Semnele de punctuație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In vorbire se stabilesc raporturi logice intre cuvinte, grupuri sintactice si propozitii care formeaza unitati aparte din punctu de vedere al intelesului. Pentru a exprima aceste raporturi, in afara de procedeele gramaticale, pauzele, intonatia si intreruperea sirului comunicarii.

Exprimarea in scris necesita intrebuintarea unor mijloace grafice cu ajutorul carora sa poata fi redate aceste procedee. Astfel se explica crearea punctuatiei- un sistem de semne convenctionale care au rolul de a marca in scris pauzele, intonatia, intreruperea cursului vorbirii.

-marcheaza pauza care se face in vorbire intre propozitiisau fraze independente ca inteles. El se pune de asemenea la sfarsitul unor fraze si propozitii independente, grupuri de cuvinte sau cuvinte izolate care echivaleaza cu propozitii independente si dupa care vorbirea nu mai continua.

La sfarsitul unei propozitii optative sau la sfarsitul unei fraze alcatuite din propozitii dependente de o optativa, cand tonul nu este exclamativ: Jelui-m-as si n-am cui. La sfarsitul propozitiei imperative sau al unei fraze dependente de o imperativa, cand acestea sunt rostite pe un ton neutru: Urcati in varfuri pe catarg Si puneti steagul de plecare. La sfarsitul unei propozitii interogative indirecte: Tata a intrebat cate exemplare vom trage.

In abreviri de cuvinte -Nu se pune punct dupa -titlurile de carti, de opere literare, muzicale -formulele de adresare (din scrisori, cuvantari) 2. Semnul intrebarii -este foloseit in scriere pentru a marca intonatia propozitiilor sau a frazelor interogative.

-se pune dupa cuvinte, grupuri de cuvinte, propozitii si fraze care au un caracter interogativ si care sunt intrebari directe.

-titlurile care au caracter interogativ (Ce-I de facut? ) 3. Semnul exclamarii -Marcheaza grafic intonatia frazelor si a propozitiilor exclamative sau imperative -se pune de asemenea dupa interjectiile si vocativele care exprima stari afective si sunt considerate cuvinte (sau parti de fraza) independente -cand interjectia are in acelasi timp sens exclamativ si interogativ, semnul exclamarii este insotit de semnul intrebarii -se foloseste dupa un substantiv in cazul vocativ 4. Virgula -delimiteaza grafic unele propozitii in cadrul unei fraze si unele parti de propozitie in cadrul propozitiei. Virgula arata felul in care fraza si propozitia se despart in elementele lor constructive, pe baza raporturilor sintactice dintre ele (functia gramatica) -modurile de folosire a virgulei in limbi diferite nu exista deosebiri esentiale -virgula marcheaza grafic anumite pauze scurte facute in cursul rostirii unei propozitii sau fraze. Astfel, ea, alaturi de alte semne de punctuatie, serveste la redarea grafica a ritmului vorbirii si a intonatiei -totodata, ea realizeaza rapoarte de coordonare si subordonare prin juxtapune in interiorul unei fraze 5. Punctul si virgula -este semnul de punctuatie care marcheaza o pauza mai mare decat ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Semnele De Punctuatie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 012 cuvinte
Nr caractere:
5 952 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
semne, ortografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!