Romanul clasicizant Enigma Otiliei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Creatia literara a lui G. Calinescu include in toate cele trei mari ramuri: poezia (Poezii si Lauda Lucrurilor), proza (romanele Cartea nuntii, Enigma Otiliei, Bietul Ioanide) si dramaturgia (Calea netulbutrata si Ludovic al 19 -lea) Enigma Otiliei este o mare panza rupta din viata, roman citadin incadrat in formula realismului clasic cu accente romantice si chiar moderne.

Cuvintele Aici nu sta nimeni care incheie romanul onstituie o repetare a cuvintelor pe care mos Costache le rostise la inceputul actiunii: descrierea casei lui Giurgiuveanu este reluta in final, cu deosebirea ca, acum aspectul ei pa ra ginit sugereaza moartea lucrurilor.

a) Viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului 20 lea b) Dumul formarii unui tanar Subiectul: Actiunea incepe intr-o seara de vara, cand tanarul Felix Sima soseste in Bucuresti, la ruda sa prin alianta, Costache Giurgiuveanu.

Absolvent al Liceului Internat din Iasi, Felix (care ramasese orfan dup ce i murise si tata), venise la tutorele sau necunoscut, intentionand sa urmeze Facultatea de Medicina. Primit in batrana casa din strada Antim, tanarul se integreaza vietii putin ciudate din acest spatiu, cunoscand intreaga familie si modul sau de viata. Alcatuita din doua ramuri, famila lui Costache este reprezentativa pentru burghezia bucuresteana a inceputui de secol: autorul descrie cadrul material al existentei (case, interioare), relatiilefamiliale si sociale, locul de interese, infatisarea oamenilor, aspecte ale Bucurestilui de atunci.

In familia lui Giurgiuveanu, pe treapta cea mai inalta varstei se afla mos Costache, si sora sa Agale.

Cel dintai traiestein casa din strada antim, alaturi de fiica sa vitrega -Otilia Marculescu (pe care o iubeste sincer) si pandit de rautate, din curtea alaturata, de familia Agalei.

Rentier bogat, Costache intentioneaza sa i faca o situatie Otiliei, infiind-o, dar teama de Agale si propria avaritie il impiedica: in compensatie, decide sa i lase fetei o casa. In acest scop, isi procura materiale ramase de la demolari, pe care le depoziteaza in curte, apoi de muta in casa (punand in primejdie vechea cladire). Din pricina efortului, Costache este lovit de apoplexie, prilej pentru familia Agaleide a ocupa militareste casa, in asteptarea decesului.

Batranul insa nu moareacum recapatandu- si sanatatea, desi Stanica Ratiu (ginerele Agalei) inceraca sa l sperie cu scopul de a afla unde-si tine banii.

De familia lui Costache s-a atasatsi Leonida Pascalopol, mosier bogat si fin, indragostit de Otilia, de dragul acestui sentiment (pe jumatate patern, pe jumatate viril) si al serilor petrecute, la joc de carti, in casa lui Giurgiuveanu, Pascalopol accepta prezenta interegului clan.

Cealalta ramura a familiei este cindusa ferm de Agale (al carei sot-Simion Tulea-este un fel de anexa ciudata, prelungita in mezinul familiei-Titi -la fel de ciudat): si cum tatal era maniac (ii placea sa brodeze, inainte de a fi dus la ospiciu), nici Aurica (una dintre cele doua ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanul Clasicizant Enigma Otiliei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
704 cuvinte
Nr caractere:
3 970 caractere
Marime:
8.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!