Povestea lui Harap Alb - Ion Creangă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Autor

Ion Creanga, "unul dintre cei mai buni povestitori ai Europei" , apartine perioadei marilor clasici ai litaraturii romane, ca si Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale.

Opera sa isi afla originea in intelepciunea populara, care prin puterea imaginatiei si cu ajutorul unui mod original de exprimare, este ridicata la rangul de simbol national.

Povestirile lui sunt publicate in revista "Convorbiri literare", intre anii 1875-1878.

2. Incadrarea textului in gen, specie, opera scriitorului

"Povestea lui Harap-Alb" este un basm cult si apare la 1 august 1877.

Basmul este specia genului epic in proza,in care se prezinta confruntarea dintre fortele binelui si cele ale raului,reprezentate de personaje din sfera supranaturalului,finalul sau fiind,de regula,unul fericit(victoria binelui asupra raului).

Basmul cult este o specie narativa ampla, cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice, cu actiune implicand fabulosul/ supranaturalul si supusa unor stereotipuri/ actiuni conventionale, care infatiseaza parcurgerea drumului maturizarii de catre erou. Conflictul dintre bine sir au se incheie prin victoria fortelor binelui. Personajele indeplinesc, prin raportare la erou, o serie de functii (antagonistul, ajutoarele, donatorii), ca in basmul popular, dar sunt individualizate prin atributele exterioare si prin limbaj. Reperele temporal si spatial sunt vagi, nedeterminate. Sunt prezente clisee compozitionale, numerele si obiectele magice. In basmul cult, stilul este elaborate, se imbina naratiunea cu dialogul si cu descrierea.

3. Tema, titlul, motive

Titlul "Povestea lui Harap-Alb" enunta atat specia literara cu acelasi nume,text epic in care se sublineaza intentia de realism a celor povestite,cat si numele protagonistului;acesta parcurge un drum al initierii (de aceea poate fi considerat un bildungsroman),fiind prezentat de-a lungul firului epic,in trei ipostaze:fiul cel mic al Craiului,Harap-Alb(tanarul care se formeaza ca personalitate pe parcursul calatoriei),Imparatul (initiatul capabil de a intemeia o familie si de a conduce imparatia unchiului sau).Cea mai mare parte a basmului este dedicata celei de-a doua ipostaze.El este numit de catre Span (antieroul,dar si formatorul),printr-o sintagma oximoronica "Harap-Alb".Substantivul comun de origine populara "harap"desemneaza o persoana cu pielea si parul de culoare neagra si se afla in contradictie cu epitetul cromatic "alb" (sugerand naivitatea,inocenta,dar si faptul ca el este o sluga de rang nobil).

Tema textului este triumful binelui asupra raului; ea se subdivide in urmatoarelemotive:superioritate mezinului, calatoria, probele, demascarea, pedeapsa,casatoria.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Povestea lui Harap Alb - Ion Creanga.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 507 cuvinte
Nr caractere:
8 776 caractere
Marime:
23.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poveste, romana
Predat:
la liceu
Sus!