Riga Crypto și Lapona Enigel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scrisa in 1924 si publicata in Revista romana (anul I, nr. 1, 1 iunie) Riga Crypto si lapona Enigel este balada ca racterizata de insusi autorul drept un. Luceafar intors. j4e214jn53qnh Alcatuita din doua parti, poezia este o demonstrare a ideii ca increatul (reprezentand puritatea) trebuie pastrat, orice iesire din acest stadiu insemnand intrarea in circuitul facutului, care duce ireversibil spre moarte.

Optiunea poetului a fost exprimata si in versurile: // lasa-n pacea-intaie-a lui, Ca vinovat e tot /acutul, Si sfant, doar nunta, inceputul. (Oul dogmatic) Structura compozitionala a baladei evidentiaza mai multe aspecte: La nivel formal. Riga Crypto si lapona Enigel este alcatuita din doua parti, fiecare dintre ele prezentand cate o nunta: a) una reala, consumata, implinita si b) una initiatica, neimplinita, modificata in final, prin casatoria lui Crypto cu masalarita.

Partea I (strofele I-IV) prezinta scenariul unei nunti cu vin vechi si beteli cu funda. in acest cadru, menestrelul este rugat sa mai spuna o data povestea Rigai Crypto.

Naratorul (un fel de poet-lautar, specific spatiului romantic apusean) este trist si aburit, fapt care ar putea sugera tenta elegiaca a zicerii sale; momentul ales (la spartul nuntii) este lipsit de solemnitate, ca si spatiul in care se va repeta, in alte conditii, cantecul larg al menestrelului (in camara). Partea a II-a (strofele V-XXVII) cuprinde povestea nun tirii nerealizate a doi parteneri apartinand unor regnuri diferite: o ciuperca si o fata.

Crypto este rege peste ciuperci si isi traieste in pat de rau si-n huma unsa existenta eterna.

El se indragosteste de Enigel (o fata venita din Laponia si al carei nume aminteste numele raului tatarasc Ingul - arata T. Vianu); mergand cu turmele ei de reni, spre sud, la pasunat, fata este ademenita de Crypto.

Aspiratia erotica a lui Crypto exercita o atractie asupra lui Enigel, astfel incat ea adoarme pe trei covoare de racoare; intreaga discutie se petrece in vis ca si in Luceafarul. Plapandul rege cu existenta eterna incearca sa atraga, in lumea lui, fiinta umana (asa cum Luceafarul ii oferise fetei de imparat nimbul vesniciei); si de data aceasta insa, muritoarea refuza, ascunzandu-si gandul sub forma mai blanda a amanarii: Te-as culege, riga bland. Zorile incep sa Joace Si esti umed si plapand Teama mi-e, te frangi curand, Lasa. Asteapta de te coace Cuvintele ei constituie o incercare de a-1 determina pe Crypto sa renunte la aventura, pentru el neexistand coacere, caci riga reprezinta ipostaza statica a creatiei.

Traind, ca toti nordicii, cu nostalgia soarelui in suflet, Enigel percepe invitatia la somn fraged si racoare ca pe o blasfemie: Ca o lama de blestem Vorba-n inima-ai infipt-o! Pentru fiinta umana, somnul echivaland cu o involutie, Enigel se pregateste sa-si urmeze drumul.

Discutia prelungindu-se, Crypto este surprins de Soare, toc mai cand imprudentul indragostit iesise din conul lui protector de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Riga Crypto si Lapona Enigel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 195 cuvinte
Nr caractere:
6 697 caractere
Marime:
10.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, genul liric
Predat:
la liceu
Sus!