Pluralitatea și diversitatea limbilor lumii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Limba reprezintă cea mai înaltă formă culturală şi, de asemenea, unul dintre cei mai importanţi factori care disting fiinţele umane de animale. Limba presupune diversitate, moştenire culturală şi cooperare. Este o parte extrem de importantă a identităţii noastre şi reprezintă cea mai directă manifestare a unei culturi. Datorită limbii putem stabili contacte cu alte popoare şi putem transmite moştenirea culturală a poporului nostru. Astfel, putem spune că limba reprezintă o punte de legătură între popoare şi culturi, ea este tezaurul întregii comunităţi, o condiţie indispensabilă a culturii umane.

La moment, planeta nostră este populată de mai mult de 7 miliarde de locuitori. Însă întrebarea care ne interesează- Câte limbi sunt vorbite în prezent pe pământ? O sută? O mie? Sau poate numărul acestora este mult mai mare? La etapa actuală, lingviștii consideră că numărul limbilor vorbite pe pământ variază de la 3 000 până la 10 000. Lucru cert e faptul că totuși destul de greu este stabilirea numărului exact a limbilor vorbite, pentru că aceasta, la rândul său, depinde de mai mulți factori. În primul rând, nu toate limbile vorbite sunt identificate, în special cele care sunt vorbite de un număr restrâns de oameni. Al doilea factor ar fi faptul că unele limbi sunt cunoscute sub diferite denumiri. De exemplu- limba neerlandeză mai este numită olandeză; un alt exemplu ar fi limba germană, care este numită diferit, în funcție de țară. Astfel, italienii folosesc termenul de “tedesco”, spaniolii - “alleman”, rușii – “немецкий”. Însă acest factor, este totuși discutabil. Al treilea factor - existența dialectelor, dar și limbilor minoritare. Un alt factor, destul de important- limbile care sunt pe cale de dispariție, din motiv că nu mai sunt vorbite sau există un grup foarte mic de oameni care vorbesc o anumită limbă. Astfel, în fiecare an, tot mai multe limbi dispar. Și e posibil, ca până la sfârșitul acestui secol, jumătate din limbile acum existente, tot să dispară.

Deci, posibila dispariţie a unui număr mare de limbi la nivel mondial preocupă, la ora actuală, cercurile de specialişti, precum şi diverse organizaţii internaționale. Potrivit unor estimări de dată recentă ale UNESCO, peste 50 la sută din totalul limbilor vorbite în lume ar putea să dispară în intervalul a 1–4 generaţii viitoare. Problema menţionată comportă un grad de gravitate incontestabilă, dacă se are în vedere faptul că limbile constituie un important reper al identităţii

culturale şi spirituale, precum şi un „vehicul al culturii” (ca sintagmă generică pentru a desemna perpetuarea – prin limbă – a legendelor şi miturilor creaţiei, a producţiilor artistice, a regulilor de viaţă ale unei comunităţi). Trebuie în acelaşi context evidenţiat faptul că în cazul multor limbi indigene, lipseşte scrierea – ceea ce conferă limbilor respective o valoare suplimentară, fiind unica modalitate de transmitere a culturii către generaţiile viitoare. Astfel, atunci când o limbă încetează să mai existe datorită absenţei vorbitorilor, grupul lingvistic şi, în consecinţă, cultural sfârşeşte prin a se dizolva, în integralitatea sa. Se pierde în acest fel un întreg patrimoniu spiritual, iar poporul respectiv rămâne fără identitate

Un lucru important, unele limbi care sunt pe cale de dispariție pot fi „reînviate” sau păstrate pe baza documentelor scrise, deja existente. Așa s-a întâmplat cu limba de origine celtică vorbită până în secolul al XVII-lea în localitatea Cornish din sudul Marii Britanii. După ce în 1777 ultimul vorbitor s-a stins din viață, limba a fost studiată și s-a ajuns la concluzia că în ultimii ani limba să fie din nou vorbită, numărând în prezent aproximativ 2 000 de vorbitori în zonă.

Atlasul limbilor în pericol de extincție alcătuit de UNESCO numără 576 de limbi care se află la acest moment în pragul dispariției. Cele mai multe se află în zona Americii Centrale și de Sud, în partea de sud a Asiei și în Australia (aici, din totalul de 300 de limbi vorbite de aborigeni, 100 au dispărut după venirea europenilor, iar 95 % dintre cele încă în viață sunt pe cale de dispariție).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pluralitatea si diversitatea limbilor lumii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 511 cuvinte
Nr caractere:
13 094 caractere
Marime:
21.52KB (arhivat)
Publicat de:
Cedrin Burcea
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbi Străine
Predat:
la master
Materie:
Limbi Străine
Sus!