Rezumatul Basmului Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A existat odata un imparat care a avut in gradina lui un mar deosebit care facea fructe de aur. El nu a mancat niciodata, insa, fructe coapte, deoarece au fost furate in fiecare toamna, de cum se parguiau. Cei mai vestiti paznici au incercat sa prinda pe hoti, dar nu au reusit. Fiul cel mare al imparatului si-a incercat norocul, dar fara folos. La fel s-a intamplat, in anul urmator, cu cel mijlociu.

Imparatul a hotarat sa taie pomul, dar fiul cel mic, Praslea, a insistat sa-l mai lase, ca sa pazeasca si el. Mai chibzuit decat fratii sai, el s-a asezat intre doua tepuse ascutite, care sa il trezeasca daca va adormi. Astfel, a reusit sa auda sosirea hotului si sa il raneasca cu sageata. Cand s-a luminat de ziua, el a dus tatalui sau doritele mere coapte.

prapastie, prin care a coborat pe taramul celalalt, cu o franghie. El a dat peste palatele zmeilor si le-a eliberat pe cele trei fete tinute prizoniere, apoi i-a ucis, in lupta dreapta, pe zmei.

Ramas singur pe taramul celalalt, el a salvat puii unei zgripturoaice, care l-a rasplatit aducandu-l in zbor, in lumea noastra.

El s-a angajat ucenic la argintarul curtii si a realizat obiectele cerute de fata cea mica, fiind recunoscut si chemat la imparat. Astfel, se afla adevarul, fratii cei mari sunt ucisi de sagetile ce le cad in cap, iar Praslea face nunta cu fata cea mica si preia carma imparatiei.

- basmul este o opera literara epica, in general populara, fiind creata de catre un autor necunoscut (anonima) sau cunoscut, transmisa prin viu grai sau scris, din generatie in generatie, deci colectiva si nationala (raspandita, in diferite variante, pe intreg teritoriul tarii si chiar dincolo de granitele ei), sau individuala (originala). - in basm predomina fantasticul (supranaturalul, fabulosul): Soarele si Luna pot fi furate si puse la loc pe cer dupa ce au stat intr-o cula, unii meri fac fructe de aur, oglinzile vorbesc, eroii se pot da de trei ori peste cap prefacandu-se in ce doresc, furcile torc singure etc.

- nu numai intamplarile sau unele obiecte sunt fantastice, ci si unele personaje: zmeii, zmeoaicele, zgripturoaicele, balaurii, Muma-Padurii, Diavolul, capcaunii. Pentru a putea dobori aceste personaje fantastice, eroul pozitiv este inzestrat cu unele puteri supranaturale: este foarte curajos, foarte viteaz, putandu-se lupta cu trei zmei si invingandu-i, foarte inteligent, prevazand si evitand anumite situatii neplacute.

- de asemenea, el se poate metamorfoza (transforma) in ce doreste: Greuceanu, din basmul cu acelasi nume, s-a transformat intr-un porumbel, pentru a se putea ascunde in copacul din curtea zmeilor si a asculta sfatul zmeoaicelor. Fiind depistat de acestea, s-a transformat, rapid, intr-o musca, strecurandu-se chiar in casa. Pentru a invinge pe Diavol, el se va transforma, mai tarziu, intr-un palos de otel care loveste singur; - actiunea basmului este complicata si lunga, oferind eroului posibilitatea punerii in evidenta ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 202 cuvinte
Nr caractere:
5 989 caractere
Marime:
7.53 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Rezumatul Basmului Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Basmele populare au izvorat din obiceiul stravechi de a povesti prin care taranul isi exprima...
Basmul este una dintre cele mai citite si mai fascinante specii literare, apartinand literaturii...
LUMEA BASMULUI Potrivit Dictionarului de termeni literari "Cuvantul basm este derivat din...
Cred ca ne amintim cu totii de varsta copilariei, cand, stand in bratele mamei sau ale bunicii,...
Potrivit Dictionarului de termeni literari Cuvantul basm este derivat din vechea slava de la...
Sus!