Nichita Stănescu, universul poetic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este un poet romantic in esenta peziei sale si modern in exprimarea poetica. S-a afirmat in lirica noastra intr-o perioada dominata de poezia evenimentului si a anecdotului creata de Mihai Veniu, Eugen Jebeleanu Criticul Eugen Simion (Scriitori romani de azi I, II, III) afirma ca N. Stanescu ii reactualizeaza in lirica sa pe M. Eminescu si Ion Barbu si in latura lui serafic-vizualista. Opera lui N. Stanescu este vasta si in critica literara s-a vorbit de existenta a trei etape in lirica sa: prima etapa ar constitui-o primele sale volume- Sensul iubirii, O viziune a sentimentelor in care tema fundamentala este iubirea; a doua etapa cuprinde volumele Dreptul la timp, 11 elegii, Maretia frigului, Oul si sfera, Necuvintele, In dulcele stil clasic in care poetul reda o adevarata aventura a cunoasterii; a treia etapa cuprinde poezii care trateaza tema vietii si a mortii: Epica magna, Opere imperfecte, Noduri si semne.

Nichita Stanescu a debutat in 1960 cu volumul Sensul iubirii, in care asemenea lui N. Labis evoca copilaria si adolescenta unei generatii marcate de razboi. Pentru poet copilaria este netraita minune, glezna mea cu aripi, iar adolescenta este numita metaforic cantecul meu de izbanda. Din acelasi volum se retin poeziile: Emotie de toamna, Mister de baieti, Campie primavara.

In 1964 publica volumul O viziune a sentimentelor care cuprinde numai poezii erotice, alcatuind un roman al unei idile, in care iubirea este prezentata ca o minune care are o adevarata forta demiurgica. In poezia Cantec iubirea se asociaza cu ideea de zbor spre inalt, iar in poezia Leoaica tanara, iubirea, sentimentul iubirii este prezentat ca o leoaica aramie care sfasie fiinta indragostului.

Volumul Dreptul la timp cuprinde poezii alegorice care au ca punct de plecare mituri universale. De exemplu in poemul Enghidu porneste de la epopeea despre Ghilgames pentru a dezbate problema mortii.

Poemul Galateea dezvolta mitul lui Pygmelion, sculptorul indragostit de propia sa creatie; N. Stanescu insista asupra ideii ca Galateea este opusul artistului dar si femeia neinduratoare. In poezia Qvadriva poetul include tema dedublarii omului. In Qvadriva cu 4 cai sunt doi luptatori: Unul isi tine inima inainte in cai/ Altul si-o taraste peste pietre in urma/ Unul strange fraiele cu mana dreapta/ Altul tristetea in brate. Volumul 11 elegii a aparut in 1966 si este considerat cea mai buna carte a lui N. Stanescu care marcheaza o rascruce in activitatea sa, poetul orientandu-se spre meditatii filozofice. Tema filozofica este criza existentiala a omului care incearca s-o depaseasca prin meditatie. Intaia elegie este o definitie in stil taoist a ceva esential a ceea ce numeste nenumit si enigmatic, El: El incepe cu sine si se sfarseste cu sine/ Desi fara margini, e profund limitat. Elegia a doua intitulata Getica, prezinta popularea universului cu zei. Zeul apare acolo unde se produce o ruptura in coeziunea materiei, orice rana naste un zeu pentru ca orice ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nichita Stanescu Universul Poetic - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 218 cuvinte
Nr caractere:
6 769 caractere
Marime:
10.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!