Logistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Etimologia cuvantului logistica provine din grecescul logisteuo, care inseamna, inainte de toate, a administra. Institutia militara a utilizat acest cuvant pentru a caracteriza o activitate care a reusit a combina doi factori esentiali in gestiunea fluxurilor necesare manevrelor militare: spatiul si timpul.

Astazi toate intreprinderile, mai ales in context european, cunosc transformari profunde ale pozitiilor modurilor de gestiune si formelor de organizare ale logisticii. Fie ca este vorba de o mica intreprindere sau de un mare grup, adaptarea la o serie de constrangeri din ce in ce mai schimbatoare devine o necesitate. Dintr-o activitate secundara care nu se bucura de interesul tuturor, ea a devenit o miza a reusitei strategiei oricarei intreprinderi. Conceptul insusi de logistica este marcat de o evolutie a obiectivelor care ii revin precum si de o evolutie a perimetrului de interventie. Istoric vorbind, intr-o prima etapa, logistica era in esenta o activitate operationala. Metodele utilizate erau metode cantitative care serveau ca suport la luarea deciziilor. Stabilitatea datelor relativ la volume si la costuri unitare care constituiau elemente de intrare ale modelelor cantitative de simulare sau de optimizare erau o conditie esentiala pentru validarea rezultatelor obtinute. Reducerea costurilor ramane o miza majora, deoarece in situatia in care costul procesarii informatiei are un trend descendent, costurile de procesare a fluxurilor fizice sunt supuse constrangerilor inflationiste, avand un trend ascendent. Deci putem spune ca logistica ramane o activitate supusa economiilor de scara (costurile fixe nu depind de volumul activitatii).

Schimbarile permanente ale mediului produselor si proceselor logistice sunt influentate de o serie de factori exogeni, astfel:

- piata: evolutia produselor, a nevoilor, asteptarilor in materie de servicii logistice, pozitionare geografica, canale de distributie;

- situatia concurentiala care modifica pozitia relativa a ofertelor logistice a diferitilor competitori;

- tehnologia, care ofera noi resurse;

- reglementari in ceea ce priveste fluxurile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Logistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 764 cuvinte
Nr caractere:
20 498 caractere
Marime:
124.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Logică
Tag-uri:
piata, evolutia produselor
Predat:
la facultate
Materie:
Logică
Profesorului:
Pana Marin
Sus!