O scrisoare pierdută - I L Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o specie literara a genului dramatic, ce evoca personaje, intamplari, moravuri intr-un fel care starneste rasul, avand un final fericit.

Esenta comicului consta in contrastul dintre frumos si urat, dintre esenta si aparenta, dintre scop si mijloace, dintre intentie si realizare, dintre valoare si non-valoare etc.

El se manifesta sub forme diferite: umor, satira, ironie, sarcasm si grotesc.

In functie de tipul de comic, comediile pot fii: de caracter, de moravuri, de intriga, cunoscuta si sub numele de farsa etc.

I. L. Caragiale unul dintre marii clasici ai literaturii romane alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Slavici, promoveaza la noi drama moderna, in spiritul in care aceasta se va dezvolta in secolul al XX-lea in literatura europeana.

A scris Momente si schite, prin care a realizat o adevarata comedie umana a timpului sau, a creat nuvele fantastice si psihologice (Calul dracului, La hanul lui Manjoala, In vreme de razboi etc.

), iar in comediile sale (O nopate furtunoasa, O scrisoare pierduta, D ale carnavalului) a transpus estetic adevarul ca lumea in datele ei fundamentale, nu evolueaza esential.

O scrisoare pierduta a fost mai intai citita intr-o sedinta a societatii literare Junimea, iar premiera a avut loc pe 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Aceasta piesa de teatru este o comedie de moravuri (politice, sociale, familiale), iar titlul sugereaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisori de amor primita de la Stefan Tipatescu, prefectul judetului.

Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie, in preajma alegerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se atat fortele puterii, cat si cele ale opozitiei.

Actiunea de desfasoara in Capitala unui judet de munte, pe fondul unei agitate campanii electorale ce sugereaza conflicte intre cei aflati la putere: Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanache, Zoe Trahanache, si reprezentantii opozitiei, Nae Catavencu, urmat de dascalime: Ionescu, Popescu.

Din punct de vedere compozitional, tehnica folosita este aceea a bulgarului de zapada constand in amplificarea treptata a conflictelor, pornind de la cel fundamental: Catavencu Tipatescu, Zoe si Zaharia Trahanache, la cele secundare prin: repetitie, evolutie inversa, rasturnari de situatie, interferenta grupurilor de personaje aflate in conflict.

Piesa are 4 acte, cuprinzand fiecare 9, 14, 7 si, respectiv, 14 scene.

Actul I cuprinde in primele 2 scene expozitiunea, in care facem cunostinta cu Tipatescu prefectul judetului, si cu Pristanda, politaiul orasului.

Intriga comediei constituie pierderea scrisorii, care va declansa desfasurarea intregii actiuni. Tipatescu afla de la Pristanda ca Nae Catavencu a intrat in posesia unei scrisori care ii poate asigura reusita in alegeri.

Alertat, prefectul ii ordona politaiului sa afle despre ce este vorba, dar ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Scrisoare Pierduta - IL Caragiale - Varianta 27
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 821 cuvinte
Nr caractere:
16 809 caractere
Marime:
16.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la gimnaziu
Sus!