Străinul - Albert Camus

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Personalitate complexa a culturii franceze, Albert Camus se afirma ca scriitor paralel si tangential cu formarea unui nou curent ideologic, existentialismul, al carui fundament teoretic il ofera prin doua eseuri filosofice (Mitul lui Sifis-1942 si Omul revoltat-1951), desi toata viata neaga aceasta contributie.

Exista opere literare care au mai multe intrari si iesiri. Elocvente in acest sens sunt numeroase povestiri si romane de Fr. Kafka, J. Joyce, M. Proust si altii. Pentru intelegerea unor astfel de scrieri, faptul acesta nu este lipsit de semnificatie. Maniera de organizare ideatica si stilistica a unor texte indica adeseori si modul lor cel mai fertil de abordare.

Opera literara a scriitorului francez Albert Camus (1913-1960) este si ea organizata in acelasi fel. Dar spre deosebire de alti scriitori, in centrul ei exista un puternic nucleu teoretic, format din Mitul lui Sifis (1943) si Omul revoltat (1951). Cele mai reprezentative romane camusiene (Strainul 1942, Ciuma 1947) ca si unele drame ale sale (Neintelegerea 1944, Caligula 1944), au un caracter exponential, fiind saturate ideile din eseurile sale, care au o rezonanta europeana. Dar, Albert Camus nu era un filosof si nici nu-i facea placere sa fie denumit in acest fel. El avea mai degraba structura unui moralist, asa cum fusese, de pilda Pascal in secolul al XVII-lea. Jean Grenier, profesorul sau de la Universitatea din Alger, a avut un rol imens in formarea sa intelectuala, fapt pe care Albert Camus l-a remarcat intotdeauna cu recunostinta.

Dar, dincolo de toate acestea, punerea temeliilor conceptelor de om absurd si literatura absurda, ca si formularea ipostazelor de revolta si literatura a revoltei presupune o larga arie de informare, sustinuta de un spirit speculativ extrem de subtil.

Nascut la Moldovi (Algeria), Albert Casmus este fiul unei servitoare de origine spaniola. Dupa numai un an de la nastere, tatal sau (francez-alsacian) moare in luptele de la Marna (1914), mama scriitorului fiind nevoita sa se mute cu cei doi copii la Alger, unde va lucra cu ziua in casele bogatilor. Vorbind despre cultul eului si despre personalitate, scriitorul rememoreaza acel inceput greu, din perspectiva celui ce devenise Cand privesc viata mea si culoarea ei secreta, parca simt in mine un tremur de lacrimi. Eu sunt deopotriva aceste buze pe care le-am sarutat si noptile in , sunt copilul sarac si aceasta dezlantuire de viata si ambitie ce ma cuprinde in anumite clipe. Multi dintre cei care ma cunosc nu ma recunosc in anumite ceasuri. Si eu ma simt pretutindeni asemenea acelei imagini inumane a lumii care-i propria mea viata. Scris inainte de Mitul lui Sifilis, romanul Strainul este infuzat de climatul sensibilitatii absurde. Meursault, micul functionar algerian, se intalneste cu absurdul din intamplare. El este ca insul anonim din filosofia lui Heidegger si Sartre, omul in stare de somnolenta, care insa nu a descoperit absurdul decat la moarte. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strainul - Albert Camus - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 115 cuvinte
Nr caractere:
10 053 caractere
Marime:
18.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
curent ideologic, albert camus
Predat:
la gimnaziu
Sus!