conducere vizeaza transformarea informatiilor de stare in decizii si transmiterea lor in sistemul de executie (prin intermediul unor mesaje de comanda). Deci, in aceasta acceptiune avem, un sir continuu de decizii, are au drept "materie prima" informatiile de stare obtinute prin feed-back-ul sistemului si drept "produs final" decizii, dispozitii, ordine, hotarari, etc.

Absolut toate activitatile de conducere se finalizeaza de fapt prin luarea unor decizii de a face sau nu ceva, de a actiona sau nu intr-un domeniu sau altul astfel ca, este evident ca decizia este esenta activitatii de conducere, lucru ce de altfel nu mai trebuie demonstrat.

2. Continutul si tipologia deciziilor

Prin functiile sale intreprinderea trebuie sa se integreze schimbarilor ce au loc in permanenta in mediul sau de actiune si sa reactioneze prompt la modificarile de orice natura ale acestui mediu. Toate acestea se realizeaza prin intermediul procesului decizional.

Sistem conducere Sistem condus

Informatii de comanda Informatii de stare

Fig. nr. 6.1. Circuitul informatiilor in procesul decizional

Investigatiile intreprinse au relevat ca elementele constitutive cheie ale situatiei decizionale sunt factorul de luare a deciziei sau decidentul si mediul ambiant decizional.

Decidentul este reprezentat de un manager sau un organism managerial care, in virtutea obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor circumscrise, adopta decizia in situatia respectiva.

Mediul ambiant decizional consta in ansamblul elementelor interne si externe firmei, care alcatuiesc situatia decizionala, caracterizata prin manifestarea unor influente directe si indirecte semnificative asupra continutului si rezultatele deciziei manageriale.

Indiferent daca obiectivul urmarit este de natura tactica sau strategica, daca urmareste influentarea consumatorilor potentiali sau adaptarea la cerintele acestora, indiferent daca vizeaza o mai buna aprovizionare interna, angajarea unor oameni pe posturi noi sau utilizarea eficienta a resurselor organizatiei, decizia urmareste un anumit mod de actiune, un obiectiv, precum si mijloacele si caile concrete de realizare a acestora.

Decizia este procesul de alegere

Bibliografie:

- Drucker, P - "The practice of Management", New York, World Publishing Co., 1966

- Dr. Maria Gaf - Deac - << Management. Baze generale si legislative >>, Editura Fundatiei Rominia de Miine, Bucuresti, 2003

- Mihail Dumitrescu - << Introducere in Management si Management general >>, Editura Eurounion, Oradea, 1995

- Dr. Ing. Cornel Hidos, Ing. Sorin Hidos, Ing. Florin Hidos - "Management. Teorie si practica", Editura H.I.P.T. ECO, Bucuresti, 1992.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Decizia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 657 cuvinte
Nr caractere:
24 957 caractere
Marime:
32.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
mediu decizional, obiective, sarcini
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!