Povestea lui Harap Alb - Caracterizarea Personajului Principal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Povestea lui Harap-Alb / caracterizarea personajului principal

Realismul basmului ,,Povestea lui Harap-Alb" se vede si in arta caracterizarii si individualizarii eroilor. Prin felul de a se comporta in anumite situatii, prin felul de a vorbi, prin descrierile infatisarii lor fizice si morale, prin modul in care sunt vazuti de celelalte personaje, eroii basmului apar ca individualitati bine conturate.

Sunt atat personaje verosimile cat si fabuloase, cele din urma avand puteri supranaturale si putandu-se metamorfoza in animale, plante, insecte sau obiecte, ori pot sa reinvie, prin leacuri miraculoase pe cei ce sunt omorati.

Procedeele de caracterizare a personajelor sunt complexe. Caracterizarea directa se realizeaza prin comentariile naratorului, prin ,,vocile" altor personaje sau prin autodefinire. Modalitatile indirecte sunt si ele diverse: faptele eroilor sunt dublate de gesturi si mimica. Limbajul are si el un rol important in caracterizarea personajelor. Vorbirea eroilor, ca si discursul naratorului, ilustreaza un registru stilistic popular, marcat de oralitate.

O alta particularitate a stilului lui Creanga prin care se caracterizeaza plastic un personaj sau o situatie este bogatia paremiologica (privitor la proverbe sau la studiul lor), despre care Jean Boutiere, in Viata si opera lui Ion Creanga, Ed. Junimea, 1976, afirma ca alcatuieste ,,o colectie ce nu are echivalent la niciun alt povestitor european".

La toate acestea se adauga categoriile umorului folosit cu maiestrie in caracterizarea unor personaje:

- Comicul de situatie (cearta dintre ,,uriasi" din casa de arama sau descrierea cetei lui Harap-Alb la intrarea in curtea imparatului Ros: "...curgeau oghealele dupa dansii, parca era oastea lui Papuc.")

- Comicul de caracter (portretul facut imparatului Ros, ,,om piclisit si rautacios la culme", ,,vestitit pentru bunatatea lui cea nemaipomenita si milostivirea lui cea neauzita" este ridiculizat de urarea lui Gerila ,,sa traiasca trei zile cu cea de-alaltaieri."

- Comicul numelor (numele celor cinci tovarasi ai lui Harap-Alb)

- Comicul de limbaj, care face scrierile lui Creanga intraductibile.

Harap-Alb, personajul principal, eponim (care da numele operei), protagonistul basmului, este personaj pozitiv, fecior de crai, un Fat-Frumos din basmele populare care intruchipeaza inaltele principii morale ca adevarul, dreptatea, cinstea, prietenia, ospitalitatea, curajul, vitejia, trasaturi ce reies indirect din intamplari, fapte, din propriile vorbe si ganduri, din relatia lui cu alte personaje si direct din ceea ce naratorul si alte personaje spun despre el.

Numele eroului este oximoron (Figura de stil care exprima o ironie subtila sau un adevar usturator sub forma asocierii paradoxale a doi termeni contradictorii.), Harap-Alb putand insemna ,,negru alb", deoarece ,,harap" inseamna ,,negru, rob".

Eroul naratiunii, craisorul, pleaca intr-o calatorie plina de probe, in cautarea propriei identitati. Prototipul eroului de basm, consacrat de folclor, este continuu subminat pe parcursul intregii calatorii initiatice de vibratia omenescului, surprinsa de narator in fapte si diverse atitudini proprii unui tanar aflat in plin proces de formare. El nu mai este un Fat-Frumos care stie sa invinga in toate situatiile, ci are atitudini asemanatoare cu ale unui flacau din Humulesti si nu numai, traind toata gama starilor sufletesti: mahnire (,,Fiul craiului cel mai mic, facandu-se atunci ros cum ii gotca, iese afara in gradina si incepe a plange in inima sa, lovit fiind in adancul sufletului de apasatoarele cuvinte ale parintelui sau."), indoiala (,,...sa-l ieu, ori sa-i dau drumul? Ma tem ca m-oiu face de ras. Decat cu asa cal, mai bine pedestru"), compasiune, nesiguranta (,,Ia lasa-ma incolo matusa, nu ma supara"), teama, bucurie;

Evolutia personajului de la statutul de sluga la acela de imparat reprezinta o traiectorie care implica experiente diverse (bine si rau, adevar si minciuna, viata si moarte). Folosind acest antroponim (nume de persoana), Creanga individualizeaza un tip uman, detasandu-se de basmul popular, in care eroul are un nume generic - Fat-Frumos; numele de Harap-Alb sugereaza ca personalitatea din acest stadiu este un amestec de calitati si defecte, un amestec de lumini si umbre.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Povestea lui Harap Alb - Caracterizarea Personajului Principal.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 573 cuvinte
Nr caractere:
8 378 caractere
Marime:
20.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caracterizare, personaj, romana
Predat:
la liceu
Sus!