Romanul de tip balzacian

Previzualizare referat:

Extras din referat:

R balzacian este in esenta un roman doric care releva un anume tip de valorificare a formulei realiste. Altfel spus, balzacianismul sau balzacianism realist cunoscut si sub numele de realism critic are 2 valente estetice: romantica si dorica, fapt ce a dat nastere unui fenomen literar complex care a avut drept model romanul lui Honore de Balzac. Cu alte cuvinte balzacianismul = epoca in care individul burghez, rapace si insetat de avere vrea sa parvina cu o exuberanta explozie de energie, violenta si individualism. Apar in imaginarul romanesc intrigi tenebroase, conflicte violente, pasiuni atroce dezlantuite in jurul zeului epocii banul.

Intr-o epoca in care in literatura romana se remarca romanul ionic de analiza psihologica, subiectiv, feminin. G Calinescu pare a opta pt formula balzaciana. Astfel Constantinescu remarca ca romancierul apeleaza la formula balzaciana a faptelor comune, fixand niste cadre sociale bine precizate, o fresca din viata burgheziei bucurestene; Crohmalniceanu aseaza romanul Enigma Otiliei sub semnul reconstituirii balzaciene si clasificarii caracterologice.

Aceste note definitirii sunt evidente si in r EO care este un roman doric, realist balzacian, obiectiv.

Evenimentele sunt relatate din perspectiva unui narator omni s/p, heterodiegetic, perspectiva din afara, focalizare neutra, viziune auctoriala. Perspectiva naratorului este completata de cea a personajului martor Felix prin intermediul caruia sunt introduse in scena celelalte personaje.

2) Alt element specific este incipitul data fixarea atenta a conotopului si a personajului; incipitul este simetric cu desinitul / epilogul r pt ca opera debuteaza si se incheie prin tehnica circularitatii epice cu imaginea lui Felix Sima care dupa intalnirea cu Pascalopol si dupa contemplarea fotografiei Otiliei revine pe str Antim rememorand cuvintele lui mos Costache aici nu sta nimeni. In plus desinitul nu coincide cu deznodamantul, pt ca dez = moartea lui mos Costache, determinand plecarea Otiliei si despartirea celor 2 tineri.

3) Un alt element specific balzacian este conflictul istoria mostenirii lui mos Costache si generat de acumularea de tensiuni intre familiile Tulea si Giurgiuveanu, pe fondul agravarii bolii lui mos Costache.

4) Intentia de reconstituire a unei epoci si a unui mediu social: inceputul sec20, mediul citadin bucurestean.

5) Punerea in comun a caracterelor cu mediul social in care traiesc.

6) Folosirea spatiului ca mijloc de caracterizare a personajelor (! descrierea unei case! ) 7) Formule narative de aspect balzacian: expozitiunea cu fixarea exacta a cronotopului (data) si personajul martor Felix care rezolva de la inceput problema instalarii cititorului intr-un mediu fictiv strain.

8) Tehnica circularitatii epice 9) Incercarea de a descoperii scheme tipologice universale tipologia personajelor (! exemplu Giurgiveanu! ). Este insa evident faptul ca desi pare a fi scris in registrul canonic balzacian, la o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanul De Tip Balzacian
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 202 cuvinte
Nr caractere:
6 303 caractere
Marime:
13.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, BALZAC
Predat:
la liceu
Sus!