Romanul Ion de Liviu Rebreanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scrie un eseu structurat in care sa prezinti conceptia despre roman a lui Liviu Rebreanu prin aplicare la opera literara Ion.

Vei avea in vedere: explicarea conceptului de roman circular propriu lui Rebreanu. Relevarea prin exemplificari a simetriei dintre inceputul si sfarsitul romanului.

incadrarea autorului in epoca Punct de reper in proza romaneasca interbelica, Liviu Rebreanu, scriitor nascut intr-o lume robusta de tarani ardeleni, inseamna deopotriva continuitate si ruptura, traditie si inovatie. Inciuda aparentei de spirit greoi, masiv, creatia sa, extrem de variata sub raport tematic si artistic, ramane momentul de referinta, punctul de plecare in orice analiza a prozei romanesti din primele decenii ale secolului XX. Nascut la 27 noiembrie 1885 la Tarlisaua, in tinutul Nasaudului, Liviu este cel dintai venit pe lume intr-o familie numeroasa (14 copii) , a unui invatator, Vasile Rebreanu, fost coleg de scoala si prieten cu George Cosbuc. Cei dintai ani ai existentei sale se desfasoara in Nasaud, iar scoala primara o face cu tatal sau, la Moieru.

In cadrul evolutiei romanului romanesc, se poate vorbi de momentul Rebreanu. Prozatorul continua si adanceste cercetarea societatii romanesti, in traditia lui N. Filimon, D. Zamfirescu, I. Slavici si M. Sadoveanu, printr-o vasta documentare si compozitie, printr-un studiu atent de analiza psihologica. El are contingenta in fiecare, dar se diferentiaza de ei in chip radical. De Slavici si de Sadoveanu il apropie orientarea predilecta catre lumea satului, de Duiliu Zamfirescu surprinderea scenelor de masa.

Ne aflam in fata unui scriitor obiectiv, care uimeste prin puterea de a prezenta viata in complexitatea ei sociala si psihologica. Rebreanu constiinta mai framantata, ramane la romanul fresca sociala, palpitand de dramatism. In aceasta directie a vastelor constructii epice, cu caracter obiectiv, si in orientarea romanului psihologic pe fagas realist sta principala contributie a lui Rebreanu, care face din el creatorul romanului modern in literatura romana. Pe aceasta baza se situeaza si locul lui eminent intre romancierii europeni ai problematicii taranesti si ai cazurilor de constiinta.

incadrarea romanului in opera lui Liviu Rebreanu Este prima capodopera in creatia lui Liviu Rebreanu si un punct de referinta in evolutia romanului romanesc. Eugen Lovinescu considera romanul o adevarata revolutie fata de: lirismul samanatorist, eticismul ardelean, atitudinea poporanista. Elita criticii literare a vazut in acest roman o capodopera de rascruce in reflectarea satului si a taranului roman. Intr-adevar, romanul aduce o imagine noua, autentica, obiectiva asupra realitatii rurale, respingand orice intentie de idilizare, de infrumusetare Formula de roman pe care o adopta Liviu Rebreanu este moderna: ea rezulta in primul rand, din schimbarea perspectivei de investigatie romaneasca. Diferita e doar metoda, caci romanul, si in cazul lui Rebreanu, ramane in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanul Ion De Liviu Rebreanu - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
4 034 cuvinte
Nr caractere:
19 794 caractere
Marime:
23.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!