Analiza riscurilor unui proiect de digitalizare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Un studiu realizat in anul 2017 de catre Frey si Osborne demonstreaza faptul ca 47% dintre locurile de munca sunt predispuse la inlocuirea de masini specializate in urmatoarele decenii. Exista insa si alte studii care confirma acest lucru, procesul in care se doreste cel mai mult aceasta imbunatatire este acela de aprovizionare conform numarului mare de publicatii regasite pe www.scholar.google.ro.

Digitalizarea este, in primul rand, un proces de educare si de schimbare a culturii profesionale in sectorul public si privat. Criza a accelerat digitalizarea, dar incertitudinea si lipsa de transparenta vor afecta in continuare mediul de afaceri; urmeaza informatizarea administratiei fiscale si intensificarea controalelor in zone de risc. Contextul actual nu face decat sa evidentieze nevoia de digitalizare, pentru ca economiei digitale i s-a alaturat o economie a distantarii, daca pe timp de stare de urgenta, supravietuirea multor afaceri a depins de capacitatea lor de a trece rapid catre solutii digitale, in perioada urmatoare companiile vor continua sa aiba nevoie sa se intalneasca mai usor si mai repede cu clientii lor, si cu cat mai putina interactiune fizica. Sigur ca asta nu inseamna ca toate companiile care isi propun digitalizarea propriilor procese si servicii si reusesc. De altfel, studiile arata ca aproximativ 70% dintre procesele de transformare digitala esueaza. Se poate spune ca trei aspecte sunt esentiale pentru digitalizare, iar in absenta lor riscul de esec este foarte mare: trebuie sa lucrezi cu experti din domeniu, sa aloci bugetul necesar si sa ai rabdare. Digitalizarea este astazi aproape la fel de populara pe lista de obiective a companiilor, precum este si inovatia.

La nivelul marilor companii, activitati precum aprovizionarea, managementul timpului, salarizarea, managementul proiectelor etc au trecut printr-un proces de digitalizare partial sau complet. Acest fenomen s-a datorat mai multor elemente printre care marimea companiei (in sensul de complexitate a proceselor, al numarului de angajati care participa la o activitate sau un proces, al resurselor puse la dispozitie), marimea portofoliului de clienti, dar si complexitatea serviciilor si/sau produselor oferite, amplasamentelor multiple si asa mai departe.

La nivelul firmelor mici vanzarile, comunicarea sau aprovizionarea au fost, de asemenea, automatizate, economisind astfel resurse materiale, umane si financiare importante. Spre exemplu, folosirea din ce in ce mai mult a magazinelor online care odata ce clientul a inaintat o comanda, sistemul proceseaza singur comanda, verifica stocurile disponibile, trimite e-mail de instiintare a clientului cu privire la stadiul comenzii sale, intocmeste facturi, aceste activitati fiind cuprinse intr-un lant care vine in ajutorul firmei, scutind, in primul rand, timpi de asteptare foarte mari.

Odata cu evolutia digitala este imperativ necesar pentru organizatii sa invete si sa dezvolte noi metode de gestionare a riscurilor datorita impactului acestora asupra organizatiilor. Compania Capgemini sustine faptul ca 87% dintre companii cred ca transformarea digitala este o oportunitate competitiva, pe cand restul spun ca este o chestiune de supravietuire.

In privinta riscurilor, digitalizarea poate fi atat un alt proces predispus riscurilor, cat si un mod de a le descoperi, evalua si controla. Digitalizarea aduce oportunitati noi, insa perfectionarea acesteia poate fi un proces complex si plin de obstacole. Aparitia unor evenimente incerte este cu atat mai probabila avand in vedere faptul ca digitalizarea presupune elemente de hardware, software, tehnologie, oameni, costuri si durate stabilite.

Aceasta lucrare isi propune studierea riscurilor care pot aparea intr-un proiect de digitalizare. In prima faza se va analiza un caz particular, mai apoi se vor extrage unele nuante comune in ceea ce priveste procesul, activitatile desfasurate si riscurile implicate intr-un astfel de proiect. Pe de alta parte, un alt obiectiv al lucrarii este acela de a gasi principalele categorii de riscuri la care proiectele se expun, cum se pot acestea trata, dar si care este costul ce poate aparea odata cu producerea unui risc.

2. CONTINUT

STUDIU DE CAZ: DIGITALIZAREA PROCESELOR DIN CADRUL DEPARTAMENTULUI DE COMPETITII DIN CADRUL FEDERATIEI ROMANE DE FOTBAL

Situatia actuala in cadrul departamentului

Federatia Romana de Fotbal (FRF) este organizatia care conduce, in mod oficial, fotbalul din Romania. De asemenea, este singura autoritate a fotbalului recunoscuta de organismele internationale si, conform legii, este autorizata sa guverneze activitatea fotbalistica. Printre principalele obiective ale activitatii Federatiei Romane de Fotbal se regasesc:

1. Organizarea, administrarea, coordonarea si controlul activitatii fotbalistice la nivel national;

2. Promovarea fotbalului romanesc in competitiile internationale;

3. Administrarea relatiilor sportive internationale;

4. Organizarea unor competitii de fotbal.

La nivelul departamentului Competitii se pot observa unele anomalii si probleme in anumite perioade ale anului, mai exact in perioada destinata transferurilor. Volumul mare de munca din aceste perioade suprasolicita resursa umana (se inregistreaza depasirea cu mult a celor 40 ore saptamanale inscrise in contractele individuale de munca) pusa la dispozitie de catre FRF cluburilor afiliate in scopul realizarii urmatoarelor activitati:

1. Realizarea transferurilor si legitimarea jucatorilor;

2. Acordarea vizelor;

3. Inregistrarea contractelor;

4. Initierea si rezolvarea litigiilor;

5. Completarea rapoartelor de joc.

Reprezentantii cluburilor de fotbal afiliate parcurg chiar si sute de kilometri pentru a ajunge la sediul FRF, consumand resurse financiare si de timp ce pot fi alocate altor scopuri, mult mai constructive. De asemenea, cozile care se formeaza in decursul ultimelor zile in care se pot opera activitatile mai sus enumerate prelungesc programul angajatilor FRF, uneori fiind necesara realizarea a 7 ore suplimentare de persoana intr-o zi.

Bibliografie:

Deloitte. (2018). Managing Risk in Digital Transformation. Risk Advisory.

Frey, C. B., & Osborne, M. (2017). The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? Technological Forecasting, 1-3.

Kumar, C., & Yadav Kumar, D. (2015). A Probabilistic Software Risk Assessment and Estimation Model. by Elsevier B, 1-2.

Zio, E. (2017). The Future of Risk Assessment. Reability Engineering & System Safety, 1-6.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 099 cuvinte
Nr caractere:
23 054 caractere
Marime:
194.64 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Data publicare:
28.05.2021
Structură de fișiere:
  • Analiza riscurilor unui proiect de digitalizare.doc
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti (master)
Specializare:
Managementul proiectelor
Materie:
Metodologia cercetării economice
An de studiu:
II

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CONCURENTA Pentru crearea unor marci puternice, este nevoie de o foarte buna cunoastere a...
Capitolul 1 - Notiuni introductive 1.1. Utilitatea cursului 1.2. Ce este un proiect? Definitie...
Procesul de proiectare poate fi privit ca o dialectica intre proiectant si ceea ce poate fi...
In fiecare zi suntem judecati de catre cei din jurul nostru prin prisma a ceea ce le comunicam si...
Implicarea matematicii in biologie a adus un aport considerabil la dezvolatarea 7de noi metode si...
Sus!