Noapte De Decemvrie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poemul a fost compus la 27 noiembrie 1901 si face parte din ciclul Flori Sacre. Punctul de plecare este proza a lui Eminescu numita Meka si Meka si care la rindul ei a fost inspirata dintr-o legenda orientala.

Meka si Meka, simbolizeaza Meka paminteasca si Meka cereasca, in aceasta din urma ajungindu-se doar prin urmarea fara abatere a drumului drept. In comparatie cu aceasta, la Meka paminteasca se poate ajunge si pe un drum ocolit care este mai usor.

Eroul poemului este simbolul credintei, un ideal al statorniciei pe calea dreapta a omului superior. El este hotarit sa infringa toate piedicile care I-ar sta in cale pentru a-si atinge idealul chiar daca emirul din Bagdad, moare sub jarul pustiei victoria va fi de partea lui si nu a drumetului pocit care schiop si searbat o cucereste pe cai ocolite.

Drumetul care ocoleste, simbolizeaza omul inferior dispus sa faca compromisuri pentru asi atinge scopul. Prin tematica si prin realizare artistica Noaptea de decemvrie reprezinta pentru Macedonski ceea ce prezinta Luceafarul pentru Eminescu oricit de mare ar fi deosebirea dintre cei doi poeti.

1). In prima parte este prezentata imaginea poetului intr-ul mediu ostil 2). In partea a 2-a apare motivul inspiratiei.

3). In a 3-a parte este prezentata in chip alegoric lupta pentru atingerea absolutului. Emirul devine obsedat de catatea sfinta Meka, el paraseste Bagdadul, il intilneste pe drumetul pocit si fiecare isi urmeaza drumul separat. Urmind drumul drept prin desert printul ramine fara caravana si ajunge la capatul puterilor. Are viziunea Meka-i dar aceasta e doar o naluca. Drumetul pocit si zdrenturos intra in cetatea sfinta sub privirile emirului ale carui puteri sunt acuma sleite.

In final emirul moare sub jarul pustiei si se revine la realitatea de la care poemul a plecat Figuri de stil: Limbajul poetului este mai ales in ultima parte Metaforic: pustia-I o mare aprinsa de soare, ochii sunt demoni cumpliti iar auzu-I se umple de un vesel tumult. Alte figuri de stil: Epitete: (roza-i dila, camera moarta) Repetitii: (Bagdadul, Bagdadul) Concluzii: Prin tema, ideologie si simbolistica poetul este romantic. Prin vraja muzicala a textului, prin predilectia pentru nuante Macedonski este simbolist. Astfel acest poem este o sinteza intre treditia romantica si elemente novatoare ale simbolismului.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Noapte De Decemvrie - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
385 cuvinte
Nr caractere:
2 205 caractere
Marime:
7.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!