Analiza unei organizații - McDonald's

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS 1
CAPITOLUL I : MISIUNEA ŞI VIZIUNEA ORGANIZAŢIEI 2
1.2 Misiunea organizaţiei 3
1.3 Viziunea versus Misiunea Organizaţiei 3
1.4 Procesul elaborării declaraţiei misiunii unei organizaţii 3
1.5 Importanta viziunii si a misiunii organizatiei 3
1.6 Caracteristicile misiunii 3
1.7 Componentele misiunii organizaţiei
1.8 Viziunea, misiunea şi obiectivele strategice
CAPITOLUL II: CORELAȚIA DINTRE MISIUNE SI VIZIUNE ÎN MANAGEMENTUL STRATEGIC AL COMPANIEI MC DONALD’S.
2.1.Prezentarea generală a companiei
2.2.Corelatia dintre viziune – misiune si obiectivele startegice
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

Extras din referat:

CAPITOLUL I : MISIUNEA ŞI VIZIUNEA ORGANIZAŢIEI

“Rolul unui bun manager strategic este sa vadă organizaţia nu cum este ea astazi ci cum va arata in viitor ”

Este imposibil de conceput succesul unor companii in absenta unei viziuni de grup. Puţine forte din cadrul grupurilor umane sunt la fel de puternice precum o viziune impartasita.

Important intr-o organizaţie este ca viziunea sa devină cu adevărat impartasita de tot personalul - transformind astfel diversitatea intr-o identitate comuna, toţi salariaţii împărtăşind aceeaşi viziune.

Însuşirea unei viziuni cere mult curaj, dar ea trebuie realizată intr-un mod firesc, astfel incit oamenii sa nici nu constientizeze proporţiile si mărimea acestui curaj.

Exemplu: In anul 1961, Kennedy a dat glas unei viziuni ce animase ani de zile echipa programului spaţial american, respectiv aceea ca pina la sfirsitul deceniului un om va ajunge pe luna.

Viziunile de grup iau naştere din cele personale, pentru că viziunea personală are ca baza propriul set de valori, preocupări, aspiraţii. Multi manageri pierd din vedere acest aspect, aşteptând ca organizaţia sa dezvolte o viziune peste noapte. Organizaţia care intentioneaza să creeze o viziune comună isi încurajează continuu membrii, pentru ca aceştia sa-si dezvolte propriile viziuni. O greşeala frecventa este aceea in care viziunea unei organizaţii este construita numai pe viziunile personale ale unuia sau a doi oameni. O astfel de viziune esueaza in a capta atenţia, energia si angajamentul personalului organizaţiei.

Astfel, viziunile pot emana de la vârf (deseori chiar aşa se intimpla), pot avea la baza viziunile personale ale unor persoane ce nu se afla in poziţii de conducere sau pur si simplu pot apărea la diferite niveluri ale organizaţiei.

Exemplu: Iniţiativa companiei Canon in domeniul copiatoarelor personale a venit din partea unei filiale a companiei, nu din partea planificatorilor japonezi.

1.1 Angajamentul fata de viziunea firmei

Angajamentul real este rar intâlnit in organizaţii, 90% din ceea ce este considerat angajament fiind de fapt doar un simplu acord. In cazul acordului, angajaţii inteleg avantajele realizării unei viziuni, respecta indicaţiile date, insa nu depun nici un efort in plus.

În majoritatea cazurilor organizaţiile publice nu sunt preocupate de obţinerea angajamentului personalului.

Regulile de baza pentru a obţine aderarea personalului organizaţiei la o viziune:

- să aderi tu însuti - nu poţi determina pe alţii sa adere la o viziune, atunci cind tu nu ai făcut-o;

- să fii realist - descrie viziunea cit mai onest, nu încerca sa exagerezi beneficiile sau să ascunzi dificultăţile;

- lasă-i pe ceilalţi sa-si exprime liber alegerea - nu trebuie sa-i convingi pe ceilalţi de beneficiile viziunii, pentru ca atunci toate eforturile de convingere vor fi considerate încercări de manipulare;

Viziunea unei organizaţii trebuie să răspundă unei întrebări fundamentale: “Ce vrem sa devenim?”

O viziune clar formulata constituie fundamentul pentru elaborarea misiunii organizaţiei. Multe organizaţii au atit viziunea cit si misiunea elaborate, dar, de regulă, viziunea precede întotdeauna etapa de stabilire a misiunii.

1.2 Misiunea organizaţiei

Trebuie să răspundă la întrebarea: “In ce consta afacerea organizaţiei- ”

Toate ideile care au apărut şi s-au dezvoltat pe marginea misiunii organizaţiei au ca punct de plecare setul de reguli stabilit de către Petre Drucker la mijlocul anilor ’70.Drucker, supranumit “părintele managementului modern” este considerat de către Harvard Bussiness Review “figura predominanta a managementului contemporan.” Peter Drucker susţine ca raspunzind la întrebarea “În ce consta afacerea?” este sinonim cu răspunsul dat întrebării “Care este misiunea?”.

O declaraţie a misiunii organizaţiei formulata în mod clar este esenţială pentru stabilirea eficienta a obiectivelor. Declaraţia misiunii organizaţiei mai este denumita şi declaratia scopurilor sau a filozofiei organizaţiei, şi aceasta trebuie, să dezvăluie ce doreşte sa devină compania si pe cine vrea sa deservească.

1.3 Viziunea versus Misiunea Organizaţiei

După cum am arătat, viziunea organizaţiei răspunde la întrebarea “ce vrem sa devenim?”, in vreme ce misiunea organizaţiei se conturează urmare a întrebării “in ce consta afacerea?”

Exemple de viziune/misiune

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza unei Organizatii - Mcdonald's.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 542 cuvinte
Nr caractere:
20 092 caractere
Marime:
23.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Octavian Antonescu
Sus!