Previzualizare referat:

Extras din referat:

Popa Tanda este ca specie literara o nuvela apartinand genului epic, ce porneste de la conceptul biblic: omul sfinteste locul. Nuvela este specia literara a genului epic de dimensiuni mici cu un numar redus de personaje in care este relatata o intamplare din viaa unuia sau mai multor personaje.

In expozitiune este prezentat preotul Trandafir, fiu dascalului Dimitrie si este subliniata calitatea acestuia de bun orator.

Intriga surprinde momentul in care preotul Trandafir este transferat disciplinat in satul Saraceni, datorita defetului sau de a-si critica enoriasii.

Desfasurarea actiunii prezinta mai intai o ampla descriere a satului Saraceni, dar si incercarile disperate ale preotului de a-i determina pe oameni sa-si schimbe mentalitatea si viata. Din cauza insistentei, a criticilor si a batjocorei cu care-i trateaza pe sateni, preotul va fi poreclit Popa Tanda. Desi preotul incearca de nenumarate ori sa-i schimbe pe sateni, acestia se aratau la fel de ignoranti si lenesi.

Punctul culminant este redat de momentul in care preotul Trandafir, nemai avand ce oferii numeroasei sale familii, merge la Biserica si ingenunchiind ii cere ajutorul lu Dumnezeu. Ulterior preotul incepe a-si construi o viata noua intr-o casa noua dand exemplu satenilor.

In deznodamant vom regasi o gospodarie infloritoare, un sat schimbat si niste oameni multumiti de rezultatele muncii lor.

Astfel am demonstrat ca opera Popa Tanda apartine genului epic.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Popa Tanda - Varianta 12
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
254 cuvinte
Nr caractere:
1 456 caractere
Marime:
7.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
nuvela, personaje
Predat:
la liceu
Sus!