O scrisoare pierdută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comedia este o specie a genului dramatic care provoaca rasul prin surprinderea moravurilor , a unor tipuri umane sau a unor situatii neprevazute; aceasta are intotdeauna un final fericit cu sens moralizator.

,,O scrisoare pierduta" a fost citita mai intai intr-o sedinta a ,,Junimii" si a avut premiera pe 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului National din Bucuresti.

,,O scrisoare pierduta" este una din cele 4 comedii ale lui Caragiale alaturi de ,,O noapte furtunoasa" , ,, Conu Leonida fata in fata cu reactiunea" si ,,D-ale carnavalului".

Titlul este format dintr-un substantiv comun, simplu, articulat cu articolul nehotarat ,,o scrisoare", insotit de un adjectiv, provenit din participiu ,,pierduta" care exprima unul din mijloacele de santaj folosite in lupta politica.

Tema acestei piese este aceea a luptei pentru putere care se imbina cu tema adulterului (exista triunghiul conjugal format din Zoe Trahanache - Zaharia Trahanache- Stefan Tipatescu) si a santajului sentimental ( scisoarea de dragoste furata de Catavencu de la cetateanul turmentat devine instrument de santaj; la fel si scrisoarea de dragoste gasita de Agamita Dandanache).

Locul actiunii este reprezentat de capitala unui judet de munte, al carui nume nu este precizat, ceea ce sugereaza ca farsa electorala este aceeasi peste tot.

Timpul actiunii este plasat la sfarsitul secolului al XIX-lea , in preajma alegerilor pentru parlament.

Conflictul dramatic dezvoltat in aceasta piesa are loc intre cele 2 tabere: partidul aflat la putere ( adica Tipatescu- prefectul, Zaharia Trahanache - ,,prezidentul partidului", Zoe Trahanache, Farfuridi, Branzovenescu) si gruparea independenta ( formata din avocatul Nae Catavencu, proprietar al ziarului ,,Racnetul Carpatilor", Ionescu, Popescu, popa Pripici):

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O scrisoare pierduta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 412 cuvinte
Nr caractere:
6 906 caractere
Marime:
12.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
o scrisoare pierduta, Ion Luca Caragiale, act, scena
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 8-a
Sus!