Romanul modern Enigma Otiliei de George Călinescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Enigma Otiliei este construit la granita dintre clasic si modern. Este publicat in 1938, unde apare la sfarsitul peroadei intrbelice. Opera literara, Enigma Otiliei de G. Calinescu este un roman realist cu elemente moderniste, apartinand prozei interbelice. De asemenea este roman balzacian, social si citadin. Enigma Otiliei este roman prin amploarea actiunii, desfasurate pe ami multe planuri, cu conflict complex, la care participa numeroase peronaje. Este roman realist prin; tema, structura (inchisa, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor, dar depaseste modelul realismului clasic, al balzacianismului, prin spiritul critic si polemic, prin elemente ale modernitatii.

Prin tema romanul este balzacian si citadin. Caracterul citadin este aspectul al modernismului lovinescian. Este romanul al unei familii si istoria unei mosteniri, aici romanul este realist-balzacian prin motivul mostenirii si al paternitatii. Romanul, alcatuit din douazeci de capitole, este construit pe mai multe planuri narative, care urmaresc destinul unor personaje, prin acumularea detaliilor; destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor clanului Tulea, al lui Stanica s. a. Un plan urmareste lupta dusa de clanul Tulea pentru obtinerea mostenirii lui Costache Giurgiuveanu si inlaturarea Otiliei Marculescu. Al doilea plan prezinta destinul tanarului Felix Sima care, ramas orfan, vine la Bucuresti pentru a studia medicina, locuieste la tutorele lui si traieste iubirea adoloscentina pentru Otilia. Autorul acorda interes si planurilor secundare, pentru sustinerea imiaginii ample a societatii citadine.

Actiunea romanului incepe cu venirea tanarului Felix, orfan, absolvent al Liceului Internat din Iasi, la Bucuresti, in casa unchiului si tutorelui sau legal, pentru a urma Facultatea de Medicina. Costache este un rentier avar, care o creste in casa lui pe Otilia, fiica sa vitrega, cu intentia de a o infia. Aglae o considera un pericol pentru mostenirea fratelui ei. Expozitiunea este realizata in metoda realist-bazalciana; situarea exacta a actiunii in timp si spatiu, veridicitatea sustinuta prin detaliile topografice, decrierea strazii in maniera relista, finetea observatiei si notarea detaliului semnificativ. Patruns in locuinta, felix il recunoaste pe unchiul sau, pe verisoara Otilia. Replicile Aglaei anticipeaza conflictul succesoral, iar atitudinea protectoare a Otiliei motiveaza atasamentul lui Felix.

Intriga se dezvolta pe doua planuri care se intrepatrund: I. istoria mostenirii lui Costache Giurgiuvescu si II. destinul tanarului Felix Sima. I.: Competitia pentru mostenirea batrunului avar este un prilej pentru observarea efectelor, in plan moral, al obsesiei banului. Batranul avar, nutreste iluzia longevitatii si nu pune in practica nici un plan pentru viitorul Otiliei, pentru nu a cheltui, iar clanul Tulea urmareste succesiunea totala a averii lui. Initial intr-un plan secundar, Stanica Ratiu urmareste sa parvina, vizeaza averea clanului Tulea, dar smulge banii lui mos Costache. Aici personajul sustine ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanul Modern Enigma Otiliei De George Calinescu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
569 cuvinte
Nr caractere:
3 487 caractere
Marime:
8.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, personaje
Predat:
la liceu
Sus!