Sursele comicului în comedie, numele personajelor, situațiile comice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

numele personajelor, care, prin structura fonetica si continutul motional, sugereaza trasatura dominanta de caracter a personajului, originea lui si rolul sau in desfasurarea actiunii, ajutand si la individualizarea lui.

situatiile comice: pierderea si gasirea repetata a scrisorii; numararea steagurilor de catre Pristanda; santajul cu scrisoarea, care ii da castig de cauza lui Dandanache, nu lui Catavencu; afirmatiile lui Catavencu, prin care el spunea ca doreste ca tot romanul sa prospere, moment in care intra in sala Cetateanul Turmentat, care striga Si eu! ; Catavencu, in genunchi in fata Zoei; scenele in care apare Cetateanul Turmentat; qui pro quo-ul (eroarea de a confunda un personaj cu altul). moravurile politicienilor: necinstea lor in viata politica si in cea familiala, coruptia, metoda prin care isi asigura victoria in alegeri. Pentru ei, alegerile prezentau mai putina importanta decat propunerea candidatului. Trahanache ii spune lui Dandanache, care se temea de un balotaj: Nu majoritate, unanimitate ai sa ai, stimabile! intriga comediei, desfasurarea conflictului si rezolvarea lui: doua forte se lupta cu inversunare, dand impresia ca se vor distruge reciproc, dar ajung la un compromis caracterul personajelor, contrastul dintre pretentii si manifestarea lor reala, dintre ceea ce sunt si ceea ce vor sa fie, dintre aparenta si esenta. Astfel, Trahanache se considera stalp al puterii, care decide singur, dar, in realitate, e coordonat de Zoe, care ii impune cu cine sa voteze. Tot el se impotriveste coruptiei, dar peste tot in jurul lui e coruptie. Catavencu vorbeste despre progresul tarii, dar ii pasa doar de sine.

Trahanache: ai putintica rabdare, stimabile! Farfuridi: eu am, n-am treaba/infatisare, la 11/12 trecute fix ma duc in targ/la tribunal echivocuri (comunicare cu doua intelesuri): Vreau ceea ce merit in orasul asta de gogomani, unde sunt cel dintai. fruntas politic nonsensuri (asociatii incompatibile): Industria romana e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire contradictia intre termeni Catavencu: dupa lupte seculare, care au durat aproape 30 de ani opinia lui Farfuridi asupra revizuirii Constitutiei; 12 trecute fix tautologiile Pristanda: mosia, mosie, fonctia, fonctie, coana Joitica, coana Joitica Trahanache: vezi tanar, tanar, dar copt; unde nu e moral, acolo e coruptie, iar o sotietate fara printipuri va sa zica ca nu le are truisme (adevaruri banale): mai intai si-ntai, istoria ne invata ca un popor care nu merge inainte, sta pe loc, ba chiar da inapoi calambururi (jocuri de cuvinte): oneste bibere (sa bei cinstit) in loc de honeste vivere (sa traiesti cinstit), nu voi sa recunosc epitropia bucurestenilor, a capitalistilor asupra noastra deformari de cuvinte: Pristanda: renumeratie (corect: remuneratie), scrofulosi (corect: scrupulosi), catrindala Trahanache: plebicist (corect: plebiscit) Cetateanul Turmentat: ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sursele Comicului In Comedie Numele Personajelor Situatiile Comice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
628 cuvinte
Nr caractere:
3 211 caractere
Marime:
6.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!