Originea si dezvoltarea limbii romane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Limba romana s-a format din contopirea limbii latine vorbite de colonistii romani cu limba geto-daca. Incepand cu anul 106, dupa cucerirea Daciei de catre romani, geto-dacii au fost nevoiti sa se amestece cu colonistii romani. Dacia este transformata in provincie a Imperiului si aici sunt aduse legiuni de soldati, dar si negustori, meseriasi, agricultori din diverse parti ale Imperiului Roman. Acestia aduc in Dacia felul de viata al romanilor, civilizatia si cultura acestora. Fiind o tara bogata, Dacia a prosperat; romanii numind-o Dacia felix (Dacia cea fericita). Geto-dacii s-au deprins incetul cu incetul cu institutiile, cu civilizatia si cultura romana, impletindu-le cu civilizatia si cultura lor proprie. Pe masura ce trecea timpul, ei invatau si latineste (cu precizarea ca este vorba de latina populara sau vulgara si nu de cea culta). Dupa retragerea armatei si a administratiei romane din Dacia intre anii 270-275, o parte dintre soldatii romani raman pe aceste locuri, din amestecarea lor cu populatia autohtona rezultand poporul roman. Procesul de formare a limbii romane are loc intre secolele al V-lea si al VIII-lea.

Acest proces de deprindere cu civilizatia, cultura si limba Imperiului Roman se numeste romanizare. El s-a petrecut nu doar in Dacia, ci in toate teritoriile cucerite de romani. (trebuie facuta precizarea ca latina si-a impus superioritatea in provinciile cucerite in care gradul de civilizatie era inferior culturii romane; in restul teritoriilor ocupate, acolo unde nivelul de civilizatie al populatiilor cucerite era superior celui roman, romanizarea nu s-a produs. Ex: Egipt, Grecia, Asia).

Din amestecarea limbii latine cu limbile vorbite in diferitele teritorii cucerite se contureaza noi limbi, inrudite intre ele, avand ca punct de plecare limba latina si care vor deveni in timp limbile neolatine sau romanice. Acestea sunt: romana, italiana, sarda, franceza, provensala, reto-romana, spaniola, catalana, portugheza.

Caracterul latin al limbilor romanice este dovedit in special de existenta fondului lexical mostenit in comun de toate aceste limbi si alcatuit din aproximativ 500 de cuvinte.

Latina romana italiana franceza spaniola portugheza

Caelum cer cielo ciel cielo ceu

Dicere (a) zice dire dire decir dezer

Homo om uomo homme hombre homen

Aqua apa acqua eau agua agoa

Mons munte monte mont monte monte

Tempus timp tempo temps tiempo tempo

In Dacia, deoarece armata, administratia si scoala se faceau in latineste, era firesc sa patrunda cuvinte geto-dace in latina si nu invers. Astfel, din limba daca s-au pastrat pana azi cca 100 de cuvinte: abur, brad, barza, balaur, balta, catun, cas, gard, gusa, mal, mugure, mazare, manz, mos, tap, vatra, viezure. Nume proprii: Arges, Cerna, Cris, Dunare, Jiu, Motru, Prut, Siret, Somes, Tisa.

Procesul de transformare a latinei populare in romana dureaza cateva secole. O prima faza ar fi aparitia limbii romane comune (protoromana, straromana, romana primitiva) din latina vulgara. Unitatea romanei comune (limba neatestata, ci refacuta de filologi) este sparta de evolutia istorica. Prin asezarea slavilor si a bulgarilor in zona sud-dunareana au loc stramutari de populatie romaneasca, rezultatul fiind aparitia celor patru dialecte romanesti: aroman, meglenoroman, istroroman si dacoroman.

Argumente in favoarea latinitatii limbii romane

1. Vocabularul - din cele 1500 de cuvinte care alcatuiesc vocabularul fundamental al limbii romane, cca 60-66% sunt de origine latina.

Obs.Pe langa cuvintele de origine latina, in vocabularul limbii romane au patruns, ca urmare a contactelor istorice, elemente lexicale de alta provenienta: slava, maghiara, turca, greaca etc. Dar pe langa componenta numerica a vocabularului, o importanta deosebita o prezinta - asa cum arata B.P.Hasdeu - frecventa utilizarii cuvintelor, puterea lor de circulatie. Sunt de origine latina cuvintele din serii semantice cu circulatie care denumesc obiecte si actiuni importante, alimente, parti ale corpului omenesc etc.: mama, casa, om, inima, timp, an, viata, noapte, a lua, a face, a fi etc.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 111 cuvinte
Nr caractere:
11 080 caractere
Marime:
16.11 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Originea si dezvoltarea limbii romane.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Lingvisti romani si straini de prestigiu, istorici, arheologi, au pus in evidenta, in decursul...
Limba romana este limba oficiala si nationala in Romania. Insusi numele tarii semnifica...
O analiza atenta a limbii Romane indica inca de la inceput o serie de neclaritati. Incepand cu...
Definitia genealogica: Limba romana este limba latina vorbita in mod ne
Luptele dintre romani si daci, incepute din timpul imparatului Domitian ( Tapae, 88, e. n.) sunt...
Sus!