Activitatea Băncilor Comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ACTIVITATEA BĂNCILOR COMERCIALE

Sistemul bancar reprezintă ansamblul instituţiilor autorizate să efectueze operaţiuni bancare pe teritoriul unei ţări. Aceste instituţii sunt entităţi economice specializate pe comerţul cu bani, precum şi pe furnizarea de produse şi servicii bancare, având drept scop al activităţii desfăşurate obţinerea de profit. În economia de piaţă, sistemul bancar e organizat pe două niveluri: banca centrală şi respectiv, ansamblul băncilor.

În economia de piață, sistemul bancar îndeplinește funcțiile de atragere și concentrare a economiilor societății și de canalizare a acestora printr-un proces obiectiv de alocare a creditului, către cele mai eficiente investiții.

În îndeplinirea acestor prime funcții, băncile controlează modul în care debitorii utilizează resursele împrumutate, asigură și facilitează efectuarea plaților, oferă servicii de gestionare a riscului și reprezintă principalul canal de transmisie în implementarea politicilor monetare.

Prin activitatea de colectare a resurselor financiare, concomitent cu plasarea lor pe piață prin intermediul creditelor, a operațiunilor de scont și a altor operatiuni pe piața bancară, băcile îndeplinesc rolul de intermediari între deținătorii de capitaluri și utilizatorii acestora.

A. Băncile comerciale

Apariţia băncilor moderne este strâns legată de dezvoltarea comerţului cu cetăţile îndepărtate şi acumularea capitalului monetar în special pe această bază , expresie a dezvoltării producţiei manufacturiere şi a expansiunii generale a economiei . Legate de nevoile comerţului şi desfăşurând principalele operaţiuni prin intermediul efectelor comerciale , în mod firesc băncile au primit atributul de comerciale .

În epoca contemporană , locul şi rolul băncilor în economie este strâns legat de calitatea lor de intermediar principal în relaţia economii investiţii , relaţie hotărâtoare în creşterea economică

În accepțiunea modernă, băncile comeciale au apărut și s-au consolidat strâns legate de dezvoltarea comerțului și acumulărilor de capitaluri bănesti, consecința a dezvoltării producției și expansiunii economiei. Luând parte la dezvoltarea operațiunilor comerciale prin intermediul titlurilor cambiale, aceste bănci au primit denumirea de bănci comerciale. După cum s-a mai arătat, în procesul de apariție al băncilor comerciale un rol aparte l-au avut zarafii și cămatarii, care au fost primii intermediari monetari, făcand comerț cu bani. Ulterior, pe masura dezvoltării economice și a amplificării volumului și structurii schimburilor, locul acestora a fost luat de bănci, care preluau de la deținătorii de capitaluri banii pentru a-i pastra în siguranța și a-i remunera sub formă de dobândă, constituind depozite în baza cărora acordau apoi credite celor care aveau nevoie de fonduri. Astfel, depozitele bancare ce se constituie pe seama depunerilor agenților nonbancari, stau la baza procesului de redistribuire a capitalurilor bănesti ca surse de creditare, ca și credite acordate de către bănci.

În epoca actuală locul și rolul băncilor în economie sunt strâns legate de calitatea acestora de intermediar financiar principal în relația economie-investiții.

Mobilizarea de către banci a economiilor realizate de persoanele fizice și juridice, de agenții economici, și redistribuirea ulterioară a acestor economii sub formă de credite celor dornici să întreprindă, să investească, constituie o premisă esențială a dezvoltarii economice.

Dezvoltarea activității agenților economici, investițiile realizate de aceștia se realizeazî atât din fonduri proprii, capitaluri proprii cât și din credite acordate de bănci, prin procesul de reciclare și valorificare a capitalurilor disponibile în economie.

În complexul proces de finanțare a economiei, pe parcursul dezvoltării ți modernizării lor, băncile au trecut treptat la o specializare a activității lor. În tările cu economie de piață dezvoltată, deși structurile bancare sunt diferite, influențate fiind de evoluții și tradiții specifice fiecarei țări, s-au delimitat totuși, la un moment dat, două tipuri de bănci:

- băncile de depozit sau comerciale;

- băncile specializate.

Legislația bancară în vigoare, definește activitatea bancară ca fiind acele operațiuni de atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public și acordarea de credite în cont propriu. Totodată este important de menționat că, deși în literatura de specialitate nu există un consens clar în delimitarea activităților bancare, atragerea de depozite și acordarea de credite se detașează ca activitate de bază a băncilor comerciale.

Bibliografie:

1. www.astral.ro/tibi/moneda%20si%20credit/sistem%20bancar.doc

2. http://conspecte.com/Moneda-si-Credit/bancile-comerciale-si-functiile-lor.html

3. http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311905

4. http://www.preferate.ro/referat-Economie-Bancile-comerciale-si-rolul-lor-8-486.html

5. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/ROLUL-SI-FUNCTIILE BANCILOR67.php

6. http://ro.scribd.com/doc/71129449/tea-Bancilor-Comerciale-Pe-Piata-de-Capital

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Activitatea Bancilor Comerciale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 240 cuvinte
Nr caractere:
27 927 caractere
Marime:
48.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!