Povestea lui Harap-Alb - tema si viziunea despre lume

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Creanga ramane cea mai spectaculoasa si originala voce aparuta in literatura romana din secolul al XIX-lea, autor al unei opere rapsodice in care se manifesta un scriitor cult, o constiinta spontana, un moralist clasic, dublat de o jovialitate cuceritoare. Garabet Ibraileanu il numeste "un Homer al nostru", opera sa fiind o epopee in care traiesc credintele, datinile, obiceiurile, limba, poezia, morala, filozofia poporului.

Una dintre operele reprezentative ale lui Ion Creanga este "Povestea lui Harap-Alb", aparuta in revista "Convorbiri literare", in anul 1877.

Din punctul de vedere al curentului literar, opera apartine realismului, intrucat incipitul are in vedere descrierea mediului si fixarea coordonatelor spatio-temporale, evenimentele sunt prezentate in mod cronologic, secventele sunt inlantuite, iar personajul este infatisat in evlolutie, transformandu-se pe parcursul actiunii.

In ceea ce priveste constructia discursului epic din basmul "Povestea lui Harap-Alb", de Ion Creanga, se remarca prezenta elementelor de compozitie, dintre care se mentioneaza urmatoarele: titlul, incipitul, constructia subiectului si finalul.

Titlul basmului "Povestea lui Harap-Alb", de Ion Creanga, este primul element de constructie important pentru discursul narativ si reprezinta o cheie care ne introduce in spatiul actiunii.

Din punct de vedere morfologic, titlul este alcatuit dintr-o sintagma, ce are in componenta sa un substantiv comun articulat hotarat "povestea" si un substantiv propriu "Harap-Alb" precedat de articolul proclitic "lui". Numele personajului are sensul de "rob alb", deoarece "harap" inseamna "negru, rob" si reprezinta un oximoron.

Acest titlu este unul sugestiv si este in concordanta cu mesajul narativ, fiindca ne indica numele personajului principal. El a dobandit acest nume dupa ce a fost pacalit de catre Span, idee ilustrata in citatul "Fiul craiului, boboc in felul sau la trebi de aieste, se potriveste Spanului si se baga in fantana, fara sa-l trasneasca prin minte ce i se poate intampla". Naiv, lipsit de experienta si excesiv de credul, fiul craiului isi schimba statutul din nepot al imparatului Verde in acela de sluga a Spanului, dupa cum se poate observa in exemplul "D-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb, aista ti-i numele, si altul nu.". Aceasta relatie titlu-text reiese si din construirea campului semantic, prin intermediul termenilor "sluga", "stapane".

Acest titlu este adecvat creatiei narative, are valoare de simbol prin termenul "Harap-Alb" si desemneaza mesajul operei referitor la naivitatea personajelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 252 cuvinte
Nr caractere:
6 078 caractere
Marime:
14.91 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
07.05.2017
Structură de fișiere:
  • Povestea lui Harap-Alb - tema si viziunea despre lume.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Daca basmul popular, cu tema sa fundamentala, lupta dintre bine si rau, ramane expresia...
"Creanga este o expresie monumentala a naturii umane in ipostaza ei istorica ce se numeste...
Debutul si intreaga sa activitate literara sunt legate de Junimea. El nu si-ar fi descoperit...
Publicarea in 1877 a basmului ,,Povestea lui Harap-Alb" se datoreaza intr-o anumita masura...
Ion Creanga (1837- 1889) este unul dintre clasicii literaturii romane alaturi de : Mihai...
Sus!