Umanismul Romanesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Umanismul denumeste o atitudine filosofica prin care omul si valorile naturii umane sunt asezate deasupra valorilor materiale, politice si religioase.

Umanismul a fost curentul de gandire care a dominat epoca Renasterii, in sec. al XIV-lea- al XVI-lea, avand expresii stralucite in plan cultural larg, in domeniul creatiei artistice si al conceptiilor filosofice. Umanismul urmareste, prin intermediul educatiei, dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane.Umanismul se opune fanatismului religios medieval, care pana atunci suprimase orice tendinta de independenta spirituala a omului.

Reprezentantii umanismului european: Dante, Boccaccio, Petrarca, Leonardo da Vinci, Francois Rabelais, Erasmus din Roterdam (Olanda), Thomas Morus (Anglia), Martin Luther (Germania).

Inceputurile umanismului in literatura romana

In functie de conditiile sociale, economice si politice, umanismul a patruns mai intai in Transilvania, in sec. al XV-lea, iar in urmatoarele doua secole se afirma in Moldova si in Tara Romaneasca. Desi se dezvolta sub influenta umanismului european, umanismul romanesc reflecta problematica politica, sociala si culturala specifica societatii romanesti.

Umanismul romanesc reprezinta primul curent cultural de amploare din Tarile Romane. El a fost cultivat de voievozii si domnitorii interesati in consolidarea statului feudal (Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu si Dimitrie Cantemir), de boierii carturari (Nicolaus Olahus, Grigore Ureche, Miron Costin, Stolnicul Constantin Cantacuzino, Udriste Nasturel) si de carturarii clerici (Dosoftei, Antim Ivireanu).

Opere ale umanistilor romani

N.Olahus - Hungaria - afirma cel dintai ideea romanitatii, a originii istorice comune si a unitatii de limba a poporului roman - Romanii se spune ca sunt colonii romane. Dovada de acest lucru e faptul ca au multe cuvinte comune cu limba romana. Moldovenii au aceeasi limba, religie si obiceiuri ca si muntenii...Limba lor ca si a celorlalti romani a fost candva romana, ca unii ce sunt coloni ai romanilor[...]Chiar si acum pe limba lor se numesc romani.

Neagoe Basarab- Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie- prin ea urmareste sa educe intreaga societate, de la copii pana la marii dregatori; expune idei despre cinste si forta dreptatii, despre importanta omeniei, despre pace si razboi, despre diplomatia necesara pentru mentinerea pacii.

Umanismul romanesc a cunoscut o epoca de mare dezvoltare in sec. al XVII-lea si inceputul sec. al VIII-lea, prin activitatea cronicarilor Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce; stolnicul Constantin Cantacuzino.

In operele umanistilor romani revin cateva idei. Ei sunt preocupati de originea latina a poporului roman, de statutul limbii romane ca limba romanica, capabila sa serveasca scopuri artistice. Nobletea limbii romane este dovedita de Dosoftei prin Psaltirea in versuri si de M.Costin care in introducerea de la poemul Viata lumii afirma ca a scris versuri doar pentru a arata ca poate exista o astfel de scriere si in limba romana.

Idealul desavarsirii umane, increderea in autoperfectionismul fiintei umane, se exprima in opere precum Divanul sau galceava inteleptului cu lumea de D. Cantemir.

Cronicarii au intentia de a scrie o opera istorica, dar deseori aluneca spre procedeele literaturii.

Grigore Ureche - este primul cronicar in limba romana. A scris Letopisetul Tarii Moldovei (se va transmite cu interpolari ale lui Simion Dascalul, Misail Calugarul si Axinte Uricariul).

Pentru cronicar, istoria are o valoare inalt educativa si moralizatoare, deoarece sintetizeaza experienta predecesorilor: ...sa ramaie feciorilor si nepotilor, sa le fie de invatatura, de cele rele sa se fereasca si sa socoteasca, iara pre cele bune sa urmeze, sa invete si sa se indirepteze.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 680 cuvinte
Nr caractere:
8 733 caractere
Marime:
14.51 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Umanismul Romanesc.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
CONTRIBUTIA CRONICARILOR LA DEZVOLTAREA PROZEI LITERARE ROMANESTI UMANISMUL ROMANESC In...
I. GLOBALIZAREA CA INTERRELATIONARE SI INTERDEPENDENTA COMPLEXA Scopul unitatii de curs...
Statul roman: - Capitala: Bucuresti - Suprafata Romaniei: 238.392 km2 ; - Limba oficiala:...
Etimologie Numele de Romania provine de la roman, cuvant derivat din latinescul romanus (roman)....
Privita global, istoria Europei din ultima jumatate de mileniu este si istoria constituirii...
Sus!