Previzualizare referat:

Extras din referat:

Subprograme

Notiunea de subprogram:

Subprogramele sunt entitati care pot fi proiectate si realizate independent, dar care nu se executa decât împreuna cu alte entitati de program, numite apelatoare. În unele situatii, subprogramele pot fi independente si din punct de vedere al compilarii. Conceptul de subprogram a fost definit de realizatorii limbajului FORTRAN si s-a impus în practica programarii din urmatoarele motive: evitarea scrierii repetate în program a unor secvente de instructiuni aplicate de mai multe ori pe seturi diferite de date; cresterea eficientei activitatii de programare prin crearea unor biblioteci cu subprogramele des utilizate, care pentru fiecare dintre aplicatiile concrete doar se apeleaza, fara a fi proiectate si realizate de fiecare data; necesitatea modularizarii problemelor cu grad înalt de complexitate.

Tehnica lucrului cu subprograme presupune existenta a doua entitati de subprogram: apelator si apelat. Notiunile sunt relative, deoarece un apelat poate fi la rândul sau apelator în raport cu o alta unitate de program. Apelatorul de cel mai înalt nivel se numeste program principal. Într-o structura de apel, programul principal este unic. Apelatul se mai numeste subprogram. Între unitatile apelator si apelat se stabilesc legaturi de control (apel si revenire) si legaturi de date.

Clasificare

Subprogramele Pascal pot fi clasificate astfel:

1. Din punct de vedere al numarului de valori(de tipuri diferite) calculate si returnate în contextul din care s-a facut apelul:

- procedura – calculeaza oricâte valori, de orice tip si se apeleaza prin instructiuni de apel;

- functia – determina valori de un singur tip si se apeleaza ca operand in expresiile în care este necesara valoarea calculata.

2. Din punct de vedere al pozitiei fata de apelator: subprograme interne – incluse în partea de declarare a blocului apelatorului; subprograme externe – continute în unitati distincte fata de programul principal. Deosebirea esentiala dintre cele doua tipuri de subprograme consta în posibilitatile de a le compila: subprogramele interne se compileaza odata cu apelatorul, iar subprogramele externe pot fi compilate separat fata de apelatoare.

3. Din punct de vedere al ariei de folosire, se disting: subprograme standard, deja construite si continute în biblioteca sistemului si care se apeleaza din orice program Pascal; subprograme ale utilizatorului care se construiesc si apeleaza de catre utilizatori în aplicatiile specifice. Procedurile si functiile standard sunt grupate în mai multe unit-uri (SYSTEM, DOS, CRT, GRAPH, PRINTER, OVERLAY). Exceptând unitatea SYSTEM, care contine procedurile si functiile standard cel mai frecvent utilizate, referirea altor subprogramele standard sau ale utilizatorului este posibila numai daca unitatile sunt specificate în clauza USES.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Subprograme.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 004 cuvinte
Nr caractere:
11 114 caractere
Marime:
18.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
G. Andries
Sus!