Românul tradițional - Mara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitie: Este o specie epica in proza, de mare intindere, cu o actiune complicata si personaje numeroase angajate in conflicte puternice.

Mara de Ioan Slavici - compunere de argumentare - Romanul Mara aparut in volum in 1906 este considerat de George Calinescu aproape o capodopera si de Serban Cioculescu cel mai bun roman al nostru inainte de Ion al lui Rebreanu.

Mara este un roman traditional de tip obiectiv prin naratiunea heterodiegetica (la persoana a III-a), focalizarea zero si un anumit tip de personaje. in aceeasi masura este un roman realist - social despre relatia individ - colectivitate in momentul dezvoltarii capitalismului in targurile de provincie din Ardeal, la sfarsitul secolului al XIX - lea.

Romanul zugraveste o lume pestrita, alcatuita din targoveti, breslasi, negustori si mica burghezie.

Prin amploarea actiunii desfasurate pe mai multe planuri, cu un conflict complex si personaje numeroase, romanul Mara nu exclude analiza psihologica.

Spre deosebire de proza realist obiectiva, aici domina stilul indirect liber, limbajul naratorului fiind influentat de limbajul personajelor.

Tema romanului o reprezinta eforturile unei femei vaduve din targul transilvanean, Radna, de a obtine o pozitie sociala cat mai buna intre micii negustori locali, prin harnicie si perseverenta, pentru a asigura un trai mai bun copiilor sai, Persida si Trica.

Mara poate fi socotit un roman de familie, dar si un bildungsroman, daca il privim din privinta copiilor.

Cei mai multi critici au considerat ca nepotrivit titlul romanului.

Nicolae Iorga afirma ca titlul potrivit ar fi fost Copiii Marei, deoarece personajul central, prin frecventa aparitiilor este Persida. La fel sustine si criticul Magdalena Popescu.

in realitate, cartea este romanul Marei, deoarece Persida nu este decat o Mara juvenila pe cale de a lua cu varsta infatisarea si obiceiurile mamei sale.

Discursul narativ este alcatuit din 21 de capitole ce poarta titluri semnificative: Saracutii mamei; Primavara; Ani de tinerete; Ispita etc.

Modurile de expunere indeplinesc si o serie de functii epice: descrierea prezinta universul social, locul si timpul in care se desfasoara actiunea; naratiunea are functia de reprezentare a realitatii; dialogul sustine veridicitatea si concentrarea epica ajutand si la portretizarea personajelor impreuna cu descrierea si monologul interior.

Nicolae Manolescu in Arca lui Noe sustine prezenta a doua naratiuni principale in roman, legate prin alternanta: romanul Zgarceniei grijulii a Marei si romanul Iubirii dintre Persida si Natl. Viata personajelor evolueaza paralel. Existenta Persidei este prezentata in alternanta cu viata lui Trica in familia lui Bocioaca, starostele cojocarilor. Succesiunea secventelor narative la nivelul fiecarui plan se face prin inlantuire.

Actiunea romanului debuteaza cu portretul personajului principal eponim, Mara.

in expozitiune este prezentat si locul actiunii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanul traditional Mara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 954 cuvinte
Nr caractere:
11 104 caractere
Marime:
17.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
mara, roman
Predat:
la liceu
Sus!