Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. In drum spre Bucuresti, cu trenul, Ilie Rogojianu, arendasul mosiei Olena Dolj, se intalneste cu Simion Modreanu, director al Ministerului de Interne, lingusandu-se, sperand ca atunci cand va avea nevoie de el, il va ajuta. Tot in acel compartiment era si Grigore Iuga, care a facut cunostiinta cu arendasul, acesta cunoscandu-l pe tatal sau, care avea 7000 de pogoane de pamant in Arges, aproape de Teleorman. Trenul a ajuns la destinatie, arendasul a chemat un hamal si o birja. Grigore Iuga astepta ca toata lumea sa se dea jos din tren, apoi a luat o birja spre calea Grivitei, apoi spre casa lui, pe strada Argintari.

2. Cand a ajuns la casa lui, servitorii l-au asteptat cu un strain la poarta. Era Titu Herdelea, care venise in Bucuresti, pentru a apela la cumnatul lui Grigore Iuga, care era deputat (Gogu Ionescu), pe care l-a intalnit pentru prima data la Sangeorz si i-a promis ca ii va face rost de un post de gazetar. Grigore Iuga l-a invitat in casa, i-a aratat gospodaria, l-a invitat la masa, a refuzat pentru ca era asteptat la Gavrilas, de bastina din Amaradia si care il cunostea foarte bine pe invatatorul Herdelea. 3. Titu a fost invitat la masa, la ora opt, in strada Academiei, la Enache.

S-a dus la gazda lui, apoi a luat masa la Gavrilas, agent secret in politia capitalei, care se ocupa cu controlul hotelurilor. A cunoscut-o pe Marioara, fata lui Gavrilas, eleva la scoala profesionala. Aceasta i-a spus ca nu e prea buna la limba romana, si Titu s-a oferit sa o mediteze. Dupa masa, s-a dus la gazda lui, Elena Alexandrescu, care avea o fiica Mimi, casatorita cu Vasile Popescu, un doctor in Pitesti, iar doamna traia cu Jean Ionescu, copist la interne. Titu i-a spus ca este invitat in oras de catre Iuga, la Enache, iar doamna si-a adus aminte de timpurile pe cand ea mergea cu sotul ei la Enache si luau masa. A venit factorul cu o scrisoare de la parintii lui din Amaradia, spunand ca vor face nunta Ghighitei cu invatatorul Zagreanu si ca neaparat trebuie sa fie si el prezent. Invatatorul i-a cerut sa scrie si ceva pentru Tribuna Bistritei, caci redactorul publicatiei, asteapta articolul despre serbarile Astrei. Titu a fost cuprins de emotie, a vrut sa scrie reply-ul la scrisoare, dar nu a gasit hartie, si si-a dat seama ca e in intarziere. A plecat la Enache.

4. A luat masa cu Grigore Iuga. La masa erau invitati avocatul Baloleanu, Constantin Dumescu, directorul Bancii Romane. Toti vorbeau despre problema sociala, a taranilor. Spuneau ca taranii nu au pamant si jugul este foarte greu, taranii trebuie improrpietariti, altfel isi vor face singuri dreptate. Grigore spuse ca sunt si arendasi drepti si proprietari, care au grija de tarani (cum ar fi tatal sau), altii au luat abuziv pamanturile de la tarani. In discutie a intervenit si Ilie Rogojianu, care era intamplator acolo, spuse ca arendasul are multe pe cap, el trebuie sa plateasca taranii, pe boieri si abia le mai ramane de mancare. Arendasul a avut un rol important in agricultura, a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rascoala - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
6 394 cuvinte
Nr caractere:
26 388 caractere
Marime:
22.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!