Paralele între Rebreanu și Preda

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Debutul extraordinar al lui Marin Preda cu Intalnirea din pamanturi -1948) nu l-a impus, pe cat era de asteptat, ca prozator, poate si din prejudecata ca un volum de nuvele nu poate consacra un mare scriitor. Abia aparitia Morometilor (vol. I 1955) a atras atentia asupra dimensiunii talentului sau si a noutatilor pe care o reprezenta formula sa epica. Romanul a fost intampinat favorabil si nici mai tarziu interesul criticii nu a scazut. S-a pronuntat destul de repede cuvantul capodopera si de aici inainte toate scrierile prozatorului au avut de infruntat comparatia cu acest model.

Judecat in ansamblu Morometii e un mare roman prin originalitate, intai, a tipologiei, si profunzimea creatiei. Tipologia este, ca la Slavici si Rebreanu, taraneasca, totusi, cata deosebire! Sufletul rural este acolo rudimentar, obsedat de acumulare in ordine materiala si numai dupa ce acest proces s-a incheiat, el poate sa auda si alte glasuri ce vin din interiorul lui.

Marin Preda inlatura imaginea acestui mecanism simplu, previzibil, miscat mai mult de instincte, si face din taranii sai indivizi cu o viata psihica normala, apti prin aceasta de a deveni eroi de proza moderna. Sub influenta probabil si a romanului american (Steinbeck, Faulkner) Preda prezinta niste tarani inteligenti si ironici, complecsi ca stare morala, in masura prin aceasta sa-si reprezinte si sa traiasca in modul lor caracteristic marile drame ale existentei.

Un debut extraordinar a avut si Liviu Rebreanu cu romanul Ion care ii va aduce scriitorului consacrarea academica. Academia ii acorda premiul Nasturel, iar, 2 ani mai tarziu, dupa aparitia romanului Padurea Spanzuratilor primeste marele premiu al romanului. In cadrul evolutiei romanului romanesc, se poate vorbi de momentul Rebreanu. Prozatorul continua si adanceste cercetarea societatii romanesti, in traditia lui Nicolae Filimon, Duiliu Zamfirescu si Ion Slavici, printr o vasta documentare si compozitie, printr un studiu atent de analiza psihologica.

Ne aflam in fata unui scriitor obiectiv, care uimeste prin puterea de a prezenta viata in complexitatea ei sociala si psihologica.

Multi critici literali au remarcat ca intre capodoperele literale ale celor doi autori M. Preda si L. Rebreanu exista asemanari si deosebiri. In continuare voi incerca sa evidentiez cateva asemanari si deosebiri ale personajelor principale din operele literale Morometii (Ilie Moromete) si Ion (Ion al Glanetasului). L. Rebreanu ne ofera o creatie in care Ion este privit din exterior si este caracterizat prin gesturi (imbratisarea si sarutul pamantului) si fapte (seducerea Anei), la care se adauga referintele facute de autor iute si harnic ca masa. Unde punea el mana punea si Dumnezeu mila, iar pamantul ii era drag ca ochii din cap. De asemenea contribuie la caracterizarea lui si alte persoane ca: Baciu, Doamna Herdelea, Preotul Belciug.

M. Preda isi priveste personajul mai mult din interior, adica ii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paralele Intre Rebreanu Si Preda
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 283 cuvinte
Nr caractere:
10 223 caractere
Marime:
13.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere, scriitori
Predat:
la liceu
Sus!