Pastelul Iarna De Vasile Alecsandri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vasile Alecsandri este unul dintre marii scriitori ai literaturii romane din secolul al XIX-lea. A scris poezie, proza, teatru si a cules creatii populare romanesti. A fost profund preocupat de toate evenimentele culturale si politice ale epocii sale, care au devenit surse de inspiratie pentru poet.

Cea mai importanta dimensiune a operei sale este poezia, Alecsandri fiind cunoscut ca un parinte al pastelului, izvorat din iubirea si admiratia sa fata de natura.

Pastelul este o creatie lirica, in care este evocat un tablou de natura fata de care eul liric isi exprima sentimentele in mod direct, apeland la descriere.

In aceasta definitie se incadreaza poezia Iarna a lui Alecsandri. Aceasta este un pastel, deoarece, prin intermediul versurilor, autorul isi exprima in mod direct sentimentele, incantarea in fata cadrului natural surprins in anotimpul precizat in titlu.

Din punct de vedere structural, poezia contine patru catrene, prin care sunt descrise doua tablouri, inegale ca intindere.

Primul tablou infatiseaza iarna in plan cosmic: din vazduh, fulgii zbor, plutesc in aer, Soarele rotund si palid se prevede printre nori. Celalalt tablou prezinta iarna in plan terestru: Tot e alb pe camp, pe dealuri, Se vad satele pierdute sub clabucii albi de fum. Asistam la modul in care, coborand din inalturi, iarna s-a instalat peste tot ce misca.

In prima strofa, spatiul nu poate fi delimitat cu precizie, elementele cosmice imbinandu-se cu cele terestre. Ele sunt redate in special prin imagini vizuale cum ar fi: iarna cerne norii de zapada, fulgii zbor, plutesc in aer. Aceste imagini sunt realizate prin intremediul unor figuri de stil: epitete lungi troiene, cumplita iarna, fluturi albi; personificari iarna cerne; comparatii ca un roi de fluturi albi. Primul vers al strofei a doua modifica perspectiva din care este prezentat anotimpul iarna. Repetitia ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara sugereaza faptul ca iarna si-a intrat deplin in drepturi; ca pare fara limite, speranta naturii de a reveni la viata fiind abolita. Poetul compara soarele, astrul care sugereaza viata si caldura, cu un vis de tinerete printre anii trecatori, ceea ce accentueaza cele spuse mai sus. Desi dorit, el nu reuseste sa invinga suprematia iernii.

Elementele din primele doua strofe plaseaza descrierea intr-un plan al inaltului. Incepand cu strofa a treia tabloul iernii se intregeste, schitandu-se planul terestru.

Daca in strofa a treia peisajul este static: si pe-ntinderea pustie, fara urme, fara drum in ultima strofa apar primele semne de viata: Iat-o sanie usoara care trece peste vai / In vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai; aceasta din urma constituind si o senzatie auditiva.

O caracteristica importanta a pastelului este prezenta in text a epitetelor cromatice: fluturi albi, umeri dalbi, zale argintie, fantasme albe. Observam ca albul specific iernii, domina tabloul. El este sugerat ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
628 cuvinte
Nr caractere:
3 459 caractere
Marime:
8.29 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
poeam, pastel
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Pastelul Iarna De Vasile Alecsandri - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Pastelul este o poezie lirica in care autorul descrie un tablou din natura prin intermediul...
Pastelul este specia lirica,in care poetul descrie un tablou din natura,apeland la imagini...
Vasile Alecsandri este o personalitate marcanta a epocii pasoptiste. Compune primele pasteluri in...
Desi poetul Vasile Alecsandri, considerat creatorul pastelului, nu-i placea iarna, majoritatea...
Poezia ,,Iarna" face parte din ciclul ,,Pasteluri", reprezentand cea mai durabila si...
Sus!