Romanul traditional - Baltagul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ROMANUL - este o specie a genului epic in proza, cu o structura narativa ampla, dar unitara, cu un numar mare de personaje si a carui actiune se desfasoara in planuri paralele.

Romanul cunoaste o mare varietate de forme si combina nuclee narative distincte, prezentand evolutia unor personaje individuale sau colective.

Romanul TRADITIONAL evidentiaza originalitatea noastra nationala prin interesul pentru social, istorie si natura si prin atentia acordata miturilor, datinilor, folclorului. In ceea ce priveste tehnica narativa, romanul traditional respecta conventia naratorului omniscient si a textului accesibil.

BALTAGUL

de MIHAIL SADOVEANU

Contextul literar. Romanul a fost publicat in anul 1930. Incadrarea lui intr-o tipologie a pus probleme inca de la inceput deoarece cuprinde atat elemente realiste cat si romantice.

Incadrarea intr-o specie / categorie. Baltagul este un roman polimorf,realist si simbolic in acelasi timp. Se incadreaza intr-un tip aparte de realism, si anume realismul mitic . Ca tehnica narativa, pastreaza conventia naratorului omniscient, fiind un roman obiectiv.

Titlul are dubla semnificatie : baltagul, toporul cu doua taisuri, este atat arma crimei cu ajutorul careia a fost ucis Nechifor, cat si instrumentul actului justitiar, prin care Gheorghita face dreptate.

Tema romanului se refera la drumul parcurs de Vitoria Lipan pentru aflarea adevarului despre moartea sotului ei, urmat de savarsirea dreptatii prin pedepsirea vinovatilor. Se regasesc si alte teme sadoveniene : natura, iubirea, viata pastorala, calatoria. In acelasi timp, romanul prezinta monografia satului moldovenesc de la munte, cu obiceiurile legate de transhumanta si de alte evenimente importante din lumea satului : ritualurile de nunta, botez si inmormantare.

Subiectul

Actiunea debuteaza cu imaginea Vitoriei Lipan care isi aminteste de povestea pe care o spunea Nechifor Lipan la petreceri. Femeia este ingrijorata de intarzierea sotului care plecase cu oile la munte. Simte ca s-a intamplat ceva rau deoarece i se ofera mai multe "semne". Tragedia este anuntata de schimbarea starii naturii : Vitoriei i se pare ca brazii sunt mai negri decat de obicei, vremea se tulbura, , iarna vine mai repede. Un alt element care confirma moartea lui Nechifor este visul in care il " vede" calare, cu spatele intors catre ea, trecand o revarsare de ape. Semnele viitoarei calatorii vin si din partea naturii : "Cocosul da semn de plecare".

Timpul derularii actiunii este vag precizat, prin repere temporale : "aproape de Sf. Andrei", "in Postul Mare"," 10 Martie". Spatiul in care se desfasoara actiunea este, la inceput, satul Magura Tarcaului. Fiind un roman realist, pentru a sublinia veridicitatea, autorul introduce toponime care exista pe harta. De asemenea, actiunea romanului se desfasoara cronologic, urmarind momentele subiectului.

Intriga cuprinde framantarile personajului principal, dar si pregatirile pe care le face pentru calatorie. Pe plan social, se contureaza monografia unui sat de munte, unde traditia nu permite abateri de la legile nescrise. In viata acestei societati arhaice, biserica si practica magica coexista. Inaintea plecarii, Vitoria se supune unui ritual de purificare : tine post negru douasprezece vineri, merge impreuna cu fiul ei la biserica pentru a se inchina la sfanta Ana, vinde lucruri pentru a face rost de bani de drum, merge la Piatra- Neamt sa consulte autoritatile, sfinteste baltagul care-i va apartine lui Gheorghita.

Desfasurarea actiunii prezinta calatoria Vitoriei si a fiului ei, Gheorghita. Aceasta calatorie in cautarea adevarului incepe in luna martie si strabate invers linia transhumantei.Cautarea adevarului este asocita cu motivul labirintului . Parcurgerea acestui drum are diferite semnificatii. Vitoria reconstituie traseul si evenimentele care au dus la moartea barbatului ei, ceea ce simbolizeaza o dubla aventura : a cunoasterii lumii si a cunoasterii de sine. Pentru Gheorghita, calatoria are rolul unei initieri, romanul capatand un caracter de bildungsroman. Primul semn legat de trecerea lui Nechifor Lipan pe acel traseu apare la Bicaz, unde hangiul Donea isi aminteste de acesta. La Vatra- Dornei ciobanul cumparase , in noiembrie, trei sute de oi. Odata cu aceasta achizitie, in marturiile oamenilor apar trei ciobani. Chipul unuia ramane in amintire, deoarece are buza despicata, detaliu ce semnalizeaza natura malefica a personajului. La hanul din Brosteni aflam ca ciobanii au trecut pe acolo. Urma lor este regasita la Borca, apoi la Sabasa. Este foarte important ca, in aceasta calatorie, ei asista la un botez si la o nunta, ceea ce ii da de gandit Vitoriei si anticipeaza ritualul de inmormantare din final.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 627 cuvinte
Nr caractere:
7 903 caractere
Marime:
13.69 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
24.01.2020
Structură de fișiere:
  • Romanul traditional - Baltagul.doc
Predat:
la liceu
Profesorului:
Adina Maria
Te-ar putea interesa și:
LIVIU REBREANU SI CAMIL PETRESCU-CTITORI AI ROMANULUI ROMANESC INTERBELIC ,,N-avem preferinte...
Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai secolului al XX-lea. Opera sa...
Baltagul se mentine in zona aceea superioara de mister si de poezie, inceputa cu Hanu-Ancutei si...
Romanul este o specie in proza a genului epic, de mare intindere, cu o actiune complexa,...
Romanul este opera epica bazata pe naratiunea imbinata cu dialogul si naratiunea care dezvolta...
Sus!