Opera lui Camil Petrescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a nascut la Bucuresti, la 9 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, inainte de nasterea scriitorului) si al Anei Cheler. A fost crescut de o doica din familia subcomisarului de politie Tudor Popescu, din mahalaua Mosilor. Dupa gimnaziu, continua studiile la Colegiul Sfantul Sava si la Liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti. Rezultatele bune la invatatura il transforma in bursier intern, iar din 1913 urmeaza cursurile Facultatii de Filozofie si Litere de la Universitatea Bucuresti. Isi ia cu brio licenta. E profesor la Timisoara. Isi ia doctoratul in filosofie cu o teza despre fenomenologie in opera lui Husserl.

Debuteaza in revista Facla (1914), cu articolul Femeile si fetele de azi, sub pseudonimul Raul D. Intre 1916 - 1918 participa ca ofiter la primul razboi mondial, iar experienta traita acum se regaseste in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (1930). Inca din 1920 participa la sedintele cenaclului Sburatorul condus de Eugen Lovinescu, iar in revista omonima publica primele poezii. Furtunosul gazetar de stanga, N. D. Cocea e modelul sau spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului sau erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor si din romanul Patul lui Procust.

Debutul editorial se petrece cu volumul Versuri. Idee. Ciclul mortii in 1923. In 1933 publica cel mai valoros roman al sau si unul dintre romanele importante ale modernismului european, Patul lui Procust.

In 1939 este numit directorul Teatrului National din Bucuresti, iar din 1947 este ales membru al Academiei Romane.

Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti. Astfel, masivul roman social inchinat lui Nicolae Balcescu Un om intre oameni ramanand neterminat.

Ion Negoitescu ii va caracteriza sec romanul, drept o intreprindere jalnica. Motivul este simplu, Camil Petrescu a imbratisat principiile realismului socialist si a devenit unul dintre cantaretii noului regim comunist.

Crezul literar al lui Camil Petrescu este exprimat in mod sugestiv in volumul de Versuri. Ideea. Ciclul mortii, care are ca moto: Jocul ideilor e jocul ielelor: Dar eu, Eu am vazut idei.

(. ) Eu sunt dintre acei Cu ochi halucinati si mistuiti launtric, Cu sufletul marit Caci am vazut idei.

Concepte estetice Autenticitate este esenta noului in creatia literara a lui Camil Petrescu, a carui aspiratie catre autenticitate confera originalitate poeziei, vitalitate teatrului si momente autentice de simtire in roman.

Autenticitatea este ilustrarea realitatii prin propria constiinta, scriitorul insusi marturisea: Singura realitate pe care o pot povesti este realitatea constiintei mele, continutul meu psihologic. Substantialitatea (substantialismul) este conceptia conform careia literatura trebuie sa reflecte esenta concreta a vietii: iubirea, gelozia, mandria ranitam orgoliul umilit, cunoasterea, dreptatea, adevarul, demnitatea, acele categorii morale absolute.

Sincronizarea in conceptia lui Camil Petrescu este armonizarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Opera Lui Camil Petrescu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 423 cuvinte
Nr caractere:
7 777 caractere
Marime:
26.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!