Viața lui Aristotel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Logica este stiinta al carui obiect este stabilirea conditiilor corectitudini gandirii, a formelor si legilor generale ale rationarii juste, conforme prin ordinea ideilor cu organizarea logica a relatiilor obiective In stabilirea acestor conditii, logica face abstractie de continutul concret al diverselor noastre idei, fiind in acest sens o stiinta formala, analoaga cu gramatica sau cu geometria.

Insa logica nu a purtat aceasta denumire de la inceputurile ei. Denumirea de logica , acordata acestei stiinte , se fixeaza abia in evul mediu , dar nu la inceput , ci numai in urma unui intreg si lung proces de cristalizare terminologica Fixarea termenului de logica s-a datorat si precizarii continutului acestei discipline regasit abia in secolul XIII-lea in tratatul lui Petrus Hispanus"Summulae Logicales" , care inrudeste termenul de logica cu termenele de ,,dialectica" sau ,,canonica".

Totodata aparitia logicii este strans legata de sofistica practicata de contemporanii lu Socrate , Platon Aristotel , tehnica a argumentarii care se transforma treptat intr-o acrobatie verbala , care pune sub semnul indoielii existenta adevarului.

Creatorul logicii este considerat Aristotel , despre care Emille Boutroux in ,,Etudes d'Histoire de la Philosophie", Paris 1897, afirma : << Daca este adevarat ca in unii oameni se incarneaza uneori geniul unui popor si ca aceste vaste si puternice spirite sunt ca actul si perfectiunea in care o lume intreaga de virtualitati isi gaseste finalul si desavarsirea , Aristotel , mai mult ca oricine , a fost un astfel de om ; geniu filosofic al Greciei si-a gasit in el expresia lui universala si perfecta >>.

1) Referitor la viata sa , Aristotel s-a nascut in orasul Stagira din peninsula Chalcis , in anul 384 i.Hr.Tatal sau , medicul Nicomah , venise impreuna cu familia sa in Chalcis din Mesenia , in secolul VIII sau VII i.Hr Nicomach nu era doar un simplu medic , ci un om cu carte, despre care istoricii afirmau ca a scris chiar doua lucrari literare Astfel , viitorul micului Aristotel a fost influentat si de tatal sau , care l-a initiat in arta medicala , fiind desigur , deosebit de destoinic , de vreme ce a fost medic regal la curtea macedoneana.

La varsta de 18 ani , Aristotel soseste la vestita Academie ateniana unde l-a avut ca profesor pe Platon. Cu banii pe care ii avea a descoperit usor ca negustorii atenieni erau priceputi si in valorificarea manuscriselor filosofice ori stiintifice Acestea constitituiau in acel moment pentru el marfa cea mai de pret pe care o avea Atena , si in achizitionarea ei nu si-a crutat cu nimic avutul.

Opera scrisa in aceasta vreme poarta anumite caracteristici si reflecta gradul de pregatire, influentele primite de la Platon si straduintele de orientare ale tanarului filosof si logician El este pasionat de cercetarea teoretica , absorbit de orice exactitate si adevar , de evidenta rationala a intemeierii concluziilor si de oglindirea intocmai a faptelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata lui Aristotel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 344 cuvinte
Nr caractere:
13 466 caractere
Marime:
18.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Logică
Tag-uri:
Viata lui Aristotel, logica
Predat:
la facultate
Materie:
Logică
Sus!