O scrisoare pierdută - I. L. Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. L Caragiale este unul ddintre marii clasici ai literaturii romane. Opera lui ofera o ampla imagine a moravurilor si institutilor timpului sau, in vlolumul Momente si schite. A vreat numeroase nuvele fantastice si psihologice: La hanul lui Manjoala, In vreme de razboi, O faclie de Paste etc. Ca dramaturg, continuator al lui V. Alecsandri, I. L Caragiale pune bazele comediei moderneprin: O noapte furtunoasa, O scrisoare pierduta, D-ale carnavalului, Conul Leoida Una din cele mai reprezentative comedii ale sale este O scrisoare pierduta jucata pt. prima oara la 13 nov 1884 pe scena T. N. B Fiind o comedie aceasta opera literara intruneste atat condtile generale ale unei creati dramatice cat si pe cee caracteristice speciei. Ca orice opera dramatica a fost scrisa cu scopul de a fi jucata pe scena. Este structurata in acte si scene. Timpul si spatiul actiunii sunt limitate. Intamplarile se petrec i capitala unui judet de munte in timpul alegerilor in 1883 si cuprind o serie de intamplari aleifarsei lectorale din acel an. 2 Expozitiunea il prezinta pe Pristanda, politaiul orasului care discuta cu Stefan Tipatescu, Prefectul judetului. Pristanda ii aduce la cunostinta acestuia ca Noe Catavencu se afla in posesia unei scrisori care-i poate asigura reusita in alegeri. Intriga se consuma inainte de inceperea actiunii. Zoe Trafanache sotia unui importanta persoana din oras Zaharia Trahanace, pierde scrisoarea de amor pe care aceasta i-o adresase. Acest fapt va determina desfasurarea actiunii. tipatesccu ii ordona lui pristanda sa afle despre ce scrisoare este vorba. Intre timp, Zaharia si Zoe Trahanace sunt santajati de Noe Catavencu cu publicarea scrisorii. Farfuridi si Branzovenescu isi acuza aliatii politici de tradare. Scrisoarea fusese sustrasa de Noe Catavencu de la Cetateanul turmentat, iar pristanda le comunica celor in cauza pretentile adversarului lor politic. Farfuridi si Branzovenescu trimit o plangere la Bucuresti, acuzandu-l pe prefect de tradare. Zoe se intalneste cu Nae Catavencu si-i promite sprijinul in alegeri, incercand sa-l determine si pe Tipatescu sa faca acelasi lucru. Prefectul refuza initial si propune alte avantaje dar in final cedeaza presiunilor Zoei.

Punctul culminant al actiunii il constituie discursurile lui Farfuridi si apoi al lui Catavencu, prin care fiecare incearca sa-i atraga pe alegatori.

La anuntarea candidaturi lui Aghamita Dandanache, actiunea evolueaza spre deznodamant. Cele 2 tabere se incaiera iar Catavencu isi pierde palaria in captuseala careia se afla scrisoarea. Dandanache ajunse sa fie desemnat candidat de la Centru tot in urma unei scrisori compromitatoare. Cetateanul turmentat gaseste palaria cu scrisoare pe care i-o da Zoei.

Catavencu accepta sa conduca festivitatile in cinstea celui ales. Totul se termina intr-o atmosfera de sarbatoare.

Caracterul dramatic al operei este evidentiat de folosirea dialogului si a monologului, precum si de prezenta ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Scrisoare Pierduta - IL Caragiale - Varianta 26
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
767 cuvinte
Nr caractere:
4 389 caractere
Marime:
10.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la gimnaziu
Sus!