Operații de întrare - ieșire cu tastatura - monitorul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Operatii de Intrare / Iesire cu tastatura / monitorul

Tastatura si monitorul – dispozitive asimilate fisierelor ASCII – fac posibile operatiile de intrare/iesire prin realizarea conversiei intre reprezentarea interna si cea externa a datelor.

Scrierea (afisarea) pe monitor se face in 2 pasi: datele din memoria principala se convertesc in format extern de reprezentare si sunt transferate intr-o zona-tampon, unde, in faza a doua, sunt preluate si afisate pe ecran.

Citirea datelor se face tot in 2 pasi: se preiau datele de la tastatura, se depun in zona-tampon in cod ASCII si in faza a doua se face preluarea lor, conversia in format intern al datelor si depozitarea lor in memoria principala, in zonele parametrilor functiilor de citire.

In Limbajul C nu sunt implementate instructiuni de intrare/iesire, acestea realizandu-se prin apelarea unor functii de biblioteca. Cele mai utilizate sunt: PRINTF, PUTS, PUTCH si macroul PUTCHAR.

Citirea datelor de la tastatura se poate realize cu functiile: SCANF, GETS, GETCHE si cu macroul GETCHAR.

Functiile PRINTF si SCANF sunt functii de intrare.iesire cu format, trebuind sa fie incluse, implicit, in programul sursa, header prin directive #include cu forma:

#include<stdio.h>

#include<conio.h>

Sau ne putem defini propriile noastre functii de intrare/iesire.

Descriptorii de format sunt functiile de intrare/iesire cu format, cu structura:

(<sir descriptor>,<lista intrari.iesiri>)

fiecarui element din lista de intrari/iesiri a operatiei de citire/scriere, corespunzandu-i un descriptor de format in sirul descriptor, acestia punandu-se in corespondenta cu elementele listei de intrari/iesiri de la stanga la dreapta. Avem exemplul urmator: descriptori de format

int a, b;

printf(“nr1=% i; nr2=% i”; a, b );

sir de caractere

Fiecarui descriptor de format trebuie sa-i corespunda, exact, un element din lista de intrari/iesiri, formatele de intrari/iesiri (in/out) indeplinesc, simultan, rolurile de sabloane si de parametrii. Rolul de sablon ale modului de reprezentare extern al datelor, ofera un control mai bun al citirii/scrierii datelor, iar rolul de parametru, ne indica modul de conversie. Forma generala a unui descriptor este:

%[cadraj][latime[.precizie]]cod_conversie

la care, cadrarea se face implicit la dreapta, modul de reprezentare extern fiind ales automat de compilator, in functie de tipul datei.

Descrierea parametrilor:

- cadrajul – datele se aliniaza la dreapta campului, implicit, doar prezenta caracterului detremina alinierea de la stanga ;

- latimea – este un numar, care, daca este mai mic decat valoarea explicita, se completeaza cu caractere nesemnificative (de la stanga la dreapta), aceste caractere putand fi spatii sau zero;

- precizia – acuratetea datei scrise. Pentru o valoare reala, indica numarul de zecimale afisate. Daca partea fractionara este mai mare ca precizia (in caractere) se rotunjeste ultimul character (zecimala).

Pentru un sir de caractere, precizia va indica numarul maxim de caractere ce se vor afisa, indiferent de lungimea acestuia.

- cod_conversie – este format din 1-2 caractere si poate fi: d, i, o, u, x, f, e, g, E, G, c, s l sau L si %, in functie de doruinta folosirii lui si a datelor.

Pentru citirea datelor de la tastatura, descriptorul de format poate contine si parametrii optionali:

- latimea – reprezentata printr-un numar, fiind latimea maxima a campului;

- asterisc – se va citi de la tastaturavaloare respective, nefiind atribuita nici unei variabile.

Functiile de scriere/citire cu format, PRINTF si SCANF sunt definite in biblioteca stdio.h (Standard Input Ouput).

PRINTF transfera valori care se vor afisa, iar SCANF transfera adrese (ale variabilelor) care se vor citi.

La PRINTF parametrii reali pot fi: variablie, constante, expresii sau apeluri de functii, iar functia returneaza valori.

La SCANF parametrii reali trebuie sa fie adresele variabilelor care se citesc; trebuie transmise explicit, folsind operatorul “ & ” care extrage adresa unei variabile.

Functia PRINTF executa scrierea datelor pe monitor, returnand numarul de caractere (in caz de succes) sau -1 (in caz de eroare), poate fi folosita pentru a afisa unul sau mai multe valori, parametrul <sir descriptor> putand contine caractere si descriptori care definesc conversiile aplicate obiectelor precizate. Primul parametru al functiei are semnificatie prestabilita (sir de character continand descriptori de format pentru datele care urmeaza a fi afisate) putandu-se face si verificari asupra rezultatelor de afisare, suplimentar.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatii de Intrare - Iesire cu Tastatura - Monitorul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 418 cuvinte
Nr caractere:
8 096 caractere
Marime:
10.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!