Povestea Lui Harap Alb

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Creanga s-a nascut la 1 martie 1837, in Humulesti, judetul Neamt, si a fost primul dintre cei opt copii ai lui Stefan al Petrii Ciubotariu si al Smarandei, fiica lui David Creanga din Pipirig.

In ultima zi a anului 1889, cand omul Ion Creanga se intorcea in pamantul de huma, scriitorul isi insemnase trecerea prin veac printr-o lucrare care-i va indreptati numele de homer al nostru dat de Ibraileanu.

De-a lungul vietii Ion Creanga a scris o serie de lucrari printer care se numara: scrieri memorialiste- Amintiri din copilarie, povesti precum Povestea lui Harap-Alb, Soacra cu trei nurori, Danila Prepeleac, povestiri- Povestea unui om lenes, Prostia omeneasca, Inul si camesa si naratiunea Mos Nechifor Cotcariu pe care autorul a subintitulat-o povestire glumeata. Apartine genului epic, iar ca specie literara fiind basm cult deoarece are autor cunoscut, pe Ion Creanga. Este o opera de intindere mica, cu personaje putinece au valori simbolice.

5. Caracteristici/trasaturi: Ca orice basma are formule de inceput, mediane si finale. In confruntarea dintre bine sir au, Victoria ii revine intotdeauna fortelor positive. Fantasticul este umanizat. Eroul pozitiv este ajutat de personaje simbolice (Regina Furnicilor, Craiasa Albinelor si cei cinci fantastici) pentru a trece peste obstacolele la care este supus. Frecvent unor motive (nunta, calatoria initiatica), cifre magice (3, 7, 49), mituri populare. Spatiul, timpul si intamplarile sunt imaginare.

Sunt prezente elemente folclorice precum: Harap-Alb este ajutat de donatori (fornici si albine), de animale (calul) si de prieteni (cei cinci fantastici). Cei din urma fiind prezentati astfel: Ochila care vede pe toti sip e toate, Setila fiul Secetei, Gerila o dihanie de om care se perpelea pe langa foc, Flamanzila foamete, sac fara fund si Pasari-Lati-Lungila fiul Sagetatorului si nepotul Arcasului 6. Tema: Povestea lui Harap-Alb are ca tema drumul initierii unui tanar de la stadiul de novice la cel de om total.

7. Titlul: semnificatia titlului Harap-Alb reiese din scena in care spanul il pacalaste pe fiul craiului sa coboare intr-o fantana pentru a se racori. Naiv, excesiv de credul si lipsit de experienta, fiul craiului coboara in fantana fara a se gandi la ce i se poate intampla. Prin intermediul fantanii flacaul trece de la stadiul de fiu al craiului la cel de sluga al Spanului: D-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb 8. Perspective auctoriala: Perspectivactiva narativa este aceea de narator omniscient, iar naratiunea este la persoana a III-a. Modalitatea narativa se remarca prin prezenta marcilor formale specifice basmelor populare (formula de inceput si de final). 9. Rezumat: Incipitul basmului este reprezentat de formula specifica oricarui basm: Amu cica era odata intr-o tara doi frati (Verde Imparat si Craiul) ce traiau, de multa vreme, la doua capete ale lumii, fara sa se mai vada. Cel dintai, ajungand la batranete ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Povestea Lui Harap Alb - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 388 cuvinte
Nr caractere:
8 103 caractere
Marime:
14.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basm, opera, personaje
Predat:
la gimnaziu
Sus!