O scrisoare pierdută - IL Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comedia este specie a genului dramatic, in care sunt surprinse moravuri sociale, tipuri umane, situatii neasteptate, intr-un mod care starneste rasul, avand intotdeauna un final fericit.

Opera dramatica O scrisoare pierduta, scrisa de I. L. Caragiale, cel mai mare dramaturg roman intruneste toate trasaturile acestei specii literare comedia.

Este o opera dramatica ce satirizeaza moravuri din viata politica si cea de familie de la sfarsitul secolului al XIX-lea, viata politica caracterizandu-se prin demagogie si mascarada electorala.

O scrisoare pierduta este o opera dramatica structurata pe acte si scene, avand patru acte, fiecare din ele cuprinzand un anumit numar de scene. Prezinta indicatii scenice, ca orice opera dramatica, pentru a orienta jocul actorilor. Unitatea dintre acte si scene se realizeaza atat la nivelul subiectului, cat si la nivelul personajelor.

Actiunea piesei este plasata in capitala unui judet de munte, in preajma alegerilor pentru parlament. Ea se dezvolta si ia amploare de la o scena la alta, de la un act la altul, avand toate momentele subiectului.

In expozitiune descoperim ca intamplarile sunt plasate intr-un judet de munte, in preajma alegerilor electorale, si sunt prezentate cateva personaje: Stefan Tipatescu, prefectul judetului, si politaiul Pristanda. Pierderea unei scrisori cu continut amoros adresata de Tipatescu Zoei Trahanache, sotia aliatului sau in politica, Zaharia Trahanache constituie intriga povestirii.

Desfasurarea actiunii cuprinde faptele comice declansate din momentul cand scrisoarea ajunge, prin mijloace necurate, in posesia lui Catavencu, seful opozitiei, care isi santajeaza adversarii pana la incaierarea celor doua grupari politice la adunarea electorala.

Punctul culminant este momentul cand Agamemnon Dandanache, candidatul trimis de la centru, este numit candidat, reusind acest lucru tot in urma unui santaj.

Dandanache este ales in unanimitate, toti se impaca, se felicita, si se bucura de un sistem curat, constitutional. Momentul acesta constituie deznodamantul piesei.

Opera dramatica O scrisoare pierduta are un numar destul de mare de personaje care se dezvaluie treptat, de la o scena la alta, de la un act la altul. Prin personajele acestei opere, Caragiale a creat tipuri de personaje, fiecare avand o trasatura de caracter dominanta, careia i se subordoneaza celelalte. Aceste personaje se dovedesc a fi oameni politici care se folosesc de orice mijloace ca sa-si atinga scopul: Tipatescu este tipul junelui prim care foloseste relatia amoroasa cu Zoe in sprijinul candidaturii sale; Catavencu tipul demagogului ambitios, care doreste sa parvina cu orice pret, utilizand scrisori de santaj; Dandanache este prostul ticalos care si el ajunge in varf tot datorita santajului; Pristanda angajatul servil, tipul slugii oportuniste, etc. Personajele sunt caracterizate prin mijloacele caracterizarii indirecte, dezvaluindu-si caracterul prin limbaj, gesturi, fapte si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Scrisoare Pierduta - IL Caragiale - Varianta 14
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
730 cuvinte
Nr caractere:
3 849 caractere
Marime:
8.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!