Romanul Adolescentului Miop

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu vreau sa fiu comun. Aceasta este spaima sufletului si a trupului meu spunea Mircea Eliade in caietele lui.

In ele isi nota experimentele din care mai tarziu transcria viitoarele romane, atragand atentia asupra scrisului sau nepriceput. Cand scria nu avea nevoie de inspiratie, isi scria propria viata asa cum o cunostea. Cand era fericit sau trist, scria in Jurnal, despre viata adolescentului neinteles de ceilalti, potolindu-i setea de razbunare.

Cand s-a apucat sa scrie Romanul adolescentului miop, s-a gandit ca personajul principal sa fie chiar el.

Pentru el toate dorintele neimplinite erau mai pretioase decat anii risipiti in jocuri, in sarbatori de familie. Se gandea la cititorii care nu vor fi impresionati de un adolescent miop, daca nu este indragostit si nu va suferi. Consultandu-si prietenul, pe Dinu, despre Olga, cum urma sa se numeasca fata din roman, acestuia nu-i place si ii cere sa ii schimbe numele in Laura. Gasise numele, dar nu stia cum sa fie personajul, fiindca fetele pe care le cunoscuse erau vecinele lui si felul cum aratau, cum se comportau, nu erau de roman. Dinu se ofera sa-i descrie din fetele cunoscute de el, dar asa ceva nu era posibil. S-a gandit la verisoara lui, care i-a sugerat ca personajul sa fie frumos si bun, iar titlul sa fie altul.

Vally i-a destainuit din visurile fetelor, nostalgiile lor. Ascultand-o, verisoara lui nu se deosebea de eroinele romanelor.

Dinu il aduce la realitate, spunandu-i ca trebuie sa scrie romanul, ca sa nu ramana corigent. Se gandea ca aparandu-i cartea, profesorii il vor respecta si se vor opune sa fie lasat corigent la matematica si germana. Era ultimul trimestru, se dadeau teze si el nu era pregatit.

In drum spre scoala privea castanii infrunziti, era frumos afara, iar el nu avea chef sa mearga la scoala, fiindca nu-si facuse problemele la matematica. Se gandea cu tristete ca nu este mai indraznet, era slab, timid si nehotarat. L-a intalnit pe Dinu care era fericit ca fusese ascultat la matematica si rupsese un suficient. Fiind miop, Mircea avea locul in prima banca. A reusit sa copieze de la un coleg o problema, cand a intrat profesorul in clasa. Acesta a vazut ca nu-si facuse tema si primul ascultat a fost el.

La tabla nu a stiut nimic, dandu-i insuficient.

In pauza colegii l-au incurajat, parca bucurandu-se ca a luat acea nota. Numai ca el, de cate ori era umilit, se arata superior si celor din jur le arata dispret. Era constient ca era o reactie copilareasca si cand se linistea regreta.

Robert era unul din prietenii pe care il observa ca pe un viitor personaj al romanului. Acesta isi da seama ca este observat, dar nu spune nimic. E nemultumit de slabiciunile lui, care il impiedica sa ajunga cineva. Cand esti cineva, spune el femeile si banii vin de la sine Dar in caietele lui nu va scrie portretul lui Robert, desi era un tanar frumos. Va scrie despre el, dar nu si-a stabilit intriga. El era eroul principal, dar cum nu iubise niciodata ca in romane, nu putea scrie despre un sentiment sufletesc necunoscut. El nu ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 909 cuvinte
Nr caractere:
23 988 caractere
Marime:
28.31 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Romanul Adolescentului Miop - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul Adolecentului Miop este un jurnal deghizat autorul mimand ca aceste notatii sunt doar...
Romanul adolescentului miop este un jurnal deghizat, autorul mimand ca aceste notatii sunt doar...
Eliade sufera in urma insuficientului de la matematica si germana, unde are nesansa de a ramane...
Mircea Eliade este fara indoiala una dintre cele mai fascinante personalitati ale literaturii...
Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane deoarece este...
Sus!