Padurea Spanzuratilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul a aparut in anul 1922, fiind un roman psihologic, construit in intregime pe schema unei obsesii.

Actiunea se petrece in timpul primului razboi mondial pe frontul din Galitia si trateaza drama traita de locotenentul Apostol Bologa.

Romanul Bologa se ofera voluntar spre a pleca pe front pentru ai dovedi iubirea logodnicei sale Marta pentru ca aceasta se uitase dupa un soldat maghiar.

Ajuns pe front este decorat si avansat la gradul de locotenent, iar mai tarziu este cooptat de Curtea Martiala unde participa la condamnarea la moarte prin spanzurare a unui sublocotenent ceh Svoboda.

Dupa ce cehul a fost spanzurat, pe Bologa incepe sa il mustre constiinta, cu toate ca la inceput l-a condamnat cu inima inpacata. Pe front acesta este ranit si internat in spital. Indragostit de o unguroaica Iloana acesta se desparte de logodnica sa Marta.

La scurt timp dupa reintoarcerea in unitate, este chemat din nou la Curtea Martiala. Acum urmau sa fie judecati niste tarani, considerati spioni fiindca se duceau sa-si munceasca ogoarele peste liniile interzise conventional de armata austro-ungara. Bologa nu mai poate suporta gandul de a fi complice la condamnarea unor oameni nevinovati si se hotaraste sa dezerteze. Dar planul lui nu a functionat. Acesta este prins si condamnat de Curtea Martiala la moarte prin spanzurare.

2) Cum este prezentat primul razboi mondial Apostol Bologa locuia in Ardeal, iar in timpul Primului Rozboi Mondial Austro-Ungaria a ocupat Ardealul, iar oamenii care locuiau acolo au fost pusi sa lupte in armata Austro-Ungariei, impotriva Romaniei. Au fost pusi sa lupte impotrive fratilor lor din Romania.

Bologa si-ar fi dorit sa lupte imporiva oricarei tari dar sa nu trebuiasca sa-si raneasca sau chiar sa omoare romani.

Frati romani.

Din acesta cauza il obsedeaza si mai mult gandul de a dezerta.

Isi pune planul sau in aplicare, dar este prins si condamnat la moarte prin spanzurare de catre Curtea Martiala, de frica ca daca pleaca va merge sa spuna romanilor planurile de razboi ale Austro-Ungariei. 3) Caracterizare a personajului Apostol Bologa Apostol Bologa, un tanar din Parva, de langa Nasaud, copilul unui avocat, luptator infocat pentru cauza romanilor ardeleni. Amintirea tatalui sau il obsedeaza desi, copilul primise o educatie religioasa de la mama sa. Insufletit de aventuri romantice, se inroleaza voluntar pe front, in timpul primului razboi mondial, pentru a-i dovedi dragostea logodnicei sale, Marta, ca si el este capabil sa rivalizeze cu ofiterii maghiari, dupa care aleasa inimii sale se dadea in vant.

Apostol Bologa l-a condamnat mai demult pe Svoboda un sublocotenent ceh cu inima impacata, dar dupa aceea incepe sa il mustre constiinta tot mai mult si doreste sa dezerteze, dar este prins si spanzurat ca si Svoboda, iar in clipa mortii vede din nou ochii lui Svoboda in clipa in care a murit el.

4) Problema nationala Problema nationala se punea doar la masa ofiterilor si la nivelurile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
597 cuvinte
Nr caractere:
3 208 caractere
Marime:
9.81 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Padurea Spanzuratilor - Varianta 5
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Nuvelele care preced romanul Padurea spanzuratilor sunt Catastrofa, Itic Strul dezertor si Hora...
Romanul supune dezbaterii conditia tragica a intelectualului transilvanean, care, in conditiile...
Liviu Rebreanu reprezinta pentru cultura romana cel dintai romancier de anvergura care a dat la...
Prozator, dramaturg si publicist, se dedica in mare parte problematicii satului si a taranilor pe...
Asadar romanul Padurea spanzuratilor prezinta drama romanului transilvanean inrolat in armata...
Sus!