Pluralitatea si diversitatea limbilor lumii

Extras din referat:

Limba reprezinta cea mai inalta forma culturala si, de asemenea, unul dintre cei mai importanti factori care disting fiintele umane de animale. Limba presupune diversitate, mostenire culturala si cooperare. Este o parte extrem de importanta a identitatii noastre si reprezinta cea mai directa manifestare a unei culturi. Datorita limbii putem stabili contacte cu alte popoare si putem transmite mostenirea culturala a poporului nostru. Astfel, putem spune ca limba reprezinta o punte de legatura intre popoare si culturi, ea este tezaurul intregii comunitati, o conditie indispensabila a culturii umane.

La moment, planeta nostra este populata de mai mult de 7 miliarde de locuitori. Insa intrebarea care ne intereseaza- Cate limbi sunt vorbite in prezent pe pamant? O suta? O mie? Sau poate numarul acestora este mult mai mare? La etapa actuala, lingvistii considera ca numarul limbilor vorbite pe pamant variaza de la 3 000 pana la 10 000. Lucru cert e faptul ca totusi destul de greu este stabilirea numarului exact a limbilor vorbite, pentru ca aceasta, la randul sau, depinde de mai multi factori. In primul rand, nu toate limbile vorbite sunt identificate, in special cele care sunt vorbite de un numar restrans de oameni. Al doilea factor ar fi faptul ca unele limbi sunt cunoscute sub diferite denumiri. De exemplu- limba neerlandeza mai este numita olandeza; un alt exemplu ar fi limba germana, care este numita diferit, in functie de tara. Astfel, italienii folosesc termenul de "tedesco", spaniolii - "alleman", rusii - "????????". Insa acest factor, este totusi discutabil. Al treilea factor - existenta dialectelor, dar si limbilor minoritare. Un alt factor, destul de important- limbile care sunt pe cale de disparitie, din motiv ca nu mai sunt vorbite sau exista un grup foarte mic de oameni care vorbesc o anumita limba. Astfel, in fiecare an, tot mai multe limbi dispar. Si e posibil, ca pana la sfarsitul acestui secol, jumatate din limbile acum existente, tot sa dispara.

Deci, posibila disparitie a unui numar mare de limbi la nivel mondial preocupa, la ora actuala, cercurile de specialisti, precum si diverse organizatii internationale. Potrivit unor estimari de data recenta ale UNESCO, peste 50 la suta din totalul limbilor vorbite in lume ar putea sa dispara in intervalul a 1-4 generatii viitoare. Problema mentionata comporta un grad de gravitate incontestabila, daca se are in vedere faptul ca limbile constituie un important reper al identitatii

culturale si spirituale, precum si un ,,vehicul al culturii" (ca sintagma generica pentru a desemna perpetuarea - prin limba - a legendelor si miturilor creatiei, a productiilor artistice, a regulilor de viata ale unei comunitati). Trebuie in acelasi context evidentiat faptul ca in cazul multor limbi indigene, lipseste scrierea - ceea ce confera limbilor respective o valoare suplimentara, fiind unica modalitate de transmitere a culturii catre generatiile viitoare. Astfel, atunci cand o limba inceteaza sa mai existe datorita absentei vorbitorilor, grupul lingvistic si, in consecinta, cultural sfarseste prin a se dizolva, in integralitatea sa. Se pierde in acest fel un intreg patrimoniu spiritual, iar poporul respectiv ramane fara identitate

Un lucru important, unele limbi care sunt pe cale de disparitie pot fi ,,reinviate" sau pastrate pe baza documentelor scrise, deja existente. Asa s-a intamplat cu limba de origine celtica vorbita pana in secolul al XVII-lea in localitatea Cornish din sudul Marii Britanii. Dupa ce in 1777 ultimul vorbitor s-a stins din viata, limba a fost studiata si s-a ajuns la concluzia ca in ultimii ani limba sa fie din nou vorbita, numarand in prezent aproximativ 2 000 de vorbitori in zona.

Atlasul limbilor in pericol de extinctie alcatuit de UNESCO numara 576 de limbi care se afla la acest moment in pragul disparitiei. Cele mai multe se afla in zona Americii Centrale si de Sud, in partea de sud a Asiei si in Australia (aici, din totalul de 300 de limbi vorbite de aborigeni, 100 au disparut dupa venirea europenilor, iar 95 % dintre cele inca in viata sunt pe cale de disparitie).

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Nr cuvinte:
2 511 cuvinte
Nr caractere:
13 094 caractere
Marime:
21.52 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbi Straine
Data publicare:
15.11.2017
Structură de fișiere:
  • Pluralitatea si diversitatea limbilor lumii.docx
Predat:
la master

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Cuvant Inainte In conditiile civilizatiei actuale, cand comunicarea larga intre oameni si popoare...
0.1. De la inceput, consideram necesara o precizare: este impropriu sa se vorbeasca, cu referire...
Formule de salut - Buna dimineata-Good morning - Buna ziua-Good afternoon - Buna seara-Good...
- Buna dimineata-Good morning - Buna ziua-Good afternoon - Buna seara-Good evening - Noapte...
I. RAPORTURILE (RELATIILE) SINTACTICE 1. DEFINITIE. CARACTERISTICI Relatia sintactica...
Sus!