Octavian Goga - Din larg

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poet al Ardealului, printr-o parte a realitatilor concrete ce-l inspira, el e, in fond, poetul intregii tari, prin idealurile de unitate nationala si de izbavire sociala ce-l anima. Mesianica, poezia lui Goga are un ton profetic, violent, incendiar, el fiind "solul dragostei si-al urii ", care si-a impletit bici din "al valurilor caier", iar din "Nestinsul vremurilor vaier" si-a scris "blestemul in cerul gurii"!

Octavian Goga s-a nascut la 20 martie/1 aprilie 1881, la Rasinari, judetul Sibiu si a murit la 6 mai 1938 la Ciucea , Judetul Cluj, unde este si inmormantat. Poetul invata mai intai la Rasinari, apoi la liceul Unguresc Sibiu, frecventeaza biblioteca Astrei, incearca sa colaboreze la Convorbiri Literare. In anul 1838, pleaca din Sibiu la liceul romanesc din Brasov, participand la sedintele Societatii de lectura. In 1897 debuteaza la Tribuna; publica la Tribuna literara si Familia sub semnatura Octavian, Tavi si Sfinx.

Stapanit de convingeri estetice, Octavian Goga intra in literatura cu ideea infaptuirii monografiei unui sat ardelean, pe care o va realiza magistral, bazat fiind pe cunoasterea directa a vietii si pe o solidaritate intima cu lumea rurala. El a scris atat in versuri cat si in proza. In versuri: Poezii (1905), O seama de cuvinte (1908), Ne cheama pamantul (1909), Din umbra zidurilor (1913), Poeme postume (1939); dramaturgie: Domnul notar (1914), Mesterul Manole (1928), proza: Mustul care fierbe.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Octavian Goga - Din larg.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
988 cuvinte
Nr caractere:
4 470 caractere
Marime:
9.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
octavian goga, volume, poezie
Predat:
la gimnaziu
Sus!